kerst 2016 website

Tips voor een Kerst zonder gluten

Nog even en het is Kerst. Hèt feest bij uitstek om culinair uit te pakken. Dit jaar zal het anders zijn, dat betekent niet dat je geen lekker diner kan neerzetten.

Maar als je glutenvrij eet, kan dat nogal een uitdaging zijn. Waar ga je eten? Maak jij of je gastheer/vrouw alles glutenvrij? Is er kans op kruisbesmetting? Neem je een risico of hou je alles in eigen hand?

Soms zeggen mensen: ‘Het is maar eten, het samenzijn met anderen is het belangrijkste’.  Daar ben ik het he-le-maal mee eens…… maar toch, goed, lekker, glutenvrij eten kan het samenzijn een mooie glans geven.

Tips voor een glutenvrije kerst:

  • Bereid je eten zelf, dan weet je zeker dat je goed zit.
  • Laat kant- en klaar gerechten en sausjes achterwege (zitten vaak verborgen gluten in).
  • Hoewel Nederland een echt broodetend land is, je hoeft geen stokbrood of brood te serveren bij het kerstdiner. Je kunt groente in reepjes snijden en dat als bijgerecht serveren (paprika, bleekselderij, komkommer etc.).
  • Geen keukenprinses? Vraag iemand om te helpen.
  • Helemaal geen zin in gedoe? Bestel glutenvrije producten online, haal je glutenvrije producten bij een glutenvrije speciaalzaak of ga uit eten bij een restaurant met een glutenvrije kaart.
  • Ben je uitgenodigd voor een kerstdiner elders? Vraag hoe zij omgaan met glutenvrije gerechten of neem je eigen gerecht mee.

En wat, als bakker zijnde kan ik niet anders melden, verhoogt de feestvreugde meer dan een lekker dessert?

Drie smakelijke desserts voor bij het kerstdiner

Vorige jaren liet ik je al kennis maken met een bijzonder dessert, een semifreddo van slagroom, chocolade, hazelnoot en koffielikeur, de Zuccotto.

Ook het boomstammetje is al een keer voorbij gekomen. Toevoeging op dit recept: voeg wat amerenen kersen toe aan de vulling van het boomstammetje. Extra lekker!

Wat dacht je van  ‘Tiramisu‘ ? Net als de Zuccotto een van origine Italiaans dessert, met bekende Italiaanse smaken zoals room en koffie. De laagjes die ontstaan door het afwisselen van lange vingers , gedrenkt in koffie, met mascarpone crème zien er mooi uit bij het doorsnijden.

 

Hoe pak jij de kerstdiners aan? Alles in eigen hand of met enig risico aanschuiven?

 Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Fijne feestdagen!

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter