decemberglutenvrij

Glutenvrij als bindmiddel

(Dit artikel verscheen eerder in een online glutenvrije bloggers adventkalender)
 
 
Als je glutenvrij bakt, mis je de binding van gluten. Gluten zorgen er namelijk voor dat er een stevig ‘glutennetwerk’ ontstaat die structuur en samenhang geeft. Zonder die gluten valt je brood al snel uit elkaar en verkruimelen je koekjes, zodra je een hap neemt.
 

Mijn naam is Paula Onink, eigenaar van glutenvrije bakkerswinkel De Gebaksjuwelier in Culemborg. Samen met mijn team bestieren we op donderdag tot en met zaterdag de winkel en de bakkerij. Op de andere dagen bereiden we de bestellingen voor, doe ik de administratie en publiceer ik één keer in de twee weken een blog, hier op de website www.glutenvrijgenieten.nl. Het blog gaat over glutenvrij genieten in het algemeen, glutenvrije ingrediënten en tips voor glutenvrij bakken.

 

 

Zonder gluten minder binding

Waar je als glutenvrije (thuis)bakker eigenlijk snel tegen aanloopt is het gebrek aan binding in je glutenvrije producten. Logisch, want één van de functies van gluten is het binden. Dus moet je zorgen dat je op een andere manier genoeg samenhang krijgt in je deeg of beslag, door bijvoorbeeld eieren toe te voegen of wat lijnzaad of.. nou ja, er zijn meerdere manieren.

glutenvrije-bakker-worden

 

Hoe kun je nog meer binden?

Dit decemberblog gaat ook over binding, over samenhang, maar dan op een heel ander vlak. Door mijn bedrijf De Gebaksjuwelier kwam ik in aanraking met de lokale variant van de Voedselbank, Stichting Voedselgroep Culemborg. Glutenvrij brood dat niet verkocht is en glutenvrije producten die niet verkoopbaar zijn, maar nog goed te eten zijn gaan met regelmaat naar deze stichting, die het verdelen onder de glutenvrije mensen die afhankelijk zijn van de Voedselgroep. Voor speciale evenementen, zoals het Sinterklaasfeest, zorgt de Gebaksjuwelier voor glutenvrije producten, zodat, in het geval van het Sinterklaasfeest, ook de glutenvrije kinderen even een onbezorgde middag hebben. Op deze manier binden wij ons aan de maatschappij, die verder reikt dan onze bakstenen winkel aan de Schoolhof West in Culemborg.

 

Inmiddels levert de Gebaksjuwelier ook glutenvrije producten aan een particulier initiatief voor voedselinzameling in de Drechtsteden.

 

Inspiratie

Deze actie deel ik met je om je hopelijk bewust te maken en misschien wel te inspireren. Te inspireren om iets voor je medemens te doen, zonder financieel gewin. Het maken van glutenvrije producten heeft mij de mogelijkheid gegeven, op een manier die bij mij past en haalbaar is, betrokken te zijn. Zo heb ik zonder ‘gluten’ toch binding. Bijzonder.

Ach, er zijn ontelbaar veel initiatieven die de samenleving om ons heen een klein beetje mooier, vriendelijker en positiever maken. Met of zonder gluten.

 

Nu we net Sinterklaas hebben uitgezwaaid, denk ik nog aan de Sinterklaasbank, een stichting die geld inzamelt en daarvan cadeau’s koopt voor kinderen die anders echt geen cadeau krijgen. Lees op de website van de Sinterklaasbank wat het ontvangen van een cadeau kan betekenen voor een kind.

Maar ook los van de feestdagen kun je je eigen wereld een beetje mooier maken. Zo ken ik iemand die één keer in de week als vrijwilliger met verstandelijk gehandicapten gaat zwemmen. Prachtig dat ze dit doet.

cool-quote-time-gift

 

 

Hoe maak jij de wereld om je heen mooier? Ik ben benieuwd naar je reactie.

don-t-forget-to-smile-06

 

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

16 reacties

 1. Gerda op 3 december 2015 om 09:40

  Wat een leuke blog Paula en erg leerzaam.
  jammer dat we zo ver uit elkaar wonen.

  groetjes Gerda

 2. Linda op 3 december 2015 om 10:28

  Hi Paula,

  een hartverwarmend verhaal, dank je voor het delen.
  En geweldig dat je glutenvrije produkten beschikbaar stelt voor de Voedselgroep; het lijkt me vreselijk om coeliakie te hebben en afhankelijk van de voedselbank. Mocht ik in de buurt komen van Culemborg, kom ik zeker eens langs 🙂

  • Paula op 4 december 2015 om 22:39

   Hoi Linda,

   leuk als je een keer binnenkomt!

