Spritsen

Deze heerlijk brosse spritsen worden gemaakt van een wrijfdeeg. Je kunt een wrijfdeeg in een staande mixer maken. Als je die niet hebt, dan voldoet het aanrechtblad ook prima. Het deeg is zacht en spuitbaar. Ideaal om mooie rozetten van te spuiten. Dit recept geeft ongeveer 40 koekjes.

Ingrediënten:

(alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur)

  • 120 gram roomboter
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 ei (50 gram)
  • 1 theelepel vanille extract of zakje vanille suiker
  • 250 gram glutenvrije bloem

Werkwijze:

Oven voorverwarmen op 165° C. Bakplaat bekleden met bakpapier.

Spuitzak met kartelmondje klaarleggen. Als je geen spuitzak hebt, dan kun je ook met twee theelepels het deeg op de bakplaat plaatsen.

(met staande mixer)

  • Doe de boter, basterdsuiker, vanille en zout in de kom van de machine. Meng dit met de waaier op halve snelheid, ongeveer 3 minuten. De substantie behoort zacht en romig te zijn.
  • Voeg het ei toe. Mix het geheel op bijna volle snelheid totdat het deeg een heel lichte kleur heeft. Dit duurt zo´n 7 minuten.
  • Doe de bloem bij het mengsel, klop dit nog kort op de laagste stand door. Eventueel de laatste restjes bloem met de hand en spatel er door heen werken. Het deeg is zacht en spuitbaar.

(met de hand)

  • Leg de boter op een schoon aanrecht. Wrijf dit glad tot een romige, luchtige massa.
  • Meng basterdsuiker, vanille en zout door de zachte boter.
  • Tijdens het wrijven het ei toevoegen.
  • Voeg de bloem in 3 gedeelten toe door de luchtig gewreven massa.
  • Het deeg is zacht en spuitbaar. Klaar om te verwerken.

Verwerken:

  • Vul de spuitzak, voorzien van gekartelde spuitmond, met het deeg.
  • Spuit het deeg in rozetten op een bakplaat. Met een diameter van ongeveer 3 cm. Laat voldoende ruimte (4 cm) tussen de koekjes vanwege het licht uitvloeien van het deeg tijdens het bakken. De koekjes kunnen ook in andere vormen gespoten worden, bijvoorbeeld langwerpig of in een S-vorm.
  • Spuit de koekjes in verband (verspringen)
  • Geen spuitzak? Dan gebruik je twee theelepels om het deeg in kleine hoopjes op de plaat te plaatsen.
  • Bak de koekjes op 165°, in ongeveer 17 minuten gaar. Kijk kort voor het einde van de baktijd in de oven. Zijn de koekjes al goudbruin? Dan zijn ze gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Leg ze op een rooster om verder af te koelen.

Bewaar de spritsen in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze minimaal een week lekker bros.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Reacties “Spritsen

  1. Hoera, het recept! Daar was ik al benieuwd naar toen ik van de week een foto van de pas opgespoten spritsen voorbij zag komen. Maakt het voor dit recept uit welke soort glutenvrij meel je gebruikt?

      • Ik gebruik veel wit rijstmeel, maar ik heb gemerkt dat dat niet in alle baksels even goed werkt. Soms meng ik (in verhoudingen die ik online heb opgezocht voor het type recept dat ik wil maken) meerdere soorten meel en zetmeel met elkaar. Ik ga deze spritsen zeker eens proberen; ‘k zal mijn ogen openhouden voor de meelsoorten die je noemt.

  2. Beste Paula,

    De spritsen zijn verrukkelijk goed gelukt. Ondanks dat ik geen spatel (lees geen goede keukenmachine) heb.
    Gemaakt met kokosbloesemsuiker dus dubbel verantwoord. Reactie van mijn oudste zoon die niet van taart en koekjes houdt: “Ik ben dol op glutenvrij, dat wil ik alleen nog maar eten, zo lekker!”.

    • Maar natuurlijk, je zou dan een half ei kunnen gebruiken. Je hebt minder binding nodig van het ei, omdat het gluten in de tarwebloem al voor binding zorgt. Smakelijke groet, Paula

    • Beste Jan, bedankt voor je vraag. Met zelfrijzende bloem heeft het deeg te veel werking, het wordt dan een ander koekje dan een traditionele sprits. Misschien wel net zo lekker 🙂
      Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *