Lekker langzaam … lage glycemische index en glutenvrij

´Rustig eten en goed kauwen´

 

Dit werd vroeger vaak tegen mij gezegd. Toen ik voor het eerst over een gelijkmatige bloedsuikerspiegel en een lage glycemische index hoorde, associeerde ik dit met rustig eten. ´Als ik alles nu langzaam en rustig eet, wie weet schommelt mijn bloedsuikerspiegel niet zo heftig´. Dat dacht ik. Nu weet ik wel beter. Het weglaten van koolhydraten in je voeding zorgt voor een gelijkmatige stijging van je bloedsuikerspiegel en geeft langer een ´vol´ gevoel.

Koolhydraten

 

In mijn vorige blog schreef ik dat tarwe juist veel koolhydraten bevat met een hoge glycemische index (naar aanleiding van het boek ´Broodbuik´ van dr. William Davis). Die hoge glycemische index houdt in dat het koolhydratenrijke tarwe zorgt voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dat werkt zo: het lichaam maakt insuline aan om de grote hoeveelheid koolhydraten te kunnen afbreken in o.a. glucose, zodat de bloedsuikerspiegel stabiliseert. De hoge bloedsuikerspiegel keldert razendsnel naar beneden, waardoor de behoefte van het lichaam aan suikers toeneemt om de balans te zoeken. Op een gegeven moment raakt de alvleesklier, het orgaan dat insuline uitscheidt, ongevoelig voor de vraag naar insuline. Dan kan er diabetes ontstaan. Een verstoring van de insuline afgifte kan ook leiden tot obesitas.
Dit is even kort door de bocht als het gaat om koolhydraten. Het hele verteringsproces van koolhydraten en de diversiteit aan koolhydraten maakt het verhaal meer complex dan ik nu heb beschreven.

Lekker langzaam

 

Beter voor je lichaam is het eten van voedingsstoffen met weinig of vezelrijke koolhydraten, die zorgen voor een lichte verhoging in je bloedsuikerspiegel die langzaam afneemt. In de ´Broodbuik´ geeft Davis een aantal recepten die hier aan voldoen. Ingrediënten die vermeden moeten worden, zijn o.a. tarwe en glutenhoudende granen, geraffineerde suikers. Maar ook bewerkte glutenvrije producten kun je beter links laten liggen, omdat ze veelal zetmeelhoudende granen bevatten. Maïsmeel, rijstmeel, aardappelzetmeel en tapiocameel zijn net zo slecht, als het gaat om het opjagen van je bloedsuikerspiegel, in vergelijking met tarwe, aldus Davis.

Hmm, dat vertegenwoordigt het grootste deel van mijn assortiment aan koekjes, gebakjes en taarten ….

 

´Broodbuik´ recept

 

De granen met veel koolhydraten zijn volgens Davis te vervangen door melen gemaakt van noten. Uit nieuwsgierigheid heb ik een recept uitgeprobeerd: de gemberkoekjes met kokosmeel. Om eerlijk te zijn moest ik even wennen aan de smaak en structuur, maar misschien komt dat omdat ik regelmatig zoetigheid eet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoals ik vorige keer al schreef: ik zal niet snel het aanbevolen dieet van Davis volgen. Gewoonweg omdat ik veel dingen lekker vind, die mijn lijf tot nu toe prima kan verdragen. Maar dat ben ik. Die tip van vroeger ´rustig eten en goed kauwen´ draagt voor mij ook bij aan een ´vol gevoel´ na het eten 🙂

 

Heb jij je voedingspatroon aangepast aan de richtlijnen van de ´Broodbuik´? Heb jij een vraag over het bovenstaande artikel? Wat vind jij ervan? Laat het hier weten.

Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.

 

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie

  1. […] * De koolhydraten van haver worden langzaam opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel niet in één keer omhoog schiet, maar rustig stijgt. Zie ook Lekker langzaam… lage glycemische index en glutenvrij. […]

Laat een reactie achter