glutenvrijetenvanwegedebroodbuik

Glutenvrij eten vanwege de Broodbuik?

Broodbuik

Wie heeft er niet gehoord van het boek ´Broodbuik´ (Wheat Belly) van cardioloog William Davis? Dit boek, uitgebracht in 2013 in het Nederlands, heeft heel wat stof doen opwaaien.

broodbuik nlAl eerder was er de overtuiging dat granen niet goed zijn voor het menselijk lichaam, denk bijvoorbeeld aan het Paleo dieet. Het weglaten van tarwe uit je dieet is een populaire manier geworden om gezonder te eten. Als je coeliakie hebt, dan wéét je gewoon dat tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst schadelijk voor je zijn. Afgelopen kerstvakantie heb ik het boek gelezen, ik was nieuwsgierig geworden naar waarom het tarwevrij eten zo gezond is. Hieronder lees je de kernpunten van het boek.

Tarwe: een goed graan slecht geworden

In het boek ´Broodbuik´ legt Davis uit hoe tarwe in de afgelopen 50 jaar verworden is tot een graan met superkwaliteiten voor de voedingsindustrie. Veredeling van het graan maakt dat het resistent is voor ziekten, veel opbrengst heeft en de juiste eigenschappen heeft om te verwerken in voedingsmiddelen. De veredeling van tarwe heeft er voor gezorgd dat het voor de mens een moeilijker verteerbaar graan is geworden.

Hoog glycemische index

Daarbij is tarwe rijk aan koolhydraten, dat wordt in je lichaam omgezet in suiker. Het koolhydratenrijke graan heeft een hoog glycemische index, wat inhoudt dat de suikers heel snel je bloedsuikerspiegel omhoog drijven, maar dat die bloedsuikerspiegel daarna ook heel snel daalt. Dit is slecht voor je lijf, omdat die constant in balans wil zijn. Daarom wordt er, in geval van een te hoge bloedsuikerspiegel, veel insuline aangemaakt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Elke keer weer. Op den duur kan dit tot diabetes leiden. Onderaan dit artikel vind je een link met meer informatie over glycemische index.

Extra laagje vet

Het consumeren van tarwe leidt, vanwege de hoeveelheid koolhydraten, tot extra vetopslag in de organen. Het meest in het oog springende is de vetopslag rond je middel, vandaar de term ´Broodbuik´. De extra vetopslag ontstaat door de ´opeenhoping van vet die het resultaat is van het eten van voedingsmiddelen die insuline triggeren, het vetopslaghormoon ´.

Meer, meer, meer…

Wat Davis nog meer aankaart is het verslavende effect van tarwe. Tijdens het verteringsproces komt er een chemisch stofje (polypeptiden) vrij. Dit stofje heeft dezelfde verslavende werking als opiaten (o.a. morfine). In de praktijk is dit één van de redenen waarom we toch dat tweede, derde, vierde koekje pakken en daardoor overeten.

Tarweveld, omgeving Culemborg

Coeliakie in de ´Broodbuik´

Aan coeliakie wordt een heel hoofdstuk gewijd. In de tekst gaat het vooral over tarwegluten als boosdoener van de symptomen van coeliakie. Summier benoemt Davis dat de granen rogge, spelt en gerst ook schadelijk zijn. Later, als hij schrijft over tarwevrij eten, geeft Davis aan dat je alle gluten in het dieet moet elimineren. Dit gedeelte vond ik heel verwarrend overkomen. Als je nog nooit van coeliakie hebt gehoord weet je na het lezen van dit hoofdstuk nog niet precies hoe het zit.

Wat te eten volgens ´Broodbuik´…

Het tweede deel van Broodbuik bestaat uit voedingsadviezen. Een koolhydraatarm dieet volgen is dé manier om optimaal gezond te worden. Dat betekent het nuttigen van o.a. veel groenten, rauwe noten en zaden, olie, vlees en eieren, kaas, smaakmakers zonder suiker. De volgende producten moet je zo min mogelijk eten: tarweproducten, glutenvrije etenswaren (gemaakt van tapiocazetmeel, rijstzetmeel, aardappelzetmeel, maïszetmeel), gefrituurde etenswaren, zoetmiddelen die veel fructose bevatten. Dit zijn kort de adviezen, zoals beschreven in ´Broodbuik´.

En nu…

Het klinkt redelijk plausibel wat Davis beschrijft in de ´Broodbuik´, tarwe laten staan om jezelf gezonder te voelen. Zelf zou ik niet zijn gehele dieet volgen, maar ik ken genoeg mensen die het wel doen. Aangezien ik geen voedingsdeskundige ben, zal ik geen dieet bij iemand aanraden. Hooguit de tip geven om een deskundig iemand te consulteren.

Tja, gluten vermijden, zoals hij aanbeveelt, dat doet iedereen met coeliakie al, toch???

Wat vind jij van de ´Broodbuik`? Laat je mening achter in het commentaarveld.

Schrijf je reactie in het het onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Deze link geeft meer informatie over de glycemische index, inclusief tabellen met producten en hun glycemische index.

Inschrijven nieuwsbrief

4 reacties

 1. Jochie op 16 april 2014 om 17:35

  Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen!!!!! Glutenvry biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten, kaas en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag!!! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe (want dát zit ECHT in alles!!!) en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL!!! Voedingcentrum heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dat was mn aanvankelijke reden om maar eens een paar dagen te doen wat deze amerikaanse cardioloog voorstelt. Afgezien van het feit dat we door tarwe onze ouderdomsziektes ongeveer 20 jaar eerder krijgen dan normaal is. Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER!!! Ik herhaal 100 dagen; 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met mn biertje en naar hartelust veel recepten uit William Davis’ boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingcentrum: shame on you!!!

  • Paula op 16 april 2014 om 17:42

   Goed voor jou, Jochie, dat het Broodbuikdieet werkt. En nu, is het voor jouw een levensstijl geworden om zonder tarwe te leven? Eet je geheel glutenvrij? Groet, Paula

 2. Corien de Vries op 11 juni 2014 om 07:31

  Met veel interesse heb ik de column van Sascha Gross (Glutenvrij 41e jaargang juni 2014 nummer) gelezen. Wie weet een aanrader voor de mensen die het gedachten goed van Willem R. Davis beschreven in het boek de broodbuik aanghangen.

 3. Corien de Vries op 11 juni 2014 om 07:32

  Met veel interesse heb ik de column van Sascha Gross (Glutenvrij 41e jaargang juni 2014 nummer) gelezen. Wie weet een aanrader voor de mensen die het gedachten goed van Willem R. Davis beschreven in het boek de broodbuik aanhangen.

Laat een reactie achter