glutensensitiviteitbestaatmogelijkniet

Glutensensitiviteit bestaat mogelijk niet

Het zal je maar gezegd worden: ´glutensensitiviteit bestaat mogelijk niet´, terwijl je eindelijk denkt te weten wat er mis is met je lijf. De chronische aandoening Coeliakie was niet uit de bloedtest en biopt op te maken, maar je merkt dat inname van gluten veel klachten geeft. Het weglaten van gluten in je dieet zorgt er voor dat je je fitter voelt. Glutensensitiviteit (glutenintoleratie, glutenallergie, gevoeligheid voor gluten) zou de diagnose kunnen zijn, maar nu wordt er beweerd dat glutensensitiviteit mogelijk niet bestaat. Hoe kan dat nu, vroeg ik mij af?

Glutensensitiviteit (Non Celiac Gluten Sensitivity -NCGS) bestaat mogelijk niet.

Nu ben ik niet wetenschappelijk of medisch onderlegd, ik probeer de tekst in het artikel van bijgevoegde link zo goed en begrijpelijk mogelijk weer te geven.

In dit artikel schrijft Ross Pomeroy over het onderzoek van Peter Gibson aan de Montash University, Australië, naar glutensensitiviteit. Proefpersonen met glutensensitiviteit (NCGS) werden gedurende een periode aan een dieet onderworpen. Deze groep bestond uit mensen die zichzelf de diagnose ´glutensensitief´ (NCGS) heeft gegeven. Dus geen van deze personen heeft van een arts te horen gekregen dat hij of zij glutensensitief is. De groep proefpersonen werd in een roterend schema een glutenhoudend dieet, een gluten arm en een glutenvrij dieet (het placebo dieet) voorgezet. In het dieet werden meerdere allergenen vermeden die maag-darmklachten opleveren, zoals lactose, sommige conserveringsmiddelen en FODMAPS. FODMAPS (afkorting van Fermenteerbare Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides en Polyol) zijn specifieke koolhydraten met korte ketens, die niet goed worden opgenomen door de darmen.
Geen gluten, toch klachten

Op geen enkel moment wist de groep wat voor dieet er geserveerd werd. De proefpersonen moesten zelf hun klachten registreren. Hoewel alle personen dus een tijdje geen enkele allergeen binnen kregen, meldden ze wel klachten die te maken hadden met hun maag en darmen. Misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid werden genoemd.
FODMAPS de boosdoeners?

De samenwerkende onderzoeker, drs. Jessica Biesiekierski, concludeerde dat waarschijnlijk niet de gluten de oorzaak waren van de klachten, maar de FODMAPS. Als de proefpersonen het dieet met weinig FODMAPS volgden, verminderden de klachten. Sowieso leidde het volgen van het glutenvrij dieet tot een reductie van FODMAPS, omdat het reguliere brood, waar gluten en FODMAPS inzitten, weggelaten wordt.

´Coincidentally, some of the largest dietary sources of FODMAPs — specifically bread products — are removed when adopting a gluten-free diet, which could explain why the millions of people worldwide who swear by gluten-free diets feel better after going gluten-free.´ R. Pomeroy, 14 mei 2014

Meer onderzoek nodig om NCGS te bepalen

Biesiekierski geeft aan dat artsen geneigd zijn om de diagnose ´glutensensitief´ te geven, als coelakie uitgesloten is. Volgens Biesiekierski is dat een valkuil, er is mogelijk een andere oorzaak voor de klachten. Meer onderzoek is nodig om daar achter te komen. Ze is van mening dat er wel degelijk een groep mensen bestaat met glutensensitiviteit (NCGS), door medici gediagnosticeerd.
Wat is jouw mening over dit onderzoek? Ben jij glutensensitief? Met of zonder diagnose van een arts? Vaar jij wel bij een glutenvrij dieet, ook al heb je geen coeliakie? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.
Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

