Chocolade koekjes zonder bloem (klein beetje dan)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: ong. 15 minuten
Recept geeft ongeveer: 30 koekjes

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • 1 theelepel vanille extract*
  • Snufje zout
  • 200 gram poedersuiker
  • 40 gram cacaopoeder
  • 80 gram gebruneerde hazelnoten, gehakt (weglaten? Dan 80 gram extra chocolade toevoegen)
  • 200 gram pure chocolade, gehakt
  • 8 gram maïzena

* Geen vanille extract? Dan een zakje vanillesuiker toevoegen aan de poedersuiker

Bruneren: brand de hazelnoten op een bakplaat in de oven in 30 minuten op 160°, laten afkoelen in de oven. Hoeft niet, maar maakt de hazelnoten extra lekker.

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 160°. Leg bakpapier op een bakplaat. Ik gebruik ook een vierkant metalen bakblik om de koekjes in twee ladingen te kunnen bakken
  • Klop met een garde de eiwitten, vanille extract en het zout in een grote kom. Doe dit vol overtuiging, klop ongeveer 3 minuten totdat de eiwitten schuimig zijn en wat dikker worden.
  • Pak een andere kom, doe daar de poedersuiker en cacaopoeder in. Meng dit.
  • Meng dan met een spatel het suiker/cacaomengsel in drie delen door de eiwitten. Het wordt een lobbig, slap beslag
  • Pak een andere kom, doe daar de gehakte hazelnoten en pure chocolade in, samen met de maïzena. Roer dit goed door elkaar.
  • Spatel de noten/chocolade door het beslag.
  • Schep met twee theelepels kleine hoopjes beslag op het bakpapier of maak de hoopjes groter voor grotere koeken. De koekjes vloeien uit tijdens het bakken, houdt ongeveer 4 cm ruimte tussen de koekjes
  • Bak de koekjes gedurende 15 minuten, totdat de bovenkant enigszins ´scheurtjes´ vertoont.
  • Haal ze uit de oven, bak de volgende plaat koekjes.
  • Als alle koekjes gebakken zijn, kan de oven terug naar 30°. Zet de bakplaten in de oven om de koekjes te laten nadrogen. Dat maakt ze lekkerder!

Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Reactie “Chocolade koekjes zonder bloem (klein beetje dan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *