glutenvrij-recepten-banketbakkersroom

Banketbakkersroom glutenvrij (optioneel melkvrij)

´Oh, wat zou ik toch graag een tompouce willen eten met van die gele room ertussen!´ Deze wens kreeg ik te horen toen ik met iemand over glutenvrij gebak praatte. Hieronder het recept voor ´die gele room´ ook wel kookroom of banketbakkersroom genoemd.

 

Ingrediënten

  • 250 ml melk (melkvrij: vervang door kokosmelk of amandelmelk)
  • druppel vanille extract of een vanille stokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maizena
  • 50 gram suiker

 

Bereiding

  1. Meng de suiker met de maizena (en vanillesuiker)
  2. Roer dit los met een beetje koude melk.
  3. Breng de rest van de melk aan de kook (met het vanillestokje)
  4. Roer ondertussen de dooiers met het maizena/suikermengsel licht schuimig ( en vanille extract)
  5. Giet een deel van de hete melk al roerend bij het eimengsel en giet dit weer terug in de pan met de rest van de melk.
  6. Alles zit nu in de pan. Breng dit al roerend aan de kook. Zodra de pudding begint te borrelen, laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken, blijven roeren!
  7. Schenk de pudding op een met koud water afgespoeld bord, platte schaal en dek dit af met plastic folie. Laat het op het aanrecht afkoelen (half uur) en dan in de koelkast verder afkoelen.
  8. Klaar voor gebruik. Roer het even door om een gladde massa te krijgen.

Klik hier voor een instructiefilmpje van het recept.

Met de overgebleven eiwitten kun je heerlijke macarons maken of onze chocoladehazelnootkoekjes.

 

Smakelijk eten!

Je kunt de banketbakkersroom gebruiken als vulling voor een puddingbroodje, tompouce of taart. Het is ook lekker als dessert met vers fruit. Meng de pudding met lobbig geslagen gezoete slagroom, dan krijg je ´Zwitsers room´, heerlijk als vulling voor een biscuittaart of voorgebakken taartbodem.

 

Inschrijven nieuwsbrief

17 reacties

  1. Aardbeientaart | stories of a coeliac op 6 juni 2014 om 11:11

    […] daarvan bevielen me niet zo. Dan toch maar zelf maken. Dat bleek eigenlijk heel simpel dankzij dit recept van de Gebaksjuwelier! Vanaf nu maak ik het altijd […]

  2. Jozien op 26 april 2015 om 22:42

    Bedankt voor dit heerlijke recept! Eindelijk kan ik banketbakkersroom maken en nog glutenvrij ook!

  3. Ineke op 23 mei 2015 om 12:19

    Net de banketbakkersroom gemaakt met lactosevrije melk en merg van een vanillestokje.
    Smaakt erg lekker, dit krijgt de hele familie voorgeschoteld!

  4. Jeandrine op 28 mei 2015 om 12:27

    Kun je ook rijstmelk gebruiken?

    • Paula op 28 mei 2015 om 13:07

      Hoi Jeandrine, rijstemelk laat bij mij een ‘droge’ nasmaak achter. Die gebruik ik daarom persoonlikjk liever niet. Het is verder een prima alternatief.

      • Jeandrine op 28 mei 2015 om 13:58

        Ga kijken of ze amandelmelk hebben.
        Kokosmelk heeft een specifieke smaak ben ik bang.
        Bedankt!

        • Paula op 28 mei 2015 om 15:26

          In de banketbakkersroom is die kokossmaak niet heel overheersend doordat een vanillestokje meegekookt wordt. Amandelmelk is ook lekker!

          • Jeandrine op 29 mei 2015 om 14:48

            Met amandeldrink prima gelukt.
            Zag thuis pas dat er suiker in zat dus alleen vanille toegevoegd.



  5. Kim op 18 december 2016 om 20:45

    Super bedankt! Wil graag dit gebakje voor me dochter maken mag geen melk.
    Ik vervang de melk alleen met alpro soya 1+ heeft een fijne smaak hooguit een beetje zoeter.

  6. Lilian op 27 juli 2017 om 21:28

    Bedankt voor het recept, ik heb vandaag havermelk gebruikt. Ik moet nog wel wat wennen aan de smaak. Hoe kun je de Zwitsere room, lactose vrij krijgen? Met sojaroom? Stijft het dan wel genoeg op?

    • Paula op 22 augustus 2017 om 10:24

      Hoi Lilian, Zwitsers room, als in banketbakkersroom met slagroom? Als je Minus L kan verdragen is dat een prima alternatief voor lactosevrije slagroom. Ik vrees dat sojaroom niet stijf genoeg wordt. Heeft iemand anders daar ervaring mee?

      • Marietje op 21 augustus 2019 om 08:42

        Sojaroom heeft een mufe smaak dat haal je overal uit

  7. Sanne op 4 december 2018 om 14:55

    Wat is de hoeveelheid ingeredinten voor een liter banketbakkerroom te maken
    Groetjes sanne

    • Paula op 5 december 2018 om 06:38

      Hoi Sanne,
      als je het recept 4 x doet, dan heb je sowieso al een liter melk/kokosmelk nodig. Je hebt dan ruim een liter banketbakkersroom. Wat je over hebt, kun je bijvoorbeeld de volgende dag als toetje eten.

  8. Vijayaletchumi op 25 november 2022 om 12:02

    Bedankt voor de recept .
    Glutenvrij prcduct gebruiken is erg belangrijk voor mij maag en pijn.
    Lekker recept om te maken.
    Groetjes, vijaya

  9. vmv op 6 augustus 2023 om 17:02

    Kan je deze met zelf gemaakte havermelk maken? Blijft deze hard genoeg om er profiterols mee op te spuiten?

    • Paula op 12 augustus 2023 om 19:51

      Hoi Viviane,
      Bedankt voor je vraag. Ik heb er zelf geen ervaring mee. De pudding met kokosmelk is wel geschikt om profiterols te vullen. Probeer het uit en je weet het! Mocht de pudding te dun zijn, dan zou ik een volgende keer 5 gram extra maizena toevoegen. Succes!

Laat een reactie achter