gebakjes jute

Op de koffie bij Jute Bäckerei

Heb jij dat ook, dat je op vakantie toch een beetje met je werk bezig bent? Als glutenvrije bakker kan ik het niet laten om na te gaan wat er aan glutenvrij brood en gebak te halen valt op mijn vakantiebestemming, ook al hoef ik niet glutenvrij te eten. Mijn man, architect van beroep, moet en zal bepaalde gebouwen bekijken als we op city trip gaan.

 

Glutenvrije bakkerij in Berlijn

Dat was deze winter niet anders. We vertrokken naar Berlijn, ik met een bezoek aan Jute Bäckerei, een glutenvrije bakkerij, op mijn lijstje en mijn man met een hele lijst aan gebouwen en stadsdelen die bezichtigd moesten worden. Stiekem vind ik dat ook heel leuk, gebouwen bekijken en zeker in een stad als Berlijn waar de indrukwekkende geschiedenis tastbaar is.

 

De beroepsdeformatie van mijn man kwam eerst aan bod. Te voet door de kou, gevoelstemperatuur -9 °C, onder een blauwe hemel, bewonderden we de vele nieuwe architectonische hoogstandjes van Berlijn, maar ook de oude en gerestaureerde gebouwen, zoals de Reichstag. Allemaal heel mooi en zo, maar waar ik voor kwam was natuurlijk de glutenvrije bakkerij.

 

Wandelend over Unter den Linden, via de dom, belandden we in de wijk Prenzlauerberg. In deze hippe wijk bevindt zich de glutenvrije bakkerij Jute Bäckerei.

 

Gebak en koek

Aangezien we wat later op de dag binnenkwamen was de vitrine niet meer helemaal gevuld, de echte gebakjes waren al uitverkocht. Er was  genoeg keuze om verschillende koeken en cakejes uit te proberen.  Bij de koffie (bio en fairtrade) nam ik een maanzaadgebakje. In de Duitse zoete keuken is maanzaad een veel gebruikt ingrediënt, het heeft een zoete smaak en geeft een lekkere ‘bite’…. en het blijft zo fijn tussen je tanden zitten 😉

 

 

Het was weer een herinnering aan één van mijn plannen om iets met maanzaad te doen (amandelmaanzaadmuffins staan al een tijdje op mijn baklijst). Mijn partner koos de brownie uit, excellente keuze.

 

In het achterhoofd houdende dat Jute Backerei naast glutenvrij alles biologisch bakt en bijna alles veganistisch is, smaakte de gebakjes goed! Ja, ik miste de volle smaak van roomboter, dat geef ik toe. Later in het hotel nam ik een hap van de Streuselkoek, die was mij te droog, helaas.

 

Brood

Op de toonbank lagen proefschaaltjes met brood en koek. Het brood was lekker, stevig en een lichte desemsmaak. Dit brood, Max, is gemaakt van o.a. boekweitmeel en kastanjemeel, met een zelfgemaakte desem als rijsmiddel. Ik nam een brood en nog wat kleine broodjes mee. Het brood heb ik twee dagen later nog gegeten, wel even geroosterd, want het was droger geworden. Goed te eten met wat beleg! Een vaste klant van de Gebaksjuwelier vertelde mij dat ze het brood vond tegenvallen, het werd snel oud en … tja… het brood van de Gebaksjuwelier beviel ze veel beter. Ik weet niet of je zo één op één de vergelijking kan maken. De ingrediënten zijn heel anders (boekweit, kastanjemeel, desem hebben zo hun eigen smaak) en het biologische en veganistische aspect maakt het product in wezen zo verschillend.

 

 

De winkelbediende van Jute Bäckerei was zeer gastvrij en vertelde mij het één en ander over de geschiedenis van de bakkerij. Ze liet me de bakkerij zien, vanaf de winkel bereikbaar via een klapdeur. Gaaf om te zien hoe andere glutenvrije ondernemers hun toko runnen.

 

Een kijkje in de keuken

Ik kan je de foto’s laten zien, maar nog mooier is het bedrijfsfilmpje van Jute Bäckerei.

Er is nog een glutenvrije bakkerij in Berlijn, Eis Voh, die was helaas gesloten.

Het bezoek aan Jute Bäckerei vond ik als ondernemer zeer inspirerend, leuke ideeën opgedaan. Als klant werd ik erg blij van de vriendelijke winkeldames, de lekkere koffie, de gastvrijheid en de heerlijke gebakjes. Zeker een aanrader als je naar Berlijn gaat!

 

Enne, als je er toch bent, beklim dan de dom, alleen al voor de smalle trappetjes en het prachtige uitzicht.

Bedankt, Birgit, voor al jouw tips als echte Berliner!!!

 

 

Welke glutenvrije bakkerij (binnen- of buitenland) staat nog op jouw lijstje? Welke kan je aanraden? Deel je tips! 

 

 

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Inschrijven nieuwsbrief

6 reacties

 1. Marja Vlaanderen op 25 januari 2017 om 10:28

  Wat een leuk filmpje. Daar wordt je toch heel blij van als je daar naar kijkt!?
  Jouw brood blijft inderdaad lang lekker. Als ik iets meeneem in de tas dan kun je het de volgende dag ook nog met smaak eten. Onlangs heb ik twee bevroren broden in de koffer meegenomen naar Italië. Ik heb gewoon een week lang heerlijk brood gehad. Ondanks dat ze daar niet in de vriezer konden.

  • Paula op 27 januari 2017 om 07:24

   Hoi Marja, wat leuk dat het brood van de Gebaksjuwelier ook op reis gaat 😉 Heb je het bevroren brood na aankomst in de koelkast bewaard? Groetjes, Paula

 2. Marlies op 26 januari 2017 om 17:18

  Dank je voor de tip, gaan we zeker eens proberen en een leuk reisje er bij boeken ?
  Als tip heb ik Bakker Moeyaert http://www.bakkerijmoeyaert.be/assortiment/category/16/glutenvrij, echt lekker en veel keus. Wel van tevoren bestellen als je ergens verzekerd van wilt zijn.
  Een waar ik benieuwd naar ben is wat ver, maar leuk om van te dromen: http://www.originbakery.com/menu/#selection

  • Paula op 27 januari 2017 om 07:07

   Hoi Marlies, bedankt voor je tip. Die bakkerij in Canada, wow, lijkt mij heel gaaf om te bezoeken. Leuk idee voor een zakenreis 🙂

   • Ellen De Jong op 24 april 2017 om 11:04

    Waw, Paula, misschien moeten we samen op zakenreis? 🙂 In Parijs zijn er ook een aantal bakkerijen die ik wil bezoeken. Was je ooit al bij Chambelland en Helmut Newcake?

    • Paula op 24 april 2017 om 11:33

     Ha Ellen, dat zou leuk zijn, op zakenreis 🙂 Nee, ik ben nog niet naar de bakkerijen in Parijs geweest. Ook nog niet naar die bakkerij in Amsterdam, come to think of it :-/
     Jij bent woe t/m za open?

     Klant van mij is laatst naar Vancouver geweest, maar de glutenvrije bakkerij aldaar was te ver weg. Jammer!

     In juni bij de gv bakkerij in Barcelona kijken. Ik ben benieuwd!

     Groetjes en veel succes!

Laat een reactie achter