Glutenvrij in Alicante – Panadería José Maria García

Normaal gesproken kijk ik altijd, bij het boeken van een uitstapje of een reis, of er een glutenvrije bakkerij in de buurt zit. Mijn cursus Spaans in Alicante regelde ik zonder idee wat er mogelijk is aan glutenvrij eten. Een paar dagen voor vertrek vind ik via de zoekmachine dit prachtige glutenvrije juweeltje in deze mooie stad aan de Middellandse Zee. De bakkerij Panadería JM García Singluten zit een stuk uit het centrum, maar is voor iemand coeliakie zeker te weten de moeite waard om te bezoeken!

 

Familiebedrijf Panadería José Maria García

Panadería José Maria Garcia is al ruim 36 jaar een glutenvrije bakkerij. Toenmalige eigenaar José kreeg regelmatig de vraag of hij ook glutenvrije producten kon maken voor mensen met coeliakie. Hij nam de sprong in het diepe en startte de glutenvrije bakkerij.

 

Inmiddels heeft zoon Javier, met zijn vrouw Vanesa, het bedrijf overgenomen. Veel van de familierecepten van toen worden nog gebruikt, daarnaast Javier ontwikkelt met regelmaat nieuwe producten. Vanesa staat in de winkel en is o.a. verantwoordelijk voor de sociale media.

 

Keuze!

Bij binnenkomst valt mij gelijk de hoeveelheid van producten op. Het ziet er allemaal superlekker uit! Ik stel mij voor aan Vanesa en vertel in mijn beste Spaans dat ik een glutenvrije bakkerij in Nederland heb. Ze is zeer geïnteresseerd. Tussen de klanten door praten we over onze bedrijven, de producten en hoe het allemaal gekomen is.

 

Vanesa vertelt dat een deel van het assortiment niet glutenvrij is. Ze zegt er direct bij dat die producten in een andere bakkerij gemaakt worden. Eigenlijk het omgekeerde van wat je in Nederland in enkele bakkerijen ziet: eigen producten met gluten en een klein assortiment glutenvrij elders betrokken. De reden voor verkoop van producten met gluten is dat de verkoop van glutenvrije producten alleen niet rendabel genoeg is. Je hoeft niet bang te zijn voor kruisbesmetting, er wordt zorgvuldig gewerkt.

 

Al het glutenvrije lekkers wordt in eigen bakkerij gemaakt, direct achter het winkelgedeelte van het pand. Ik zie nog net hoe ze alles aan het opruimen zijn. Voor de bakkers zit de dag er op.

 

 

Bladerdeeg

Vanesa laat mij verschillende koekjes en zoete bladerdeeg hapjes proeven. Alles is echt erg lekker en zeker niet te zoet. In andere Spaanse bakkerijen was het wel eens te zoet naar mijn smaak. Ik neem wat mee om later op de dag te proeven. De croissant bijvoorbeeld, tjonge die was echt mooi! Zoveel laagjes! Heerlijk!

 

Zo lekker dat ik nog een keer ga…

Tijdens mijn verblijf in Alicante kan ik nog een keer naar de bakkerij. Weer krijg ik wat lekkers te proeven. Ik kies zelf een brownie en een soesje voor bij mijn koffie. Oh, het water loopt uit mijn mond bij die brownie. Stevig deeg, goede chocolade… mmm daar had ik nog wel meer van willen eten. In de bakkerij maken ze wafels van het soort dat je met aardbeien en slagroom kan eten of, zoals in de foto, met chocolade.

Vanesa wijst mij op een boek, ‘Manual ilustrado del singlutenista’ – dit handboek geeft handige tips over het leven met coeliakie en glutenvrij eten. Voor mij persoonlijk een goede manier om mijn kennis van de Spaanse taal te vergroten.

 

Hartige broodjes

Voor de vorm, het is bijna lunchtijd, neem ik een hartig broodje mee. Ik wil natuurlijk een zak vol brownies meenemen, maar ja, alleen maar zoetigheid is ook zo wat.  Het hartige broodje is een aangename afwisseling na al het zoete. Het broodje, een soort empañada (dubbel gevouwen deeg), is gevuld met tomaten, spinazie en roomkaas. Ook dit is superlekker!

 

De moeite waard

Ik val in herhaling, maar als je in de buurt ben, ga deze bakkerij bezoeken! De producten zijn lekker, vers en ambachtelijk gemaakt. Het vakmanschap zie je en proef je. Sommige producten zijn typisch Spaans en zal je niet snel tegenkomen in een Nederlandse bakkerij (alhoewel…? 😉 ) Je kunt er terecht voor zoet, hartig,  brood en banket. De eigenaar en eigenaresse zijn heel vriendelijk, weten waar ze het over hebben en zijn enthousiast. Ze spreken geen Engels, maar met handen en voeten kom je er vast ook uit. De gebakjes spreken in ieder geval voor zich.

¡Gracias!

¡Vanesa y Javier, gracias por vuestro tiempo y nos vemos!

 

Heb jij zelf een glutenvrije bakkerij in het buitenland gespot? Laat het weten in de reacties. Dank je wel!

 

Schrijf je bericht in het onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. Susan op 20 maart 2019 om 09:29

  Geweldig, ik zou bijna meteen een ticket boeken! Heb jij een overzicht van bakkerijen in het buitenland? Die vind je niet zomaar. Groetjes Susan

 2. Ria Beltman op 20 maart 2019 om 12:27

  In de Algarve kun je bij diverse lokale bakkerijtjes wel gebak etc vinden van amandelmeel en ook van Johannesbroodpit meel! Ik geniet er dubbel van temidden van die vitrines vol allerlei verleidelijke pasteldinata die ik niet kan kiezen!!
  Er was zelfs een bakkertje die 100% speltbrood voor mij bakte op bestelling.
  Wat een snoepers zijn die Portugezen!

 3. Mirjam op 21 maart 2019 om 13:51

  Oh wat leuk, deze kende ik ook nog niet!
  Hij komt meteen op mijn lijstje ‘Uitsluitend glutenvrij’.

 4. Elsbeth op 22 maart 2019 om 17:08

  Helmuts Newcake en Chambelland in Parijs. Echt TE lekker!!!!!!!

 5. Glutenvrije tips voor (Europese) steden | Ik ben glutenvrij op 12 april 2019 om 09:12

  […] Glutenvrij in Alicante van de Gebaksjuwelier […]

 6. Daphne op 19 juli 2019 om 12:04

  Hoi Paula,
  Livia en ik zijn zojuist bij Garcia geweest en hebben de halve vitrine leeggekocht. We kregen ook nog iets te proeven en er werd inderdaad zorgvuldig gewerkt. We kunnen niet wachten om de chocoladetaart (die op een brownies lijkt) uit te proberen.
  Groetjes, Daphne

  • Paula op 24 juli 2019 om 08:14

   Oh geweldig! Ik ben benieuwd wat jullie er van vonden. Fijne vakantie nog!!!

Laat een reactie achter