16 reacties

 1. Paula op 28 mei 2014 om 07:49
 2. Giselle van de Rovaart op 28 mei 2014 om 08:26

  Hoi Paula, sinds een half jaar weet ik dat ik ook niet tegen gluten kan. En voel ik me veel beter, nu ik dat uit m’n dieet laat. Het is door een natuurgeneeskundig arts vastgesteld (dus niet via bloed of biopt). Ik noem het glutenovergevoelig (dus geen coeliakie). Natuurlijk kan het liggen aan de fodmap’s maar wat niet klopt is dat ik andere producten waar de fodmap’s inzitten wel goed kan verdragen (broccolli, uien etc).
  Dus ik weet niet waar het in door komt, alleen dat ik me beter voel. En ik weet ook dat er een hoop nog te ontdekken valt. Het doet me altijd denken aan de tijd voordat Louis Pasteur met een experiment het bestaan van bacterieën aantoonde. Voor die tijd bestonden ze ook niet volgens een hele groot groep wetenschappers. En pas met de uitvinding een microscoop werden ze gezien.
  Misschien moet er eerst een ander soort ‘microscoop’ worden uitgevonden voor dit aantoonbaar is. Voor mij maakt het niet uit, ik zal toch glutenvrij blijven eten.

  • Paula op 28 mei 2014 om 08:52

   Mooi beschreven Giselle. Dank je wel. Wie weet komt er in de toekomst wel een onderzoeksmethode om de ‘markers’ van glutensensitiviteit te kunnen vastleggen.

 3. corien de vries op 28 mei 2014 om 13:02

  Wie weet moet de NCV zich eens inzetten voor allerlei onderzoeken, dat zou helemaal geweldig zijn als zij deze inzet tonen.

 4. Kirsten M. op 28 mei 2014 om 17:19

  Hoi, ik heb glutensensitiviteit (vastgesteld bij de VUmc). Ik was voorheen veel moe, buikpijn enzo maar nu nergens meer last van. Als ik gluten binnen krijg, merk ik dat direct. Ik was zo blij toen een paar jaar geleden er eindelijk een naam was voor mijn ‘probleem’ en dat ik serieus genomen werd. Dan is dit wel een beetje zuur om te horen. Gelukkig weet ik beter, en kun je in Nederland ook zonder diagnose glutenvrij eten.

  • Paula op 28 mei 2014 om 18:22

   Bedankt voor je reactie Kirsten. In het artikel ging het over mensen die zichzelf de diagnose glutensensitief hadden gegeven. Er is, zoals jij zelf aangeeft, wel degelijk een groep die een officiële diagnose glutensensitief (NCGS) krijgen. En er zijn ook mensen, zoals uit de reactie van Giselle blijkt, voor wie het een betere gezondheid oplevert om gv te eten. Of er nu een stickertje op geplakt is of niet. Hier vind je een uitgebreid Engels artikel over het zelfde onderzoek. http://www.glutenfreegigi.com/is-gluten-sensitivity-real/

 5. Julia Smeehuijzen op 29 mei 2014 om 14:23

  Hoi Paula, mijn zoon heeft in zijn veel last gehad van moeheid, lusteloosheid, en wij konden er niet achter komen wat het was. Pas veel later, 17-18 jaar is hij glutenvrij gaan eten, en geheel medisch onderzocht. Er waren geen duidelijke aanwijzingen voor glutenintolerantie. Maar door de gluten weg te laten is hij zich veel beter gaan voelen. Hij is wel vele kilo’s afgevallen, en moet echt opletten niet ’te’ mager te worden. Hij is zelfstandig, 22 jaar, en kookt zijn eigen kost al jaren, dat geeft veel vrijheid. Wij, ouders, vinden het prettig dat er veel meer aandacht is voor deze klacht.

 6. […] Ik had een blogje geschreven over het al-dan-niet-bestaan van glutensensitiviteit. Maar Gebaksjuwelier beschreef het veel mooier! Lees haar blogje hier. […]

 7. wendy op 3 juni 2014 om 07:08

  het is in mijn opinie niet zo’n goed onderzoek.

