glutenvrij-recept-spritsen

Spritsen

Deze heerlijk brosse spritsen worden gemaakt van een wrijfdeeg. Je kunt een wrijfdeeg in een staande mixer maken. Als je die niet hebt, dan voldoet het aanrechtblad ook prima. Het deeg is zacht en spuitbaar. Ideaal om mooie rozetten van te spuiten. Dit recept geeft ongeveer 40 koekjes.

Ingrediënten:

(alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur)

  • 120 gram roomboter
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 ei (50 gram)
  • 1 theelepel vanille extract of zakje vanille suiker
  • 250 gram glutenvrije bloem

Werkwijze:

Oven voorverwarmen op 165° C. Bakplaat bekleden met bakpapier.

Spuitzak met kartelmondje klaarleggen. Als je geen spuitzak hebt, dan kun je ook met twee theelepels het deeg op de bakplaat plaatsen.

(met staande mixer)

  • Doe de boter, basterdsuiker, vanille en zout in de kom van de machine. Meng dit met de waaier op halve snelheid, ongeveer 3 minuten.
  • Voeg het ei toe. Mix het geheel op bijna volle snelheid totdat het deeg een heel lichte kleur heeft. Dit duurt zo´n 7 minuten.
  • Doe de bloem bij het mengsel, klop dit nog kort op de laagste stand door. Eventueel de laatste restjes bloem met de hand en spatel er door heen werken. Het deeg is zacht en spuitbaar.

(met de hand)

  • Leg de boter op een schoon aanrecht. Wrijf dit glad tot een romige, luchtige massa.
  • Meng basterdsuiker, vanille en zout door de zachte boter.
  • Tijdens het wrijven het ei toevoegen.
  • Voeg de bloem in 3 gedeelten toe door de luchtig gewreven massa.
  • Het deeg is zacht en spuitbaar. Klaar om te verwerken.

Verwerken:

  • Vul de spuitzak, voorzien van gekartelde spuitmond, met het deeg.
  • Spuit het deeg in rozetten op een bakplaat. Met een diameter van ongeveer 3 cm. Laat voldoende ruimte (4 cm) tussen de koekjes vanwege het licht uitvloeien van het deeg tijdens het bakken. De koekjes kunnen ook in andere vormen gespoten worden, bijvoorbeeld langwerpig of in een S-vorm.
  • Spuit de koekjes in verband (verspringen)
  • Geen spuitzak? Dan gebruik je twee theelepels om het deeg in kleine hoopjes op de plaat te plaatsen.
  • Bak de koekjes op 165°, in ongeveer 17 minuten gaar. Kijk kort voor het einde van de baktijd in de oven. Zijn de koekjes al goudbruin? Dan zijn ze gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Leg ze op een rooster om verder af te koelen.

Bewaar de spritsen in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze minimaal een week lekker bros.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

19 reacties

  1. Sandra op 19 augustus 2013 om 15:57

    Dank je wel voor het recept!! Heb hem gelijk opgeslagen. Ga ik binnenkort eens proberen te maken.

    • paula onink op 19 augustus 2013 om 19:10

      Graag gedaan. De koekjes zijn heel bros, zoals een sprits hoort te zijn. Succes!

  2. Gaia op 19 augustus 2013 om 16:13

    Hoera, het recept! Daar was ik al benieuwd naar toen ik van de week een foto van de pas opgespoten spritsen voorbij zag komen. Maakt het voor dit recept uit welke soort glutenvrij meel je gebruikt?

    • paula onink op 19 augustus 2013 om 19:10

      Ik heb Doves Farm witte bloem gebruikt, maar je kunt ook Schär Mix C, kuche und kekse gebruiken. Zelf heb ik het niet met een ander merk uitgeprobeerd. Wat gebruik jij voor glutenvrije meel?

      • Gaia op 19 augustus 2013 om 20:11

        Ik gebruik veel wit rijstmeel, maar ik heb gemerkt dat dat niet in alle baksels even goed werkt. Soms meng ik (in verhoudingen die ik online heb opgezocht voor het type recept dat ik wil maken) meerdere soorten meel en zetmeel met elkaar. Ik ga deze spritsen zeker eens proberen; ‘k zal mijn ogen openhouden voor de meelsoorten die je noemt.

        • paula onink op 19 augustus 2013 om 20:15

          Ik maak ook wel eens een mix van 66% rijstmeel, 22% aardappelzetmeel en 12% tapiocameel. Werkt goed in koekjes.

          • Gaia op 19 augustus 2013 om 21:51

            Dat heb ik allemaal in huis, dus dat ga ik een dezer dagen proberen. Zou dat ook werken voor deze spritsen? Bedankt voor de tip, in ieder geval!



          • paula onink op 20 augustus 2013 om 06:26

            Hoi, ik neem aan van wel. Ik heb het nog niet geprobeerd. Misschien kan jij het voor mij testen? Eventueel halve theelepel xanthaangom door het meel voor extra binding, als je dat ingrediënt wilt gebruiken.



          • Gaia op 22 augustus 2013 om 20:18

            Ik zal het binnenkort eens proberen; ik laat je weten hoe het resultaat was!



  3. Kirsten op 30 januari 2014 om 17:10

    Beste Paula,

    De spritsen zijn verrukkelijk goed gelukt. Ondanks dat ik geen spatel (lees geen goede keukenmachine) heb.
    Gemaakt met kokosbloesemsuiker dus dubbel verantwoord. Reactie van mijn oudste zoon die niet van taart en koekjes houdt: “Ik ben dol op glutenvrij, dat wil ik alleen nog maar eten, zo lekker!”.

  4. Manon op 26 november 2014 om 21:57

    Mmm zien er lekker uit! Kun je ze ook met gewoon tarwebloem maken?

    • Paula op 26 november 2014 om 22:01

      Maar natuurlijk, je zou dan een half ei kunnen gebruiken. Je hebt minder binding nodig van het ei, omdat het gluten in de tarwebloem al voor binding zorgt. Smakelijke groet, Paula

  5. sheryl op 27 januari 2015 om 15:22

    Ik heb het recept nu al 2 twee keer gemaakt en ze zijn verukkelijk en goed gelukt

  6. Jan op 23 januari 2016 om 12:25

    Ik heb gekeken in de reacties maar ik vond niets met gewoone witte bloem maar mijn vraag aan jou is kan het ook met zelfrijzende bloem?

    • Paula op 25 januari 2016 om 21:17

      Beste Jan, bedankt voor je vraag. Met zelfrijzende bloem heeft het deeg te veel werking, het wordt dan een ander koekje dan een traditionele sprits. Misschien wel net zo lekker 🙂
      Succes ermee!

      • Gerrie op 12 maart 2022 om 16:59

        Ik maak deze koekjes regelmatig. Ik doe er nog een theelepel amandel aroma door…
        Vinden wij heel lekker

  7. Riny op 31 mei 2017 om 16:26

    tot 2 maal mislukt met kuche kekse baal ervan

  8. Gerrie op 25 juni 2021 om 23:29

    heb de sprits al twee keer gebakken. is die 250 gram meel niet teveel? deeg was niet echt spuitbaar. heb uiteindelijk meer boter toegevoegd….

    • Paula op 28 juni 2021 om 07:45

      Hoi Gerrie,

      Bedankt voor je vraag. Wellicht werkt het voor je om 220 gram bloem te gebruiken? Bak ze!

Geef antwoord Antwoord annuleren