mario1

NEXT LEVEL – welkom 2017!

Normaal gesproken schrijf ik over glutenvrij eten, glutenvrije ingrediënten, lekkere recepten of andere glutenvrije zaken. Vandaag niet. Deze keer wil ik je meenemen naar mijn jaar 2016 bij de Gebaksjuwelier. Volgende keer weer over glutenvrij. Ik beloof het.

Game over?

Het afgelopen jaar was één grote rit in de achtbaan of nee, liever vergelijk ik 2016 met het spelen van een computerspelletje. Aan het begin van 2016 was het bijna GAME OVER voor mij en daarmee voor de bakkerij. Ik wilde eigenlijk stoppen. Ik was kapot. Oftewel: energielevel op bijna nul (in een computerspelletje begint het energiebalkje doordringend te knipperen).

Zo voelde ik me. Een knipperend Mario poppetje dat geen power meer heeft om het spel uit te spelen. De reden hiervan lag voor de hand. Tijdens de kerstperiode van 2015 heb ik mijzelf finaal uitgeput. Weinig slaap, weinig eten, veel stress, te weinig ervaren mensen aan wie ik taken durfde te delegeren. Met de griep onder de leden, bleek achteraf, waren dit de ultieme ingrediënten voor het recept van een uitgeputte Paula. En waarom? Allemaal, omdat ik zo graag wilde dat de bestellingen in orde waren, dat er mooie en lekkere producten over de toonbank gingen. Dat doel had ik dik behaald (LEVEL COMPLETED), maar tegen welke prijs?

Hoe verder?

Begin januari was daar de vermissing en het overlijden van glutenvrije bakker Gerrit Koelewijn. Dit had een enorme impact op glutenvrij Nederland, zo ook op mij. Het zette mij aan het denken. Mijzelf op de rit krijgen en het thuisfront meer aandacht geven werd prioriteit.

Maar hoe dan, hè? Waar ik dacht mijn energie weer terug te pakken in de doorgaans slappe eerste maanden van het jaar, kreeg ik de kans niet. De populariteit van de Gebaksjuwelier nam toe, wat zeer wenselijk was. Het was gelijk vól erop in januari.

De vroege zaterdagochtenden in de bakkerij werden in die periode een rustpunt. Buiten was het donker en het gros van de Nederlanders lag nog lekker in bed. Tijdens die schemeruren scharrelde ik in mijn eentje in de bakkerij. Niets aan mijn hoofd, behalve het maken van de bestellingen. Onder begeleiding van de dj op de radio, op dat soort momenten een beetje ‘aanspraak’ en vermaak, kwamen de heerlijke glutenvrije broden uit de oven. Het vormen van het brooddeeg gaat sowieso soepeltjes op het ritme van een lekker muziekje op de achtergrond. Vanaf 09.00 ging de winkel open en leek de wereld te ontwaken. Vaak was ik dan in gezelschap van één van de vele vrijwilligers die een handje hielpen met de drukte in de winkel. Super fijn!

Verspreiden van kansen

Net als in een game probeerde ik verschillende tactieken uit om het voor mijzelf makkelijker te maken. De strategie die het meeste opleverde, was het aanstellen van personeel. In maart startte Melissa, mijn eerste personeelslid/verkoopmedewerker. Oh, geen moment spijt van gehad! Had ik eerder moeten doen! Wat een rust gaf dat mij. Ik kreeg gelijk de kriebels en wilde een heel arsenaal aan personeel inschakelen. Dat kan in het casino (‘all in’), maar dat leek mij niet het beste plan voor de Gebaksjuwelier.

Met meer mankracht aan boord ging het een stuk beter. Maar ik voelde mij nog steeds niet fit. Voor mijn rugklachten bezocht ik een haptonoom, dat scheelde veel, maar het was nog niet genoeg. Een longontsteking in het voorjaar was de druppel, het moest nu echt anders!
Waarom dan ook niet alles om? Ik startte met yoga, had ik nog nooit eerder gedaan. Tegelijkertijd kreeg ik een voedingsadvies. Ik sta natuurlijk elke dag tussen allerlei lekkers, een stukje chocolade of een gebroken koekje belandt makkelijk in mijn mond. Daarom was ik huiverig voor het advies. Opletten op mijn eten, calorieën tellen, brrr… ik moest er niet aan denken. Goh, viel dat mee! De voedingsdeskundige heeft mij o.a. aangeraden om vaker te eten, dus tussen ontbijt en lunch een verantwoord tussendoortje nemen (geen overgebleven brownie). Nu eet ik braaf elke ochtend tussen 9 en 10 een bakkie kwark met fruit. Het bevalt mij prima! Zoveel meer energie.


