Top 3 (glutenvrije) bakboeken

Als je glutenvrije producten bakt, kun je natuurlijk uit de losse pols ingrediënten bij elkaar doen en hopen dat het iets lekkers wordt. Soms is het handig of levert het meer succes op als je een recept volgt, bijvoorbeeld één die je hebt gevonden op internet, van iemand hebt gekregen of uit een kookboek.
In dit blog wil ik je vertellen over een paar van mijn favoriete (glutenvrije) bakboeken. Deze 3 boeken (in willekeurige volgorde) zijn mijn ´go-to´ boeken voor inspiratie, receptuur en techniek.

 

Goede, niet al te ingewikkelde recepten, met mooie foto´s. In het eerste stuk van het boek geeft hij toelichting over verschillende basisingrediënten. Nuttig. Ik heb Phil Vickery in mijn studententijd regelmatig gezien op het tv programma Ready Steady Cook. Zeer gepassioneerd over eten.

 

 

´On a shoestring´ betekent met een klein budget, Hunn is zeer vindingrijk in het maken van lekkere producten met weinig geld. Voor Amerikaanse maatstaven wel te verstaan. Het is een Engels kookboek met aandacht voor brood, de hoofdmaaltijd en banket. Niet alle ingrediënten zijn in Nederlandse winkels verkrijgbaar, het vergt wat aanpassen en uitproberen om haar recepten in een Nederlandse keuken te maken. In het boek staan conversietabellen, zodat je de Amerikaanse maten kan omrekenen naar het metrisch stelsel. Hunn is vanuit haar blog begonnen met het delen van recepten, daarna volgden de kookboeken.

 

 • ´Bakken´ – James Peterson

Een mooi en compleet boek over het (niet glutenvrij) bakken van brood en banket, met veel uitgewerkte technische handelingen. Voor de gevorderde amateurbakker een zeer geschikt boek. Het is een handig naslagwerk met duidelijke beschrijvingen en foto´s van technieken.

 

Bovenstaande boeken zijn de boeken die ik regelmatig pak als ik om inspiratie verlegen zit.

Bonus
Los van het glutenvrij bakken neus ik graag in kookboeken, puur voor de plaatjes. Heerlijk, met een kopje thee erbij, foto´s van mooi en lekker eten bekijken. Soms kom ik in de boekhandel een boek tegen, die ik echt niet kan laten staan, zoals `What´s new, Cupcake?´ van Karen Tack en Alan Richardson. Heel veel leuke ideeën voor cupcakes.

 

Heb jij een (glutenvrij) kookboek die je graag/ vaak gebruikt? Een echte aanrader voor andere lezers?

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

10 reacties

 1. elize91 op 27 november 2013 om 14:12

  Leuk om te lezen! Heb ik weer wat op m’n verlanglijstje haha!

 2. sandra op 27 november 2013 om 18:10

  Phil Vickery hebben we hier ook in huis, maar bak zelden uit een kookboek. Meestal zoek ik wat op internet op en zo verzamel ik mijn recepten.

  • paula onink op 27 november 2013 om 18:14

   Hoi Sandra,

   internet speur ik ook af naar lekkere recepten. Ik ben nog niet zo ´hip´ dat ik tijdens het bakken mijn laptop naast mij heb 😉 Op die momenten liever een papieren kookboek, waar een spatje op mag komen. Wat is jouw favoriete site voor recepten?

   • sandra op 27 november 2013 om 22:47

    Hoi Paula,

    Hier geregeld wel de laptop erbij en als het recept bevalt sla ik het op in een bestand. Ooit wil ik het nog eens ff flink ordenen. Het is nu een beetje chaotisch bestand. Alles uitprinten en in een map doen.

    Ik heb niet een favoriete site. Culy, 24kitchen, jouw site, recepten via blogs van anderen, aanraders van anderen. Oja en de recepten van de baklessen.

    Toch binnenkort er maar eens voor gaan zitten en alles ordenen en uitprinten. Map erom, hoef ik ook niet meer met een laptop op de kookplaat naast het aanrecht te staan haha.

 3. Geri op 27 november 2013 om 20:58

  tja, mijn favoriete kookboek is toch mijn Ipad. Die er inderdaad wel eens wat smoezelig uit kan zien na afloop… Echt favoriete recepten (veel van Jeandrine maar ook jouw hazelnootkoekjes) print ik trouwens wel uit, die liggen in de keukenla. De voornemens tot plastificeren heb ik overigens nog steeds niet uitgevoerd dus ook die zien er inmiddels wat smoezelig uit.

  • paula onink op 27 november 2013 om 21:08

   haha, heb ik gelijk een onderwerp voor een vervolg blog. Bedankt Geri en Sandra!

 4. Gerda Hobert op 28 november 2013 om 09:43

  Hoi Paula,
  Heb inmiddels zoveel recepten in een ringband zitten, de meesten maar 1 x gemaakt en anderen zo vaak dat er genoeg spetters op zitten, dat mag de pret niet drukken om het weer te maken. Gelukkig heb ik alles opgeslagen op mijn pc. De taart van biscuit deeg is hier een succes.
  Zo goed als jij kan bakken is geweldig, je hebt de middelen daar voor ook. 😉

 5. Mirjam op 28 november 2013 om 17:03

  Ik heb ook het boek van Phil Vickery. Heb vorige week nog de ontbijtmuffins er uit gemaakt en lekker in gesnuffeld.

  Maar de meeste recepten maak ik uit mijn eigen ringband. In de keuken ligt een ringband met favoriete recepten. Recepten gevonden op de vele blogs die ik lees. Als ik een recept langs zie komen dat ik de moeite waard vind, print ik h’m uit en leg ik h’m op de stapel naast de ringband. Na goedkeuring krijgt hij een plekje in de ringband.
  – En als het recept niet bevalt, verdwijnt hij linea recta in de papierbak –

 6. Aukje Boumans op 9 maart 2016 om 16:07

  Hoi Paula,

  Ik heb vorig jaar het boek van Michael McCamley gekocht, glutenfree baking (met een brood op de kaft). Heb er nu al een paar taarten uit gebakken en alles was even lekker. Vooral de lemon meringue pie was een succes. Wel even omrekenen van engelse maten naar onze maten maar eenmaal vertaald sla ik het op in een recepten app voor de ipad.

  • Paula op 9 maart 2016 om 19:19

   Bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter