hartslag- blog2

Als het vuur gedoofd is

Op social media reageerde iemand vol verbazing op mijn bericht dat ik de bakkerij wilde verkopen. Hoewel ik niemand een verklaring verschuldigd ben, wil ik heus wel vertellen waarom ik stop met de glutenvrije bakkerij.

Passie, daar waar je helemaal lijp van bent. Waar je hart sneller van gaat kloppen. Waar je dag en nacht mee bezig zou kunnen zijn. Waar je alles van wilt weten. Wat je met elke ademteug naar binnenzuigt. Waar je volgens de letterlijke betekenis ‘voor lijdt’, alles voor laat.

Bakgek

Toen ik net op kamers woonde, begon ik met bakken van brownies. Dat was iets wat ik heel erg miste bij terugkeer na een jaar in Amerika te hebben gewoond. Zo begon een lekkere hobby: beetje bakken voor mijzelf en mijn huisgenoten. Kookprogramma’s op TV wakkerden het vuurtje aan, vooral het enthousiasme van Jamie Oliver, de sensuele Nigella Lawson met overdaad aan room en boter, en het programma ‘Ready Steady Cook’. Bij dat programma bestond het laatste onderdeel uit het ter plekke bedenken en maken van een dessert met een beperkt ingrediënten. Inspirerend.

Ik werd al snel bedreven in toetjes en taarten maken. Er kwam een boekenplank in de keuken (inmiddels in mijn eigen flat) voor alle kookboeken die ik naar binnensleepte. Ik was vaste klant bij de kookwinkels in mijn stad. Voor mij niet de nieuwste smartphone, alsjeblieft niet, liever een handige gadget voor mijn KitchenAid mixer. Van wat ik maakte deelde ik veel uit aan mijn collega’s, teamgenoten en wie er dan ook toevallig langskwam.

Bakker worden

Dit is hoe mijn liefde voor het bakken begon. Al snel ging ik voor anderen bakken. Ik droomde over een eigen taartenwinkel met robuuste taarten, waar je ook koffie of thee kon drinken. Op mijn 36ste stond ik voor het eerst aan de werkbank in het leslokaal van de Vakschool Wageningen. De opleiding banketbakker combineerde ik met een leerwerkplek bij Chocolaterie Zuccotto. Mijn droom veranderde in een plan. De taartenwinkel werd een glutenvrije bakkerij. Hobby werd werk.

In 2014 startte ik de bakkerij. Vol enthousiasme, gepassioneerd, maar ook onzeker of ik het wel zou kunnen: zo’n bakkerij draaien. Gedurende de jaren werd ik steeds meer ondernemer en bakte ik zelf minder en minder. Ik stond zeker nog in de productie, maar de ruimte en creativiteit in mijn hoofd om nieuwe producten te ontwikkelen werd kleiner en kleiner. Langzaamaan kregen medewerkers hiervoor de kans. Bedrijfsbezoeken en cursussen aan The Bakery Institute wakkerde het vlammetje bij mij weer aan, verder dan een beetje smeulen kwam het helaas niet.

Er komen al jaren geen nieuwe kookboeken op de plank. Op social media volg ik slechts een paar bakkers (o.a. de glutenvrije bakkers in Nederland natuurlijk), nieuwsbrieven en magazines van de NCV blijven ongeopend. De laatste trend ‘Crompouce’ is volledig langs mij heen gegaan. Echt serieus.

Nee, de passie voor het bakken is tanende. Ik vind het maken van een gebakje nog steeds leuk, maar de gekte, de bevlogenheid is er echt af. Waar ik zeker heel enthousiast van word, is het klantcontact, de verbinding met mensen. Dat de glutenvrije producten daar voor het bindmiddel zijn is dan wel weer bijzonder, als je bedenkt dat glutenvrije producten letterlijk de binding van het gluten mist.

Nieuwe hobby

Waar ik wel de boeken van in huis sleep, alles op social media volg, zelfs al voorzichtig mee begonnen ben is ’trailrunning’. Over onverharde paden rennen. Het contrast met het werken in de bakkerij kan niet groter zijn. De open ruimte om mij heen, de geur van de natuur, de vrijheid om te gaan en te staan wanneer en waar ik wil. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik heb geprobeerd deze hobby te combineren met het werken in de bakkerij. Als het alleen maar een gebrek aan tijd zou zijn, dat zou ik nog wel kunnen regelen. Maar de fysieke belasting is voor mijn lichaam niet te doen: èn lange dagen staan in de bakkerij èn kilometers rennen. Nee, dat gaat niet.

Opeenstapeling

Dus, tja, als het vuurtje langzaam uitdooft hoe dan verder? Een wegebbende passie is voor mij niet DE reden om te stoppen met de bakkerij. Er speelde nog meer.

