1jansana-pastisseria-en-barcelona-y-viajar-sin-gluten-2

El mejor sin gluten en Barcelona – Jansana Gluten free Bakery

¡Vamos!

Net als twee jaar geleden werd de Free From Food Expo 2017 gehouden in Barcelona. De Expo is een beurs voor producten in de allergenen voedingsmiddelenindustrie. Voor de Gebaksjuwelier een zeer goed excuus om de winkel dicht te gooien en op pad te gaan. Lees hier het blog van het bezoek aan de beurs in 2015.

Hoewel ik echt wel interessante producten op de expo zag en contacten binnen de industrie heb aangehaald, draaide dit bezoek aan Barcelona maar om één ding: Bezoek aan de glutenvrije bakkerij Jansana.

Op internet zag ik zulke mooie foto’s voorbijkomen dat het water mij in de mond liep. Van te voren via e-mail contact opgenomen (het kleine beetje Spaans dat ergens in mijn grijze hersenmassa verstopt zat, opgeboord en opgepoetst) en na een paar mailtjes was een afspraak geregeld. Antonio Jansana, de eigenaar en bakker, kon tijd vrijmaken om het team van de Gebaksjuwelier te woord te staan. Dat stelden wij zeer op prijs.

Friandises

Pastisseria Jansana

Bij binnenkomst in de winkel van Pastisseria Jansana keek ik mijn ogen uit. De inrichting was super strak, alles wit, de planken donker en het plafond was voorzien van een paars behang met bloemmotief. Heel stijlvol.

De gebakjes lonkten vanuit de koelvitrine, de koekjes knipoogten vanaf de planken. Wow! Wat zag alles er lekker en verzorgd uit! Er lag een uitgebreid assortiment aan hartige hapjes en brood, zoveel gebakjes, koekjes. We hebben lang niet alles kunnen proeven.

Interieur

Antonio stond ons te woord, we praatten over waarom hij een glutenvrije bakkerij was begonnen, over glutenvrij gebak en meer. Dat alles in mijn gebrekkig Spaans, zijn beperkte Engels, ondersteund door de Italiaanse winkeldame Valentina die beide talen redelijk onder de knie had. Zo konden we toch iets meer communiceren dan ‘Lekker!’ en ‘Bedankt!’

Koelvitrine met gebakjes

10 jaar geleden startte Antonio Jansana de glutenvrije bakkerij. Vanwege de crisis, die in Spanje veel harder aankwam dan in Nederland, moest hij het roer omgooien. Er was vraag naar glutenvrije producten en daar sprong Antonio op in. Vanuit de bakkerij in een stad ten noorden van Barcelona ontwikkelde hij glutenvrije producten. De stap om helemaal glutenvrij te gaan was snel gezet. Eind 2015 opende Antonio de winkel in Barcelona aan Carrer Balmes. Ik bespeurde iets van ongeloof en trots dat de vraag naar glutenvrij banket en brood nog steeds groeiende is. Antonio ziet dat terug in de winkel, de aantal klanten en de omzet. Hier vind je een artikel (in het Spaans) over de geschiedenis van Jansana Glutenfree Bakery.

Hartige ‘picas’ – belegd sneetje brood

Ondertussen ontstond bij mij inwendig een tweestrijd. Ik wilde nog zoveel vragen en begrijpen, maar het graven naar de juiste spaanse woorden, terwijl je enthousiast bent, is lastig en kost veel energie. De constante visuele prikkels van al dat lekkers, waardoor het kwijl in mijn mond liep, leidde mij enorm af en tja… uiteindelijk toch toegegeven aan mijn suikerverslaving. Tijdens het praten, kregen we al verschillende koekjes aangereikt om te proeven, maar oh… oh… oh… die gebakjes!!!  Met z’n vieren kozen we een assortiment aan gebakjes en (voor de vorm) een hartig hapje.

Proeven!

De proeverij

Achter in de zaak namen we plaats aan de tafeltjes en met café americano en kon het grote eetfestijn beginnen. Geen van ons hoeft glutenvrij te eten, maar deze proeverij sloeg niemand af. Allemachtig wat was dit lekker! Wat zag  het er mooi uit! Behalve dat, was ik ook onder de indruk van het vakmanschap. Zulk mooi bladerend glutenvrij deeg had ik nog nooit gezien en geproefd. ¡Muy impressionante!

Bladerdeeg onder de profiteroles

Het gebakje met citroen had wat ons betreft meer citroen mogen bevatten, dat was de enige kritische noot die we hadden. Oh ja, de tiramisú leek geen alcohol te bevatten, dat vonden we een gemis. De chocolade over de profiteroles was goddelijk, chocoladeglazuur zoals chocoladeglazuur bedoeld is.

Profiteroles met chocoladeglazuur … mmm …

Wat mij verraste, was het gebakje met griekse yoghurt en framboos. Qua uiterlijk lijkt het erg op het gebakje met witte chocolademousse- framboos van de Gebaksjuwelier, maar de yoghurt maakt het een stuk frisser en minder zoet. Dat gaan we onthouden! Er was nog zoveel meer om te proeven, helaas zaten we aan onze taks wat suiker en slagroom aanging. Snel weer een keer terug!

Griekse yoghurt met frambozen

Terwijl wij de gebakjes proefden, keurden en de bordjes nog net niet schoon likten, namen de winkeldames van Jansana de meegebrachte haverkoeken van de Gebaksjuwelier onder de loep. Zij waren daar heel blij mee, te meer omdat de koeken ‘vegan’ zijn, voor vertaalster Valentina een pré.

Helemaal voldaan en stuiterend van deze geweldige ontmoeting (en de cafeïne, en de suiker, en gewoon in Barcelona zijn), namen we afscheid van Antonio, zijn team en de winkel.

Tiramisú

Brood

We namen wat kleine broodjes mee om onderweg te proeven. Helaas waren deze broodjes wat te droog om zo, zonder beleg, te eten. Even roosteren in een oven zou uitkomst bieden, maar ja die hadden we niet bij ons in het park.

Broodjes met olijven, pitten, quinoa

¡Gracias!

We willen hierbij Antonio Jansana en zijn team bedanken voor de gastvrijheid. Een deel van de foto’s in dit blog komen van de website/Facebookpagina van Jansana, de foto’s van de proeverij en het brood op de kaart zijn door ons gemaakt.

Tip van de dag:

Ben je ooit in de gelegenheid om Barcelona aan te doen, ga dan alsjeblieft langs bij Pastisseria Jansana. Daar krijg je geen spijt van!

Welke glutenvrije bakkerij (in het buitenland) raad jij aan? Deel het met de lezers.

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

¡Hasta la promixa!

Smakelijke groet, Paula

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter