glutenvrijkerstdessertzuccotto

Glutenvrij kerst dessert Zuccotto

Elk jaar weer is kerst een bijzondere aangelegenheid. Je kunt er van houden of het vreselijk vinden, één ding is zeker, je kunt er (bijna) niet omheen.

Kerst vieren

Toen ik heel klein was, vond ik de christelijke kerstliederen op de basisschool zo mooi. Dat was voor mij kerst. Nu is het vooral het samenzijn met de familie wat voor mij de kerst een fijne periode maakt. Tja, in mijn familie hoort daar uitgebreid eten bij. Niet iedereen vindt het fijn om de hele dag (misschien zelfs dagen) in de keuken te staan. Daarom verdelen wij de gangen van het menu, zo levert iedereen een bijdrage aan het kerstdiner. Op één of andere manier krijg ik vaak het dessert als taak. Dat vind ik he-le-maal niet erg!

´wat is het toetje?`

Mijn favoriete dessert die ik regelmatig voor het kerstdiner maak, maar welke het ook goed doet als taart, is de ´Zuccotto´, een bolvormige taart, gevuld met een kern van chocolademousse en daarom heen slagroom vermengd met stukjes hazelnoot en chocolade. Dit verpakt in een laagje biscuit/cake, overgoten met chocoladeglazuur. Bestaat de groep eters alleen uit volwassenen, dan besprenkel ik de cake met een koffielikeur (pas op: kans op verhoogde feestvreugde). Houd je niet van slagroom of chocolade? Hm, dan is dit misschien niet jouw dessert…

´Zuccotto´

Het recept voor de glutenvrije Zuccotto vind je hier. De vele handelingen schrikken je misschien af. Laat dat je niet weerhouden, het dessert is namelijk opgebouwd uit onderdelen die je een week of langer van te voren kunt maken. Dat scheelt in de ´last minute´ kerst-stress. Mijn ´Zuccotto´ voor dit jaar staat in de vriezer, geduldig te wachten, tot ik hem op 1e Kerstdag overgiet met chocoladeglazuur en decoreer met witte chocolade. Volgens mij ben ìk diegene die geduldig moet wachten….

Nu ik dit heb geschreven, vraag ik mij af:

Wat vind jij, met een glutenvrij dieet, er van om het bereiden van je kerstdiner uit handen geven?

Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Dit bericht over het kerstdessert is onderdeel van de glutenvrije blog adventskalender. Elke dag, van 1 december tot 24 december, wordt er een blog geplaatst over glutenvrij de feestdagen door. Deze bloggers doen mee:

 

Your Daily Intake

Inschrijven nieuwsbrief

10 reacties

 1. Gerda op 11 december 2013 om 10:04

  Hoi Paula, wat een heerlijk recept! Ik geef deze Kerst het koken uit handen, iedereen maakt wat en gelukkig weten ze allemaal waar ze wat moeten kopen en anders vragen ze het wel, ben wel heel benieuwd naar alles.
  Groetjes Gerda

  • paula onink op 11 december 2013 om 20:28

   Fijn dat iedereen weet wat ze moeten doen Gerda. Kun je lekker genieten! Is jouw omgeving altijd zo meewerkend geweest? Groetjes Paula

 2. elize91 op 11 december 2013 om 14:03

  Wie houdt er nou niet van chocola en slagroom 😉 Klinkt heerlijk!
  Het bereiden van het kerstdiner uit handen geven is voor mij (nog) een no go. Er zijn echt maar heel weinig mensen die ik vertrouw met het maken van mijn eten, dat zijn eigenlijk alleen m’n moeder en m’n vriend. Het is het me niet waard met Kerst ziek te worden en dat nog tot oud en nieuw te zijn. Want eer ik weer opgeknapt ben van een flinke dieetfout, dat duurt wel even.

  • paula onink op 11 december 2013 om 20:32

   Hoi Elize, bedankt voor je reactie. Zoals jij het beschrijft lijkt mij het inderdaad veiliger om de touwtjes in handen te houden. Ik las jouw kerstmenu in je blogbericht gisteren. Klinkt allemaal lekker! Misschien een Zuccotto volgend jaar kerst 😉 ? Groet, Paula

 3. Mirjam op 12 december 2013 om 12:10

  Ik vind het geen probleem om het diner uit handen te geven.
  Mijn (schoon) familie weet ondertussen heel goed wat glutenvrij in houdt.
  En het gaat vooral om het gezellig samen zijn, niet om het beste en het lekkerste diner te maken 😉

  • paula onink op 12 december 2013 om 15:04

   Hoi Mirjam, geweldig dat je zo kan vertrouwen op je familie. Ons kerstdiner is, vanwege het uitbesteden van de diverse gangen, een heerlijk allegaartje van ieders kunsten. Je hebt gelijk, het samenzijn staat voorop!

 4. Geri op 15 december 2013 om 09:13

  Het uit handen geven vind ik errug moeilijk. Dit wordt onze eerste glutenvrije kerst en jaarlijks eten we bij goede vrienden, waarvan de vrouwelijke helft altijd popelt om ons de heerlijkste dingen voor te zetten. Omdat zij zelf een voedselallergie heeft ( koemelk en een paar E-nummers) weet zij gelukkig maar al te goed hoe belangrijk een dieet is dus bij haar durf ik het wel aan. Maar eerlijk gezegd is zij zo ongeveer de enige, die ik het durf toe te vertrouwen. Bijkomend voordeel (niet te onderschatten hoe belangrijk dit is voor een pubermeisje dat vooral niet wil opvallen), mijn dochter weet dat mijn vriendin er gewoon van geniet om in de keuken te staan en nieuwe dingen uit te proberen, dus dan hoeft zij zich ook niet “lastig” te voelen met haar GV-dieet. Maar verder doe ik deze feestdagen maar gewoon alles zelf. En hoewel de vele handelingen voor jouw bombe me eigenlijk best wel afschrikken ga ik me daar waarschijnlijk toch wel op storten. Gelukkig, gelukkig wordt over twee dagen een nieuwe heeeele grote vriezer bezorgd dus wellicht maak ik er dan een paar tegelijk, handig voor de verjaardagen in februari (het blijt toch wel zo lang goed?). Alleen wel hopen dat het niet mislukt……

  • paula onink op 15 december 2013 om 13:47

   Hoi Geri, mooi dat je vriendin aan de slag gaat met de dieetwensen van je dochter. Mocht je de uitdaging van de Zuccotto willen aangaan:
   kritisch punt is het biscuit bakken. Houd het bakproces goed in de gaten, plakken bakken gaat redelijk snel. De mousse kan je lang van te voren maken, lijkt mij niet al te ingewikkeld. De slagroom opkloppen en de schaal vullen is goed te doen. Als je ze wilt invriezen voor langere tijd, zou ik je willen aanraden om de dessert zonder glazuur in te vriezen. Dam kan je ze namelijk inpakken in folie, zonder dat het overal aanplakt. Als je nog vragen hebt, laat het weten. Succes ermee! Laat je een foto zien van hoe ze geworden zijn?
   Groet, Paula

 5. Miss Glutenvrij op 16 december 2013 om 00:23

  Wat ziet dat er super lekker uit! Ik krijg spontaan trek in die taart mmm. Ik ben dol op chocola en slagroom dus ik wil deze taart graag nog een keer maken.

 6. […] jaar stelde ik deze vraag aan het eind van mijn blog over een heerlijk kerstdessert, Zuccotto. Klik hier voor dat betreffende […]

Laat een reactie achter