Brownie Gebaksjuwelier 6694

Verbod, tekort en beperkingen in de bakkerij

Verboden lekker eten te maken en eten

Ongelooflijk. Werkelijkheid haalt fantasie in.

Een paar maanden geleden las ik het boek ‘Death by Chocolate’, waarin de hoofdpersoon zich in een wereld bevindt waar je een boete krijgt als je betrapt wordt op het bezit van chocolade. Niet alleen het bezit van chocolade levert een boete op, ook een te hoog BMI is strafbaar. Nou ja zeg, het moet niet gekker worden! De regering bepaalt hoeveel je mag wegen en wat je mag eten. Ik ben blij dat dit beeld slechts aan de fantasie van de schrijver ontsproten is.

 

Realiteit is echter dit nieuwsbericht uit maart 2017:

‘Venezolaanse bakkers opgepakt voor het bakken van brownies’ hoorde ik op de radio, terwijl wij juist het het beslag voor onze glutenvrije brownies afwogen. Wat was dat nou weer? Vanwege de economische crisis en voedseltekorten in Venezuela wordt de prijs van tarwe laag gehouden. Er mag slechts een klein percentage meel gebruikt worden voor luxeartikelen uit de bakkerij. Bakkers proberen toch inkomen te genereren met het bakken en verkopen van bijvoorbeeld brownies en croissants. Dit is dus verboden. Een schrijnende situatie daar in Venezuela waar hopelijk snel een einde aan komt.

 

 

Redenen waarom wij wel eens ‘nee’ moeten verkopen:

Hoewel we dus geen last hebben van een regering met een schoonheidsideaal of in een land wonen met voedseltekorten, zijn er zeker momenten waar de productie van de Gebaksjuwelier stagneert. Dat gebeurt om uiteenlopende redenen.

 

Nieuwe oogst: In mei 2016 konden we een paar weken ons brood niet bakken, omdat de nieuwe oogst haver een reactie aanging met andere ingrediënten. Die reactie gaf een zurige smaak, ranziger dan desem, dat was dus niet te verkopen.

Ziekte: De vogelgriep en ophokplicht spelen een rol met de verkrijgbaarheid van (uitloop-) eieren. We houden altijd in de gaten houden hoe de kippetjes er bij lopen.

Populair: Wat dacht je van quinoa? Door de populariteit van het zaad van de quinoaplant is de prijs omhoog gegaan en is het amper verkrijgbaar voor de lokale bevolking van de landen waar het verbouwd wordt. Lokale bevolking die het ‘pseudograan’ al jaren en jaren op het menu hadden staan kunnen het nu zelf niet meer kopen. Klik hier voor meer informatie.

Levertijd?: Momenteel wachten we op rijstemeel voor het maken van ons witbrood. Wat de precieze reden van de vertraging is, is mij niet bekend. Volgens de laatste berichten krijgen we het meel eind juni binnen. Tot die tijd geen witbrood.

 

Ach, we doen het met wat we hebben. Zolang ik mijn brownies mag bakken, zonder kans op strafblad, ben ik tevreden.

Wil jij ook legaal brownies bakken? De glutenvrije brownies van de Gebaksjuwelier? Dat kan. Het recept vind je hier.

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter