
Zanddeeg
Dit basisrecept kun je gebruiken voor koekjes en als bodem voor een taart, gevuld gebakken (zoals een appeltaart) of ongevuld gebakken (zoals een taart met roomvulling en vers fruit).
Ingrediënten:
(alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur)
- 250 gram glutenvrij bloem
- 200 gram koude boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 25 gram ei (een half ei)
- snuf zout
Werkwijze:
- Doe boter, suiker, zout en ei in de machine. Gebruik de vlinder/waaier/bisschop om alles kort te mengen.
- Doe er nu de bloem bij. Om stuiven tegen te gaan, kun je een theedoek over je machine leggen. Meng alles in een lage stand. Zodra het deeg samenhang begint te krijgen stop je de machine.
- Haal het deeg uit de machine, kneed het nog even met de hand door, pak het in plastic folie in en leg het in de koelkast (minimaal een uur, max. een dag). Op dit moment kan je er voor kiezen om het deeg in te vriezen (max. 3 maanden) en kort voor gebruik te ontdooien op het aanrecht.
Met de hand:
- Doe de bloem, suiker, zout in een kom.
- Snijd de boter in kleine blokjes.
- Meng alles snel door elkaar met de hand, totdat het deeg een kruimelige bal vormt.
- Verpak het deeg in folie en leg het in de koelkast, minimaal een uur, maximaal een dag.
Bakken:
- Zanddeeg taart wordt meestal op 165° graden gebakken, hangt af van vulling en dikte. Gevuld bakken (zoals een Hollandse appeltaart) ca. 1 uur. Ongevuld bakken (om later bijvoorbeeld met room te vullen) 25 minuten.
- Zanddeeg koekjes worden meestal op 170° gebakken, ligt een beetje aan de vorm en extra ingrediënten. Bakken: 10 tot 15 minuten.
Tip:
* Maak de dubbele hoeveelheid van dit recept, dan heb je wat deeg in de vriezer.
Smakelijke groet,
de Gebaksjuwelier
Dit lijkt me niet zo’n moeilijk deeg. Advieseer je, indien ik een appeltaart wil maken, de bodem te vullen met appels en dan te bakken, of eerst de bodem te bakken en later of bijv halverwege de appels er bij te doen?
Of heb je een apart recept voor appeltaart ( ik zag deze zo gauw niet op je site ).
Hartelijke groet
Hanne
Beste Hanne,
bedankt voor je vraag. Ik zou de appels gelijk met de bodem bakken. Voor appeltaart gebruik ik dit recept kruimelappeltaartjes op basis van haver.
Misschien kijk ik er over heen maar ik zie niet staan hoelang je het deeg moet bakken? 😉
Hoi Elma, bedankt voor je bericht. Het stond er inderdaad niet bij. Nu is het aangepast 🙂 Bak ze, Paula