glutenvrij-gebak-zuccotto

Zuccotto – boltaart

Mijn favoriet: de chocoladeboltaart gevuld met slagroom en chocolade mousse (´Zuccotto´) gebruik ik regelmatig als kerstdessert. Doet het ook goed op feesten en partijen.

De Zuccotto bestaat uit veel handelingen, die je ruim van te voren kunt maken. Oriënteer je even op het basisrecept voor de boltaart, daarna kun je met onderstaande werkwijze aan de slag. Klik hier voor het basisrecept boltaart

Het mooiste is het om de taart in een schaal te maken die echt helemaal rond is. Die is te koop in de speciaalzaak. Een schaal met een kleine, platte bodem voldoet ook. Dit recept is voor een taart met een diameter van ong. 20 cm. Op bovenstaande foto is een éénpersoons Zuccotto te zien.

Ingrediënten:

De chocolademousse:

  • Maak de mousse pure chocolademousse. Bekleed een klein schaaltje met huishoudfolie en schep hierin de mousse. Laat dit in de vriezer opstijven. Dit kun je al enkele dagen van te voren maken!

Met de biscuitplakken de vorm bekleden

  • Zie basisrecept boltaart voor de stappen.

De vulling maken

  • Klop ongeveer 700 gram slagroom op, met zo´n 70 gram fijne kristalsuiker. Als de slagroom opgeklopt is, spatel er dan 50 gram gehakte noten (hazelnoot of amandelen) door met 50 gram gehakte pure chocolade.
  • Schep de slagroom in de vorm, bedek de bodem en de wanden.
  • Haal de de bevroren chocolademousse uit het schaaltje en plaats het in het midden van de slagroom. Vul de vorm verder met slagroom.
  • Dek de vorm af met een bodem van biscuit. Druk de bodem goed aan.
  • Zet de vorm in de vriezer.

Afwerken met chocoladeglazuur

  • Haal de taart 8 uur van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. Heb je de taart ´s ochtends nodig, haal de taart dan de avond van te voren uit de vriezer.
  • Maak het chocoladeglazuur.
  • Zet de taart op een taartrondje, precies op maat. Dat zet je op een rekje en het rekje op een bak of bord om het overtollige glazuur op te vangen.
  • Overgiet de boltaart met het glazuur, tik eventueel met de taart zodat het glazuur er mooi afdruipt.
  • Laat dit even afkoelen. Zorg dan dat het glazuur weer op 32° C is en overgiet de boltaart voor de tweede keer.
  • Decoreer de taart met pure chocoladeschilfers, dunne lijntjes witte chocoladeglazuur, gehakte nootjes of een andere decoratie naar wens.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

  1. Riny op 20 december 2016 om 18:54

    Hoeveel heb je nodig voor een persoon ? Graag advies mvg

  2. Riny op 20 december 2016 om 19:03

    Hoe zijn de ingrediënten voor een persoon?

    • Paula op 21 december 2016 om 07:25

      Hoi Riny,
      recept is voor ong 8 – 10 personen.
      groet, Paula

Laat een reactie achter