   Ja, coeliakie en een minimuminkomen lijkt mij een heel grote uitdaging. Als ik toch wat producten over heb, dan geef ik dat graag aan iemand die het goed kan gebruiken.

   Fijne avond, Paula

 3. Mirjam op 3 december 2015 om 10:39

  Mooie blog in deze decembertijd!

  En vergeet vooral de binding niet in de glutenvrije ‘community’: Elke keer verbaas ik me er weer over hoe behulpzaam glutenvrije mensen naar elkaar toe zijn. Hoe makkelijk je een luisterend oor krijgt, ook als het niet om glutenvrij gaat.

  En hoe maak ik de wereld om me heen mooier?
  Ik hoop op heel veel manieren. Al is het maar met een glimlach naar een onbekende.

 4. Gerry op 3 december 2015 om 11:03

  Hoi Paula, wat een ontzettend leuk stuk. Er staat volgens mij wel een foutje in je openingsdagen bovenaan. Of ben je op zaterdag niet meer open?

  • Paula op 4 december 2015 om 22:36

   Ha Gerry, dank je wel!

   Nog steeds open op zaterdag, inmiddels aangepast in de tekst 🙂
   Groet, Paula

 5. Maaike op 3 december 2015 om 11:39

  Precies, ik mailde deze week nog naar een bakinitiatief voor vluchtelingen:

  “Hoi, wat een leuk initiatief.
  Eigenlijk heb ik geen tijd om te bakken maar mochten er vluchtelingen zijn met Coeliakie (en daarmee gehouden aan een strikt glutenvrij dieeet) dan wil ik daar wel wat voor doen. Ik heb zelf ook 2 dochters met Coeliakie en bak alleen maar glutenvrij.
  Mochten jullie weten van vluchtelingen met dit dieeet laat mij dan weten hoeveel dan kom ik voor hun specifiek wat brengen.
  Daarnaast zou ik ze kunnen helpen hun weg te vinden in glutenvrij nederland.

  Ik hoor graag of hier behoefte aan is.”

  • Paula op 4 december 2015 om 22:34

   Mooi gebaar, Maaike

 6. JoJ op 3 december 2015 om 12:32

  Er is heel veel binding in de glutenvrije wereld. Sinds ik glutenvrij eet heb ik er een hoop vrienden bij gekregen, en de behulpzaamheid die er online bijvoorbeeld getoomd word is ook binding! Mooi stuk Paula!

  • Paula op 4 december 2015 om 22:34

   Ja, die grote online community is mij ook bekend. Fijn dat de mensen zoveel steun en tips van elkaar krijgen. Nog voordat de winkel er was, gaf ik ooit een high tea waar een aantal mensen van Facebook bij waren. Leuk om een deel van die community in real life te zien.

   Ook de high tea die jij bij de Gebaksjuwelier hebt georganiseerd https://www.glutenvrijgenieten.nl/blog/glutenvrije-high-tea/ is een mooi voorbeeld van die glutenvrije gemeenschap.

   Groet, Paula

 7. […] Elke dag gaat er een nieuw vakje open! Dag 1: Ikbenglutenvrij: goede start? Dag 2: Mainlymarlot: sint schuimpjes Dag 3: Glutenvrijgenieten: glutenvrij als bindmiddel […]

 8. #decemberglutenvrij 2015 • Your Daily Intake op 6 december 2015 om 19:20
 9. #Decemberglutenvrij adventskalender 2015 | Laurien is op 11 december 2015 om 11:29

  […] 3 december […]

 10. #decemberglutenvrij tot nu toe | mijn serendipity op 19 december 2015 om 17:46

  […] decemeber: glutenvrijgenieten.nl Paula schreef een mooie blog over glutenvrij als bindmiddel. Over hoe je zonder gluten toch voor […]

 11. Sint en Kerst | mamaenemily op 29 december 2015 om 01:01

  […] glutenvrijgenieten.nl – Glutenvrij als bindmiddel […]

 12. […] Gebaksjuwelier: Glutenvrij als bindmiddel […]

Laat een reactie achter