Ready, set…

Fitter, paar kilo’s lichter, een enorm relaxte zomervakantie op Vlieland met het gezin: ik was helemaal klaar voor het najaar van 2016.
Bakker Dennis versterkte in september het team. Terwijl Dennis zich in de ochtend voornamelijk bezig hield met het brood, kon ik mij focussen op de gebakjes en taarten. Sparren over producten en recepten, de toestand in de wereld doornemen of gewoon slap ouwehoeren. Dat is heel wat leuker met iemand erbij. De bakker laat zich alleen nog niet zo uit over mijn zangkunsten. Ach, dan blijf ik hem maar verpletteren met mijn vocale uitbarstingen.

…go!

Kerst stond voor de deur. ‘Dit jaar gaat het anders, dit jaar is het anders’, werd mijn mantra. Vlak voor het feestgedruis losbarstte, is Karin aan het team toegevoegd. Volgens mij heb ik alle knelpunten en leermomenten uit 2015 omgezet in positieve acties:
ervaren personeel, bestellingen voor iedereen inzichtelijk en geordend, koelkast vol met kwark voor mijzelf, goede voorbereidingen qua productie. Vol zelfvertrouwen dat het allemaal goed kwam en zo niet, wat dan nog? Ongelooflijk, wat een kick was het om tijdens de feestdagen 2016 in de bakkerij te staan en te zien hoe alle mensen van het team (medewerkers, vrijwilligers) zich inzetten. Stiekem was het heel erg genieten!
Vanzelfsprekend was ik moe de dagen na kerst, maar oh zo voldaan en SUPERTROTS op mijzelf, mijn gezin en mijn team. We hebben het mooi gefikst.

Met de oliebollenlucht bijna uit mijn tas en jas is het tijd om naar de toekomst te kijken. Nog zoveel plannen, ideeën, dromen en wensen.

READY FOR THE NEXT LEVEL!!!

Smakelijke groet,
Paula Onink

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. Sharon op 11 januari 2017 om 08:57

  Nogmaals Paula, je hebt echt een supergoed bedrijfje neergezet waar heel veel mensen heeeel blij mee zijn! Ik hoop dat je nog lang door maar gaan!

  • Paula op 11 januari 2017 om 17:27

   Dank je, Sharon. The only way is up 🙂

 2. Alieke van Eijkelieke van Eijkelenborgenborg op 11 januari 2017 om 09:05

  Lieve Paula en team,

  Never give up a winning team. En het heerlijke brood en gebakjes. En wat super dat je een dag meer open bent. Geniet elke dag van jou/jullie heerlijke brood.

  • Paula op 11 januari 2017 om 17:28

   Hoi Alieke, dank je voor de complimenten, en je tips voor de oliebollen.
   Groetjes, Paula

 3. Jacqueline op 11 januari 2017 om 10:44

  Beste Paula, ben onder de indruk van je verhaal. Wat knap hoe je stap voor stap winst hebt kunnen maken op alle fronten. Je maakt het allerbeste GV brood dat er is, daar kan geen bakker tegenop. Ik hoop dat nog heel veel mensen gaan genieten wanneer straks de webshop online is. Mooie nieuwe uitdaging! Veel succes voor jou en team, én zorg goed voor jezelf 🙂

  • Paula op 11 januari 2017 om 17:29

   Dank je Jacqueline, dat laatste blijf ik zeker doen! Tot de volgende keer

 4. Frank en Sylvia op 11 januari 2017 om 16:02

  Indrukwekkend verhaal, Paula. Je hebt het supergoed voor elkaar. Daar mag je met recht trots op zijn! Heel veel werkplezier gewenst in 2017 samen met Dennis, Karin, Melissa e.a. Groetjes!

  • Paula op 11 januari 2017 om 17:31

   Ja, het maakte op mijzelf ook indruk, serieus. Niet verwacht dat ik in een jaar zo’n ommezwaai kon bewerkstelligen. Je hebt in het voorjaar dat andere mailtje gelezen. Wat een verschil hè! Tot snel, groetjes Paula

Laat een reactie achter