Het glutenvrij dieet voor nieuwkomers

Wat dacht jij toen je hoorde dat je glutenvrij moest leven? Hoeveel informatie had jij tot je beschikking? Hoe groot was de omschakeling naar het glutenvrij dieet?

Vandaag ontmoette ik een mevrouw die net de diagnose coeliakie had gekregen van haar arts. Ze kwam op mij een beetje radeloos over. Ze vertelde dat ze niet goed wist hoe ze haar eetpatroon nu moest organiseren. Via internet had ze informatie
gevonden, maar ja: het lezen van informatie is nog wat anders dan het toepassen in je eigen huishouden. Soms is het ook fijn om van een ander te horen hoe zij het doen, of even je verhaal kwijt te kunnen.

 

Mocht jij nieuw zijn in de wereld van het glutenvrij dieet al dan niet vanwege de diagnose coeliakie: hieronder zijn enkele links waar je bruikbare informatie kunt vinden.

 

Nederlandse Coeliakie Vereniging: op de website vind je allerhande tips over het leven met het glutenvrij dieet. Je kunt contact opnemen met de diëtiste. Als je lid bent, heb je toegang tot een enorme bibliotheek met informatie en recepten. Er is een agenda met activiteiten, waaronder baklessen voor beginners en gevorderden.

De Glutenvrije Diëtist of te wel Lisanne Bosch heeft zelf coeliakie. Ze zet zich in om meer bekend voor coeliakie te genereren. Op haar website vind je veel handige informatie. Lisanne houdt praktijk in Den Bosch, Voedingsadvies Brabant.

Goedgevoed is de praktijk van diëtiste Monique de Man, zij is gespecialiseerd in coeliakie en glutengevoeligheid, net als Lisanne Bosch. Tevens biedt Monique uitgebreid advies over het FODMAP dieet. Monique is gevestigd in Culemborg.

 

Ik ben glutenvrij: op dit blog van Mirjam Holleman kun je lezen hoe Mirjam en haar gezin omgaat met de diagnose coeliakie. In korte stukjes schrijft ze over allerdaagse momenten. Veel praktische tips.

 

Jeandrine: op deze website vind je lekkere glutenvrije recepten en tips voor het bakken.

Er zijn nog veel meer, heel veel meer websites en blogs over glutenvrij leven en het glutenvrij dieet. Deze drie zijn mijn aanraders plus natuurlijk mijn eigen website 🙂 Heb jij zelf een relevant blog of website die je hierbij wil zien? Laat je link achter in het commentaarveld hieronder.

 

De mevrouw die ik onlangs ontmoette heb ik doorverwezen naar een voormalige consulent van de NCV. Soms is dat het belangrijkste wat je nodig hebt: iemand die naar je luistert en een hart onder de riem steekt. Dat werkt niet altijd via een beeldscherm.

Wat zijn jouw ervaringen toen je voor het eerst glutenvrij moest gaan eten? Heb je tips voor nieuwkomers?

 

Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.

Smakelijke groet,

 

De Gebaksjuwelier

 

Inschrijven nieuwsbrief

7 reacties

 1. Mirjam op 30 april 2014 om 09:04

  Mijn blog heb je al genoemd, leuk!
  Maar ik wil 1 blogpost specifiek noemen: Voor het eerst glutenvrij, hoe deed ik dat? http://ikbenglutenvrij.nl/?p=7467

  En ken je de Gluten Coach al? http://www.glutencoach.nl
  Zij helpt je (voor een redelijk bedrag) een weg te vinden in de glutenvrije wereld.

  • Paula op 30 april 2014 om 10:42

   Hoi Mirjam, bedankt voor deze nuttige aanvulling!

 2. Jeandrine op 30 april 2014 om 11:56

  Elke regio heeft vrijwilligers die je graag op weg helpen met het glutenvrije dieet.
  Kijk op http://www.glutenvrij.nl voor verdere info.

 3. Gerda op 30 april 2014 om 14:43

  Je hebt je antwoorden al gekregen van Mirjam en Jeandrine.
  Heel veel succes gewenst!!

 4. mirjam op 1 mei 2014 om 08:55

  Wie zijn dat jaendrine?
  Het regio-bestuur?

 5. Gerda op 14 mei 2014 om 08:05

  Nee Mirjam, dat zijn vrijwilligers die je verder kunnen helpen. Ze kunnen wel in een bestuur zitten.

 6. Ingrid Kooijman op 14 mei 2014 om 12:39

  Ik kook en bak vrijwel alles zonder ei, zonder melk, zonder gluten en noten. Recepten en ervaringen met het leven in een gezin met deze allergieën en intoleranties vind je op meerdanglutenvrij.wordpress.com

Laat een reactie achter