 • los van het uitoefenen van mijn nieuwe hobby werd het fysieke werk mij te zwaar. Letterlijk ‘lijden’ voor mijn passie werd mij teveel. Mijn lichaam gaf al jaren signalen af waar ik niet naar wilde luisteren. Of soms misschien een beetje. Daar heb ik nu last van. Ik ben nog te jong om met een versleten lijf achter de geraniums te zitten, dus beter begin ik te luisteren nu er nog ruimte voor herstel is.
 • mijn missie was dat mensen met een glutenvrij dieet niet de uitzondering hoeven te zijn tijdens een sociaal moment. Dus lekker gebak eten op een feestje, net als de rest. Hou je vast, dit gaat wat verder dan de oppervlakte: Als ik diep diep diep naar binnen kijk, komt dat gevoel van ‘erbij horen’ uit mijn jeugd waar ik mij niet geaccepteerd voelde in het gesloten dorp waar we in mijn lagere schooltijd naar toe verhuisden. Nu, zoveel jaren later, is het ‘erbij horen’ niet meer belangrijk voor mij. Juist de verbinding met de mensen die er toe doen, dat is waar het om draait. Iemand anders kan ook zorgen voor lekker glutenvrij gebak voor jou, dat hoeft niet meer mijn missie te zijn.
 • ik heb mijzelf beter leren kennen in deze periode als bakkende ondernemer. De momenten waar ik het meest tegen mijn eigen grenzen aanliep waren de drukke perioden in het najaar (eind oktober – eind december) en voorjaar (eind maart-half mei). Ik schrijf ’tegen mijn grenzen aanliep’, zeg maar gerust dat ik in die maanden over alle grenzen heen ging. Slecht slapen, niet (op tijd) eten, supergevoelig voor geluid, weinig rust, lange werkdagen. De drukke perioden waren niet alleen maar kommer en kwel, nee het is ook een kick om een strakke planning uit te werken, mooie producten neer te zetten, het rooster dicht te maken, blije klanten de winkel zien uitlopen. Maar de hele maand januari nodig hebben om bij te komen van die dagen… een teken dat het echt teveel was voor mij.

Ik geloof dat dit de mengeling van bestanddelen is wat mij het besluit deed nemen. Het was niet makkelijk, maar het was wel nodig om voor mijzelf te kiezen.

Laatste loodjes

Nu rest er nog een dikke maand in de bakkerij. Dat wordt hard werken, met de fysieke uitdaging om ergens op de dag mijn rustmomenten te pakken. Maar de gekte van kerst neem ik niet meer mee en dat voelt goed, heel goed, heel erg goed. We gaan nog wel oliebollen bakken op 7-8-9 december. Daar heb ik een fantastisch oliebollenteam voor klaarstaan. Dat worden gezellige laatste dagen in de bakkerij!

Smakelijke groet, Paula

Inschrijven nieuwsbrief

7 reacties

 1. Claire Zoon Leijden v Amstel op 7 november 2023 om 12:00

  Wat een kanjer ben je ,

  Ik heb van je ondernemerschap genoten en zeker ook van het resultaat ,letterlijk de producten

  Ga op nieuw de wereld in
  En geloof me hoe ouder je wordt hoe leuker het leven wordt ( ondanks of misschien ook wel dank zij de opkomende beperkingen)

  Veel licht en liefde

 2. Evert op 7 november 2023 om 12:17

  Paula, heel veel dank voor je inzet en lekkere producten. Moedig dat je voor jezelf kiest! Het ga je goed! Liefs, andere Evert!

  • Gerry op 7 november 2023 om 15:33

   Beste Paula,

   Voor de glutenvrije wereld is het ontzettend jammer dat je de bakkerij achter je laat. Maar, als je hart en lichaam zeggen dat dit de beste keuze is dan is het des te mooier als je ook naar die signalen kunt en wilt luisteren en iets anders mag gaan doen.

   Wij, Nilüfer en ik wensen je ontzettend veel plezier in je nieuwe hobby, maar ook heel veel geluk met alle andere dingen die de komende jaren nog op je pad zullen gaan komen.

   Het gaat je goed en wellicht tot ziens in onze winkel.

   • Paula op 7 november 2023 om 17:46

    dank je wel, Gerry en Nilüfer!
    Ja, eindelijk tijd om een keer langs te komen in jullie winkel. Succes met jullie fantastisch bedrijf. Maak nog vele mensen blij 🙂

 3. Jolanda op 7 november 2023 om 13:44

  Lieve Paula,

  Nogmaals jammer dat je stopt met de bakkerij, wij zijn erg blij dat de bakkerij voortgezet wordt. We hopen wel dat veel van de de vertrouwde producten, zeker de appeltaartjes, blijven.

  We komen zeker nog even langs om je succes te wensen met je nieuwe hobby en uitdaging!

 4. Evelyne op 7 november 2023 om 23:36

  Beste Paula,
  Wat jij met je bakkerij voor de glutenvrije wereld hebt betekend is geweldig te noemen en zeker de manier waarop je het vorm hebt gegeven, op een zeer sociale manier.
  Knap dat je het zolang hebt volgehouden. Ik wens je het allerbeste toe en volgens mij schuilt er ook een goede schrijfster in je, ik heb je blogs altijd met veel plezier gelezen, zeer inspirerend. Dus wie weet, naast het zwemmen en rennen……
  Hartelijke groet, Evelyne

 5. Tiny op 28 november 2023 om 08:42

  Beste Paula,

  Ik wil jou vanuit mijn hart bedanken voor je inzet, je doorzettingsvermogen en je liefde die je in alle producten hebt gestopt van je mooie bloeiende bedrijf!
  Het was een feestje iedere keer weer om de lekkernijen en vooral het heerlijke brood en de jaarlijkse oliebollen bij jou op te halen.
  De kleine attente gebaren zoals felicitatie geschreven in de gebaksdoos hebben mij altijd geraakt.
  De ontdekking van de Gebaksjuwelier heeft grote impact ghad op mijn gezondheid en dat duurt voort.

  Ik wens jou heel veel rust, stilte, overdenkingstijd en tijd voor jezelf. Laat je lijf en geest ontspannen en bijkomen . Wat volgt is open en daarbij wens ik jou veel liefde en geluk. Ik zal je privé volgen. Behoudt de glimlach op je gezicht vooral!
  Dank ook aan je hele team en ook hen wens ik veel geluk in de toekomst.
  Lieve groet, Tiny (uit Buren) 🙂

Laat een reactie achter