
Chocoladehazelnootkoekjes zonder bloem
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: ong. 15 minuten
Recept geeft ongeveer: 30 koekjes
Baktijd: ong. 15 minuten
Recept geeft ongeveer: 30 koekjes
Ingrediënten:
- 3 eiwitten
- 1 theelepel vanille extract*
- Snufje zout
- 200 gram poedersuiker
- 40 gram cacaopoeder
- 80 gram gebruneerde hazelnoten, gehakt (weglaten? Dan 80 gram extra chocolade toevoegen)
- 200 gram pure chocolade, gehakt
* Geen vanille extract? Dan een zakje vanillesuiker toevoegen aan de poedersuiker
Bruneren: brand de hazelnoten op een bakplaat in de oven in 30 minuten op 160°, laten afkoelen in de oven. Hoeft niet, maar maakt de hazelnoten extra lekker.
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 160°. Leg bakpapier op een bakplaat. Ik gebruik ook een vierkant metalen bakblik om de koekjes in twee ladingen te kunnen bakken
- Klop met een garde de eiwitten, vanille extract en het zout in een grote kom. Doe dit vol overtuiging, klop ongeveer 3 minuten totdat de eiwitten schuimig zijn en wat dikker worden.
- Pak een andere kom, doe daar de poedersuiker en cacaopoeder in. Meng dit.
- Meng dan met een spatel het suiker/cacaomengsel in drie delen door de eiwitten. Het wordt een lobbig, slap beslag
- Pak een andere kom, doe daar de gehakte hazelnoten en pure chocolade in. Roer dit goed door elkaar.
- Spatel de noten/chocolade door het beslag.
- Schep met twee theelepels kleine hoopjes beslag op het bakpapier of maak de hoopjes groter voor grotere koeken. De koekjes vloeien uit tijdens het bakken, houdt ongeveer 4 cm ruimte tussen de koekjes
- Bak de koekjes gedurende 15 minuten, totdat de bovenkant enigszins ´scheurtjes´ vertoont.
- Haal ze uit de oven, bak de volgende plaat koekjes.
- Als alle koekjes gebakken zijn, kan de oven terug naar 30°. Zet de bakplaten in de oven om de koekjes te laten nadrogen. Dat maakt ze lekkerder!
Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.
Smakelijke groet,
de Gebaksjuwelier
[…] Chocoladekoekjes zonder bloem (van de gebaksjuwelier) […]