  De amerikaans website heeft er ook over geschreven Gluten-free-girl
  http://glutenfreegirl.com/2014/05/gluten-sensitivity-is-real/

 8. wendy op 3 juni 2014 om 08:18

  dat is idd een heel goed artikel.

  dit onderstaande is volgens mij de enige methode om echt te weten of gluten het probleem is, maar heel lastig in uitvoering.
  “Dr. Fasano also stresses the usefulness of an elimination diet in diagnosing gluten sensitivity. When negative symptoms are relieved after elimination of gluten, and a subsequent double-blind gluten challenge reveals symptoms return when gluten is consumed, this is another piece of the diagnostic puzzle for those with gluten sensitivity. (Note: a double-blind gluten challenge is one where gluten is reintroduced but neither patient or person administering the food knows which foods contain gluten and which do not. This helps eliminate any placebo effect.)”

  Ik weet ook niet of dat door nederlandse artsen ooit gedaan wordt.

 9. Suzanna op 3 juni 2014 om 12:17

  Ik denk dat glutensensitiviteit wel degelijk bestaat. Als iemand zich er beter door voelt, dan kan dat nooit fout zijn. Luister naar je eigen lichaam!

 10. Geri op 4 juni 2014 om 06:53

  Eens met Suzanna. Bij mij werd door een biopt coeliakie uitgesloten, maar doordat ik sinds een jaar automatisch minder gluten binnenkreeg omdat mijn dochter wel coeliakie heeft, verminderden mijn darmklachten wel. En als zij een paar dagen op kamp is en ik dan weer “normaal” eet, komen die klachten prompt weer terug. ’t Is allemaal niet dramatisch en darmschade levert het blijkbaar niet op, maar ik voel me blijkbaar gewoon beter met een glutenvrij of glutenarm dieet. Dus inmiddels heb ik de conclusie wel getrokken: welk naampje het ook heeft, ik lift gewoon grotendeels mee met het dieet van m’n dochter en voel me daar simpelweg beter bij.

 11. Marleen op 6 juni 2014 om 19:46

  Bovenstaand stukje van ‘Kirsten M’ zou ik zelf geschreven kunnen hebben. De diagnose glutensensitief is gesteld door de mdl arts in het UMCU. Zelfs van besmetting met gluten heb ik last. Ik ben kerngezond verklaard, maar glutensensitief. Mij is verteld dat glutensensitiviteit een voorbode kan zijn van coeliakie. Volgende week krijg ik eindelijk een test of het in mijn genen zit of niet. Ben erg benieuwd!
  Met het FODMAP dieet heb ik ervaring: ik heb 2x geprobeerd een hapje spelt te eten , met een uur de gebruikelijke klachten (dat kost me een halve nacht rust, diarree, misselijk en buikpijn). Dat is het dus niet.
  Fijn er hier meer over te lezen van anderen!

 12. Corieke op 30 juni 2014 om 10:39

  Zelf heb ik mij laten onderzoeken door Exendo.be op glutenintolerantie. Niet alleen gluten, maar ook zuivel en soja zijn voor mij niet goed. Bij Exendo wordt veel onderzoek gedaan naar exorfine, een eiwit dat net als gluten in tarwe voorkomt en je endorfine systeem belast. De tarwe van nu is zoveel anders door genetische selectie, dan de tarwe van vroeger, dat ik geloof dat er steeds meer mensen last gaan krijgen van gluten uit voedsel. Meer weten, kijk op: http://exendo.be/gluten-en-zuivel-vroeger-en-nu/

 13. Henk Middendorp op 21 augustus 2014 om 21:08

  Uit alle reacties blijkt al dat het niet zoveel uitmaakt dat onderzoek met die FODMAPS. Er bestaat alleen nog maar een diagnose door uitsluiting:
  1. test op tarweallergie en coeliakie, er blijft over:
  – overgevoeligheid voor fermenterende suikers, de fodmaps
  – het fameuze prikkelbare darmsyndroom
  – de niet-coeliakie glutenovergevoeligheid
  2. gluteneliminatie dieet
  3. symptomen verbeteren: mogelijk NCGS
  Ik heb overigens wel een test gedaan, al zijn die nog niet wetenschappelijk erkend. De IMUPRO 100. Mooi in tabelletjes uitgedrukt waar ik allemaal niet tegen kan: gluten en melkeiwit. Het bewijs kwam later. In het ziekenhuis verbeterden mijn levertests blijvend en aanzienlijk.

Laat een reactie achter