glutenvrij-recept-blind-bakken-in-7-stappen

Blind bakken in 9 stappen

Blind bakken is het voorbakken van een taartbodem, zodat die al stevig, knapperig en gaar is. het vocht van de vulling heeft zo minder kans om in de bodem te trekken.Daarna kun je de vulling meebakken, zoals bij een quiche of de vulling ongebakken toevoegen zoals bij een fruitgebakje of roomtaart.

Ingrediënten:

(alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur)

  1. Bereid je vorm voor (invetten en/of bekleden met bakpapier). Een vorm met losse bodem is voor dit soort recepten ideaal.
  2. Maak het deeg volgens recept. Indien van toepassing, koel het deeg of laat het deeg rijzen.
  3. Verwarm de oven voor, in de meeste gevallen is dat op 200°.
  4. Rol het deeg uit, tussen 2 vellen huishoudfolie, als het deeg te plakkerig is.
  5. Bekleed de vorm met het deeg. Druk het lichtjes aan. Verwijder deeg dat over de rand van de vorm hangt. Dat kan vrij eenvoudig door met een mes over de rand te gaan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  6. Knip een stuk bakpapier of aluminiumfolie op maat, een handige manier zie je onderstaande fotoserie.
  7. Leg het papier op het deeg, druk het zachtjes aan. Vul de vorm met keramische bakbonen of ongekookte rijst.
  8. Zet de vorm in de oven.
  9. Bak de bodem zo´n 15 – 20 minuten, totdat het randje lichtbruin is.
   Haal de vorm uit de oven, verwijder de bakbonen/rijst en het bakpapier.
   Bak de bodem nogmaals 15 minuten totdat de bodem goudbruin is. Mocht de rand te snel bruin worden, dan kun je de rand afdekken met aluminiumfolie.

 

 

Nu is je bodem klaar voor gebruik. Wat dacht je van die pecannotentaart, zoals afgebeeld bovenaan de pagina? Of een heerlijke quiche ?

 

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

 1. michelle beekwilder op 13 juni 2017 om 15:29

  het recept gebruikt voor de pecannoten taart. de eerste keer prima gelukt. nu is de bodem rondom gescheurd zodat je er de middelste cirkel uit zou kunnen halen. heb je een idee hoe dat zou kunnen? ik kan hem nu niet vullen, dus ik ga een nieuwe poging wagen, de pecantaart is er te lekker voor.

  • Paula op 14 juni 2017 om 06:41

   Hoi Michelle, he wat jammer dat het gescheurd is. Wat je voor een volgende keer kan doen is met een vork gaatjes in het deeg prikken. Dan is de de spanning er af en heb je minder kans op scheuren. Als de scheuren niet te groot zijn, kun je met een restje deeg de scheurtjes opvullen (lijmen) en nog even bakken.

   Succes!

Laat een reactie achter