
Banketbakkersroom glutenvrij (optioneel melkvrij)
´Oh, wat zou ik toch graag een tompouce willen eten met van die gele room ertussen!´ Deze wens kreeg ik te horen toen ik met iemand over glutenvrij gebak praatte. Hieronder het recept voor ´die gele room´ ook wel kookroom of banketbakkersroom genoemd.
Ingrediënten
- 250 ml melk (melkvrij: vervang door kokosmelk of amandelmelk)
- druppel vanille extract of een vanille stokje of 1 zakje vanillesuiker
- 2 eidooiers
- 20 gram maizena
- 50 gram suiker
Bereiding
- Meng de suiker met de maizena (en vanillesuiker)
- Roer dit los met een beetje koude melk.
- Breng de rest van de melk aan de kook (met het vanillestokje)
- Roer ondertussen de dooiers met het maizena/suikermengsel licht schuimig ( en vanille extract)
- Giet een deel van de hete melk al roerend bij het eimengsel en giet dit weer terug in de pan met de rest van de melk.
- Alles zit nu in de pan. Breng dit al roerend aan de kook. Zodra de pudding begint te borrelen, laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken, blijven roeren!
- Schenk de pudding op een met koud water afgespoeld bord, platte schaal en dek dit af met plastic folie. Laat het op het aanrecht afkoelen (half uur) en dan in de koelkast verder afkoelen.
- Klaar voor gebruik. Roer het even door om een gladde massa te krijgen.
Klik hier voor een instructiefilmpje van het recept.
Met de overgebleven eiwitten kun je heerlijke macarons maken of onze chocoladehazelnootkoekjes.
Smakelijk eten!
Je kunt de banketbakkersroom gebruiken als vulling voor een puddingbroodje, tompouce of taart. Het is ook lekker als dessert met vers fruit. Meng de pudding met lobbig geslagen gezoete slagroom, dan krijg je ´Zwitsers room´, heerlijk als vulling voor een biscuittaart of voorgebakken taartbodem.
[…] daarvan bevielen me niet zo. Dan toch maar zelf maken. Dat bleek eigenlijk heel simpel dankzij dit recept van de Gebaksjuwelier! Vanaf nu maak ik het altijd […]
Bedankt voor dit heerlijke recept! Eindelijk kan ik banketbakkersroom maken en nog glutenvrij ook!
Net de banketbakkersroom gemaakt met lactosevrije melk en merg van een vanillestokje.
Smaakt erg lekker, dit krijgt de hele familie voorgeschoteld!
Kun je ook rijstmelk gebruiken?
Hoi Jeandrine, rijstemelk laat bij mij een ‘droge’ nasmaak achter. Die gebruik ik daarom persoonlikjk liever niet. Het is verder een prima alternatief.
Ga kijken of ze amandelmelk hebben.
Kokosmelk heeft een specifieke smaak ben ik bang.
Bedankt!
In de banketbakkersroom is die kokossmaak niet heel overheersend doordat een vanillestokje meegekookt wordt. Amandelmelk is ook lekker!
Met amandeldrink prima gelukt.
Zag thuis pas dat er suiker in zat dus alleen vanille toegevoegd.
Super bedankt! Wil graag dit gebakje voor me dochter maken mag geen melk.
Ik vervang de melk alleen met alpro soya 1+ heeft een fijne smaak hooguit een beetje zoeter.
Bedankt voor het recept, ik heb vandaag havermelk gebruikt. Ik moet nog wel wat wennen aan de smaak. Hoe kun je de Zwitsere room, lactose vrij krijgen? Met sojaroom? Stijft het dan wel genoeg op?
Hoi Lilian, Zwitsers room, als in banketbakkersroom met slagroom? Als je Minus L kan verdragen is dat een prima alternatief voor lactosevrije slagroom. Ik vrees dat sojaroom niet stijf genoeg wordt. Heeft iemand anders daar ervaring mee?
Sojaroom heeft een mufe smaak dat haal je overal uit
Wat is de hoeveelheid ingeredinten voor een liter banketbakkerroom te maken
Groetjes sanne
Hoi Sanne,
als je het recept 4 x doet, dan heb je sowieso al een liter melk/kokosmelk nodig. Je hebt dan ruim een liter banketbakkersroom. Wat je over hebt, kun je bijvoorbeeld de volgende dag als toetje eten.
Bedankt voor de recept .
Glutenvrij prcduct gebruiken is erg belangrijk voor mij maag en pijn.
Lekker recept om te maken.
Groetjes, vijaya
Kan je deze met zelf gemaakte havermelk maken? Blijft deze hard genoeg om er profiterols mee op te spuiten?
Hoi Viviane,
Bedankt voor je vraag. Ik heb er zelf geen ervaring mee. De pudding met kokosmelk is wel geschikt om profiterols te vullen. Probeer het uit en je weet het! Mocht de pudding te dun zijn, dan zou ik een volgende keer 5 gram extra maizena toevoegen. Succes!