vetzegkokosvetinglutenvrijgebak

Vet zeg! Kokosvet in glutenvrij gebak

De laatste tijd was er veel vraag naar glutenvrij èn lactosevrij gebak bij de Gebaksjuwelier. Ooit gehoord dat plantenmargarine een prima alternatief is voor roomboter en daar heb ik al producten mee gemaakt.

 

Kokosvet

Maar nu is mijn oog gevallen op kokosvet of kokosolie (is hetzelfde als het kokosvet, maar dan verwarmd). Voor mensen die lactosevrij en/of melkvrij moeten eten kan dit een ideale vervanger zijn voor de dierlijke vetten in bakproducten. Net als voor vegetariërs en veganisten trouwens.

 

Zuiver kokosvet vs. geraffineerd vet

In mijn speurtocht naar kokosvet op het internet kwam ik terecht bij het blog van ´Eet goed, voel je goed´ . Heleen Quantrill geeft 16 manieren aan waarop je kokosolie kan toevoegen aan je voedingspatroon. In de reacties onder het blog wordt uitgebreid gediscussieerd over de herkomst van kokosolie. Ongeraffineerde, zuivere kokosolie is het beste, daar zitten alle voedingsstoffen nog in. Het heeft voor sommige mensen het nadeel dat er een kokossmaak (logisch) aanzit. Wil je voor de minder overheersende smaak, dan kun je kiezen voor de geraffineerde variant. Deze heeft echter als nadeel dat de voedingsstoffen er uit gehaald zijn. De manier waarop de kokosolie verwerkt wordt is niet altijd milieuvriendelijk, aldus de reacties op het blog van ´Eet goed, Voel je goed´.

 

Kokosvet gezond?

Over het gezondheidsaspect van kokosvet zijn heel wat blogs geschreven. Het komt er op neer dat kokosvet, ondanks dat het onder de verzadigde vetten valt, middellange vetzuren bevat die heel makkelijk door de darmen worden absorbeerd, het levert veel energie op en wordt niet snel als vet in je lichaam opgeslagen. (Bron: Pure Food Coaching). Daarbij blijft het zo dat onverzadigde vetten gezonder zijn.

 

Toepassen van kokosvet in glutenvrij gebak

Kokosvet in koekjes: wil je een deeg maken waarmee je koekjes wilt uitsteken of een vorm wilt bekleden, dan gebruik je het kokosvet zo uit het pakje of potje, zonder te smelten. Door het deeg te kneden wordt de olie zachter. Na het kneden laat je het deeg opstijven in de koelkast of vriezer. Daarna kun je het uitrollen tussen 2 vellen bakpapier en uitsteken met een steker of in een bakvorm leggen. Bij het recept ´Gevulde speculaas´ zie je hoe je dat het beste kan doen.

gevulde-speculaas-kokos

 

Kokosvet in beslag voor taart of gespoten koekjes: wil je een beslag maken, dan is het juist fijn om het kokosvet te smelten en even te laten afkoelen. Gesmolten wordt de olie beter verdeeld door het beslag. Met deze link kom je bij het recept voor een superlekkere glutenvrije en lactosevrije kokoscake met chocoladeglazuur, wel in het Engels, van Glutenfree Gigi. Het recept wordt nog uitgewerkt in het Nederlands.

 

 

Heb jij ervaring met het bakken of koken met kokosvet? Deel je tips met de andere lezers.

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaar veld

Smakelijke groet,

 

De Gebaksjuwelier

Informatie over toepassingen van kokosolie en de herkomstEet goed, voel je goed

Informatie over gezonde vettenPure Food Coaching

 

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

  1. mirjam op 14 mei 2014 om 06:49

    Ik gebruik kokosvet eigenlijk alleen voor pannenkoeken bakken… Heb het ooit geprobeerd voor tussendoorrepen, maar deze begonnen te smelten in mijn tas…

    • Paula op 14 mei 2014 om 14:35

      Echt waar, van die repen? Vieze bende. Voor de pannenkoeken: verwarm je het kokosvet gewoon in de koekenpan, zoals je ook met roomboter of olie zou doen? Of smelt je het eerst?

  2. Eline de Weger op 14 mei 2014 om 19:45

    Ik bak van alles in kokosolie: vlees, vis, pannenkoeken, eieren. Hup, een klont vast in de pan , smelt snel, spettert wel. Dat is beetje een nadeel dat laatste…
    Ik heb van ‘de groene vrouw’ begrepen dat als je biologische kokosolie neemt, je er vanuit kunt gaan dat er niet gerommeld wordt met het product. schijnt bij niet-biologische merken wel eens te gebeuren. Maar dat is dus van horen zeggen….

  3. Natúúrlijk!~Voedingsadvies op 15 mei 2014 om 11:06

    Je kunt er inderdaad van alles mee bakken, het is een hitte-stabiel vet.
    Het “rommelen” met een product heeft met name te maken met de procedure van persen en eventueel ontgeuren. Daar komen nog wel eens chemische methodes aan te pas. Voor zover ik weet en kan nagaan is dit bij biologische kokosolie niet aan de orde, dus wat mij betreft een betere keus voor wat betreft de gezondheid!

  4. Natúúrlijk!~Voedingsadvies op 15 mei 2014 om 11:23

    Elk vet smelt bij een bepaalde temperatuur. Dan wordt het dus vloeibaar en inderdaad een plakkerige boel. Het smeltpunt is bij elk vet weer anders; dat van kokosvet ligt bij circa 24, 25 graden…. best laag dus. Toch is kokosvet van de plantaardige vetten een “hard” vet.

    • Paula op 15 mei 2014 om 19:22

      Bedankt voor je reactie! Goed om te weten.

  5. Hella ten Oever op 5 juni 2014 om 14:05

    Het voordeel van pannenkoeken bakken met kokosvet is dat niet je hele huis ‘stinkt’ naar gebakken pannenkoeken. Dat vind ik echt zo’n opvallend verschil, normaal bakte ik ze in de roomboter.

  6. Sandra op 16 december 2015 om 16:11

    Hallo!

    Vraagje aan alle ervaren bakkers met kokosvet!

    Hebben jullie ook wel eens een cake of taart met kokosvet gemaakt als vervanger van roomboter? Hier heb ik zojuist een recept van gevonden, maar ik ben zo benieuwd of dit lekker is en niet te snel zacht word.

    Bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter