Brownie Gebaksjuwelier 6694

Glutenvrije brownies

Veel mensen vragen aan mij waarom ik glutenvrij ben gaan bakken, aangezien ik zelf niet glutenvrij hoef te eten is dat nogal uniek. Daarover kun je hier lezen.

Waarom ik überhaupt ben gaan bakken, dat heeft alles te maken met brownies. Het bakken is mij niet met de paplepel ingegoten en de ambitie om een eigen bakkerswinkel te starten is pas rond mijn 25 ste komen opborrelen.

Toen ik 18 was, kwam ik terug naar Nederland na een jaar leven als uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten. Ik ging op kamers en moest opeens koken. Amper wat gedaan in de keuken van mijn ouders was ik soort van ‘clueless’.  Al snel veranderde dit. Voorafgegaan door veel mislukte maaltijden (rauwe aardappel door de andijviestampot is niet lekker) en gesteund door huisgenoten begon ik het koken leuk en lekker te vinden. Ik had erge heimwee naar de Amerikaanse lekkernijen, die ik een jaar lang had gegeten. De brownie bijvoorbeeld. Ik miste de chocoladecakeachtige brokken zo erg, dat ik ze zelf ging bakken. Een wereld ging voor mij open.

Het was een gelukzalig moment.

Inmiddels zijn we honderden bakblikken vol brownies verder. Vele recepten van anderen geproefd: in cafés bakkerijen, restaurants en huisgemaakte baksels bij vrienden. Het blijft toch een lastig concept: de brownie.

De één houdt van klef, meer richting fudge. De ander wil ‘m liever wat droger, richting cake. Bij mij, bij mij moet een brownie er precies tussen in zitten. Een beetje klef, maar niet te compact, zoals bij fudge. En zeker geen cake structuur. Het liefst met noten. Een brownie zonder noten… tja.. nee, dat is het voor mij echt niet. Een chocolaagje bovenop is zeker een pré, maar geen must.

 

Hieronder volgt het recept van mijn favoriete brownie, tot nu toe 😉

Glutenvrije Brownies (voor bakblik van ca. 20 x 20 cm)

 

Ingrediënten:

  • 220 gram pure chocolade, in stukjes
  • 100 gram roomboter
  • 220 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 150 gram witte bloem, bv Doves Farm
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel xanthaangom
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram pure chocolade, in stukjes of chocoladedruppels
  • 50 gram gehakte hazelnoten of walnoten

 

optioneel: glazuur

  • 100 gram slagroom
  • 125 gram pure chocolade

 

Werkwijze:

  • verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • bekleed een bakvorm van ca. 20 x 20 cm met bakpapier
  • smelt de 220 gram chocolade met de roomboter in een schaal boven een pan met heet water (au bain marie)
  • voeg de suiker toe als de chocolade en roomboter gesmolten zijn
  • voeg daarna de eieren toe. Kort doorspatelen
  • zeef witte bloem, cacao, bakpoeder, zout en xanthaangom door de chocolademassa. Spatel dit kort door.
  • meng de chocoladestukjes met de stukjes noot en spatel dit kort door de chocolademassa.
  • stort dit in de geprepareerde bakvorm.
  • bak de brownie in ca. 30 minuten gaar, op 175 graden. Laat de brownie in de vorm afkoelen

 

 

optioneel: glazuur

  • breng de slagroom in een pan aan de kook. Giet de hete slagroom over de stukjes chocolade. Roer dit langzaam door, totdat de chocolade gesmolten is.
  • giet de glazuur over de afgekoelde brownie. Laat het stollen. Snijd de brownie in de gewenste afmeting. Decoreer eventueel met wat witte chocolade of noten
  • de brownies zijn in een afsluitbare trommel 2 weken te bewaren, als je je kunt inhouden

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

  1. Maaike op 16 september 2017 om 13:22

    Hoi Paula,
    Is die xanthaangom noodzakelijk of is er ook iets anders wat ik daarvoor in de plaats kan gebruiken! Ik heb het namelijk niet in mijn kast staan?

    Groetjes van Maaike

    • Paula op 18 september 2017 om 15:11

      Hoi Maaike,
      je kunt de xanthaangom vervangen met psyllium (ook wel vlozaad of fiberhusk genoemd). Voor dit recept zou ik een 1/2 theelepel psyllium toevoegen.
      Groetjes Paula

Laat een reactie achter