Glutenvrij als bindmiddel

 

Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Ik heb het stokje gekregen van mainlymarlot.nl en onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje door geef.

Ik schrijf vandaag over ‘Glutenvrij als bindmiddel’. Maar eerst stel ik mezelf even kort voor:

 

Mijn naam is Paula Onink, eigenaar van glutenvrije bakkerswinkel De Gebaksjuwelier in Culemborg. Donderdag tot en met zaterdag is de winkel geopend en op de andere dagen bereid ik de bestellingen voor, doe ik de administratie en publiceer ik één keer in de twee weken een blog, hier op de website www.glutenvrijgenieten.nl. Het blog gaat over glutenvrij genieten in het algemeen, glutenvrije ingrediënten en tips voor glutenvrij bakken.

Zonder gluten minder binding

Waar je als glutenvrije (thuis)bakker eigenlijk snel tegen aanloopt is het gebrek aan binding in je glutenvrije producten. Logisch, want één van de functies van gluten is het binden. Dus moet je zorgen dat je op een andere manier genoeg samenhang krijgt in je deeg of beslag, door bijvoorbeeld eieren toe te voegen of wat lijnzaad of.. nou ja, er zijn meerdere manieren.

glutenvrije-bakker-worden

 

Hoe kun je nog meer binden?

Dit decemberblog gaat ook over binding, over samenhang, maar dan op een heel ander vlak. Door mijn bedrijf De Gebaksjuwelier kwam ik vorig jaar in aanraking met de lokale variant van de Voedselbank, Stichting Voedselgroep Culemborg. Glutenvrij brood dat niet verkocht is en glutenvrije producten die niet verkoopbaar zijn, maar nog goed te eten zijn gaan met regelmaat naar deze stichting, die het verdelen onder de glutenvrije mensen die afhankelijk zijn van de Voedselgroep. Voor speciale evenementen, zoals het Sinterklaasfeest, zorgt de Gebaksjuwelier voor glutenvrije producten, zodat, in het geval van het Sinterklaasfeest, ook de glutenvrije kinderen even een onbezorgde middag hebben.

 

Inspiratie

Ik meld dit niet om te laten zien hoe ‘goed’ ik ben of om mijn eigen ego te strelen. Nee, deze actie deel ik met je om je hopelijk bewust te maken en misschien wel te inspireren. Te inspireren om iets voor je medemens te doen, zonder financieel gewin. Het maken van glutenvrije producten heeft mij de mogelijkheid gegeven, op een manier die bij mij past en haalbaar is, betrokken te zijn bij de maatschappij om mij heen. Zo heb ik zonder ‘gluten’ toch binding. Bijzonder.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ach, er zijn ontelbaar veel initiatieven die de samenleving om ons heen een klein beetje mooier, vriendelijker en positiever maken. Met of zonder gluten.

Zo zet een vriend van mij, ik noem hem voor het gemak Sint, zich in voor grote maatschappelijke vraagstukken in onze samenleving. Met zijn stichting is hij druk bezig met de uitvoering van de Sintshow. Voornamelijk gefinancierd vanuit subsidies en door sponsoren, is de Sintshow is een voorstelling voor kinderen, waar een deel van de kaarten beschikbaar gesteld is voor kinderen uit gezinnen die leven onder de minimagrens. Zo kunnen ook deze kinderen een leuk Sinterklaasfeest meemaken. Inmiddels nadert de Sintshow de eindstreep, het is ten slotte bijna 5 december. De man achter de Sintshow heeft een blog geschreven over zijn bevindingen tijdens het hele proces van dit project Je kunt dat hier lezen. Zeker stof tot nadenken!

Nu we toch in de Sinterklaas-sferen verkeren is daar bijvoorbeeld de Sinterklaasbank, een stichting die geld inzamelt en daarvan cadeau’s koopt voor kinderen die anders echt geen cadeau krijgen. Lees op de website van de Sinterklaasbank wat het ontvangen van een cadeau kan betekenen voor een kind.

Maar ook los van de feestdagen kun je je eigen wereld een beetje mooier maken. Zo ken ik iemand die één keer in de week als vrijwilliger met verstandelijk gehandicapten gaat zwemmen. Prachtig dat ze dit doet.

 

cool-quote-time-gift

 

 

Glutenvrij bakken kan binden

Met het beschikbaar stellen van glutenvrij brood en aanverwante producten aan de Culemborgse Voedselgroep en dergelijke initiatieven hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan het leven van die mensen die dat nodig hebben.

 

Hoe maak jij de wereld om je heen mooier? Ik ben benieuwd naar je reactie.

don-t-forget-to-smile-06

 

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld

 

Hiermee geef ik het stokje door aan youngandwildandglutenfree

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

 

#decemberglutenvrij bloggers in alfabetische volgorde.

BeaufoodBoeddamumCreatief glutenvrijDayenne’s food blogDe gezonde kokDe glutenvrije manFoodlessGebaksjuwelierGlutenfree AmsterdamGlutenfree guideGlutenvrij hoort erbijGlutenvrij kookhoekjeGlutenvrij reizenGlutenvrije blogGlutenvrije mamaGlutenvrijersHome of comfortIk ben glutenvrijIk eet vrijKoos glutenloosKook de wereld rondLaurien isLekker glutenvrijMainly MarlotMama en EmilyMijn serendipityMiss GlutenvrijPinkpequenaStories of a coeliacYoung and wild and glutenfreeYour daily intake

 

Reacties “Glutenvrij als bindmiddel

 1. Hi Paula,

  een hartverwarmend verhaal, dank je voor het delen.
  En geweldig dat je glutenvrije produkten beschikbaar stelt voor de Voedselgroep; het lijkt me vreselijk om coeliakie te hebben en afhankelijk van de voedselbank. Mocht ik in de buurt komen van Culemborg, kom ik zeker eens langs 🙂

  • Hoi Linda,

   leuk als je een keer binnenkomt!

   Ja, coeliakie en een minimuminkomen lijkt mij een heel grote uitdaging. Als ik toch wat producten over heb, dan geef ik dat graag aan iemand die het goed kan gebruiken.

   Fijne avond, Paula

 2. Mooie blog in deze decembertijd!

  En vergeet vooral de binding niet in de glutenvrije ‘community’: Elke keer verbaas ik me er weer over hoe behulpzaam glutenvrije mensen naar elkaar toe zijn. Hoe makkelijk je een luisterend oor krijgt, ook als het niet om glutenvrij gaat.

  En hoe maak ik de wereld om me heen mooier?
  Ik hoop op heel veel manieren. Al is het maar met een glimlach naar een onbekende.

 3. Precies, ik mailde deze week nog naar een bakinitiatief voor vluchtelingen:

  “Hoi, wat een leuk initiatief.
  Eigenlijk heb ik geen tijd om te bakken maar mochten er vluchtelingen zijn met Coeliakie (en daarmee gehouden aan een strikt glutenvrij dieeet) dan wil ik daar wel wat voor doen. Ik heb zelf ook 2 dochters met Coeliakie en bak alleen maar glutenvrij.
  Mochten jullie weten van vluchtelingen met dit dieeet laat mij dan weten hoeveel dan kom ik voor hun specifiek wat brengen.
  Daarnaast zou ik ze kunnen helpen hun weg te vinden in glutenvrij nederland.

  Ik hoor graag of hier behoefte aan is.”

 4. Er is heel veel binding in de glutenvrije wereld. Sinds ik glutenvrij eet heb ik er een hoop vrienden bij gekregen, en de behulpzaamheid die er online bijvoorbeeld getoomd word is ook binding! Mooi stuk Paula!

  • Ja, die grote online community is mij ook bekend. Fijn dat de mensen zoveel steun en tips van elkaar krijgen. Nog voordat de winkel er was, gaf ik ooit een high tea waar een aantal mensen van Facebook bij waren. Leuk om een deel van die community in real life te zien.

   Ook de high tea die jij bij de Gebaksjuwelier hebt georganiseerd https://www.glutenvrijgenieten.nl/blog/glutenvrije-high-tea/ is een mooi voorbeeld van die glutenvrije gemeenschap.

   Groet, Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *