glutenvrijeblogweekwaaromblogikoverglutenvrij

Glutenvrije blogweek – Waarom blog ik over glutenvrij

2013

Op een vrijdagavond in september ontstond er (al twitterend en mailend) een idee tussen twee glutenvrije bloggers: een glutenvrije blogweek. Dat idee is inmiddels werkelijkheid geworden. Zeven dagen lang gaan we bloggen, ieder op ons eigen weblog, elke dag een ander onderwerp. 19 bloggers doen mee met de glutenvrije blogweek.

Zondag

Tja, waarom blog ik eigenlijk over het bakken van glutenvrij banket (en brood)…

Daar ga ik nu antwoord op geven. Voor alle duidelijkheid: ik heb zelf geen coeliakie of tarwe-intolerantie, voor zover ik weet. Mijn man en kinderen hebben ook geen klachten, ik ken niemand in mijn directe omgeving met coeliakie. Dat is dus niet de reden waarom ik schrijf over glutenvrij eten.

De aanleiding voor mijn blog over glutenvrij banket is mijn passie voor het bakken van banket in combinatie met het maken van een product voor mensen die eigenlijk regelmatig buiten de boot vallen als het gaat om genieten van lekker, vers banket.

Hoe het allemaal begon
Zo´n zes jaar geleden werkte ik met verstandelijk gehandicapten op een dagcentrum, waar voor één van de deelnemers altijd een suikervrije appelflap werd gebakken, terwijl de rest kon kiezen uit diverse taarten. Herkenbaar??? Toen ik mijn verjaardag vierde op het dagcentrum, wilde ik voor iedereen hetzelfde maken. Ik heb toen suikervrije muffins voor de groep gemaakt. De reactie van de deelnemer op dat moment, het besef dat er iets speciaal voor haar gebakken was, maar dat iedereen hetzelfde kreeg, was voor mij heel bijzonder. Er klikte bij mij iets: ´Ja! Dit is het!´ Vanaf die dag borrelde het idee dat ik iets moest doen met dieetvoeding. Iets maken voor mensen die geen reguliere producten kunnen kopen en daardoor tijdens sociale eetmomenten, zoals traktaties op verjaardagen, een uitzonderingspositie hebben. Glutenvrij kwam toen nog niet voor in mijn woordenboek.

´Ah, zijn dat nou gluten
Pas toen ik mijn baan in de verstandelijk gehandicaptenzorg opzegde om de opleiding tot banketbakker te volgen, kwam ´glutenvrij´ in beeld. Ik startte de opleiding met als doel na het behalen van mijn diploma een taartenwinkel te openen. In de theorielessen werd veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van het glutennetwerk. Gluten zijn namelijk heel belangrijk in bijvoorbeeld bladerdeeg. Lees hier meer over in ´Het gluten, een nadere kennismaking´. Terwijl ik de theorie bestudeerde en het bladerdeeg in de praktijk maakte, kwam bij mij de vraag boven borrelen: ´Wat als je geen gluten mag eten, hoe zit dat dan met bladerdeeg?´

De wondere wereld van glutenvrij
Dit moment is het begin geweest van een duik in de wereld van glutenvrij leven. Het leek alsof ik net als Alice in Wonderland een heel klein deurtje opendeed en daarachter een hele nieuwe, andere, wonderlijke wereld trof. Want dat was het voor mij aanvankelijk wel. Allerlei termen waar ik nog nooit van gehoord had… koe-lie-akkie of hoe dat dan ook heet. Ik kwam in aanraking met de NCV. Begon mij te verdiepen in glutenvrije recepten. De eerste koekjes die ik maakte, met kikkererwtenmeel, waren niet te hachelen. De GFT-bak was het enige logische antwoord. Daar kwam, dankzij informatie op internet en de opgedane kennis op de bakkersschool, gelukkig snel verandering in. Ondertussen is mijn idee van een taartenwinkel voor mensen met dieetvoeding veranderd in een glutenvrije bakkerij, waar ook lactosevrije producten gemaakt worden.

Bloggen = delen = verdieping
Aangezien ik graag lees en schrijf, wilde ik mijn hersenspinsels delen. Ik leer steeds meer over glutenvrij eten, voeding, coeliakie etc. omdat ik elke twee weken een relevant blog wil plaatsen. De reacties op mijn blog zetten mij, en hopelijk ook jou, weer aan het denken. Omdat ik zelf geen coeliakie heb, vind ik het interessant om de ervaringen van mensen met coeliakie ( of die om andere redenen een glutenvrije dieet houden) te lezen. Dus jij, de lezer, helpt mee in het verfijnen en verdiepen van de kennis die in dit blog staat. Ik benader het glutenvrij dieet in dit blog vanuit diverse invalshoeken. Soms schrijf ik iets wat wetenschappelijk onderbouwd is, dan weer een verslag over een activiteit of gewoon een lekker recept. Maar de rode draad blijft ´lekker banket dat glutenvrij is´.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, mis je een onderwerp, wil je meer weten? Deel het hier.

Schrijf je reactie in het onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Deze bloggers vertellen waarom ze over glutenvrij bloggen.

Inschrijven nieuwsbrief

5 reacties

 1. sandra op 10 november 2013 om 10:02

  Hoi Paula,

  Leuke blog! Ga vooral door en hopelijk komt je droom van een eigen glutenvrije bakkerij/winkel binnenkort uit, zodat veel mensen van jouw heerlijkheden kunnen proeven.

 2. Gerda op 10 november 2013 om 12:47

  Hoi Paula,
  Wat lief dat je doordat je suikervrij moest bakken er achter kwam wat het doet met een mens al ze voelen dat ze er bij horen, denkend aan je high tea die je voor ons hebt gemaakt, dat was geweldig en wat hebben we genoten. Ik hoop dat je droom snel uit mag komen en jij een eigen bedrijf hebt voor de glutenvrije wereld. Je bent gewoon een kanjer in lekker glutenvrij bakken.
  Top!!
  Groetjes Gerda.

 3. Werk aan de winkel | Gebaksjuwelier op 5 maart 2014 om 09:10

  […] ontstond bij mij het plan om een taartenwinkel te beginnen (klik hier voor het hele verhaal). In de loop van de tijd is dat veranderd naar een glutenvrije bakkerswinkel. […]

 4. kimmy op 5 oktober 2016 om 07:45

  Hoi Paula
  wat leuk jij jou zo gaat verdiepen
  in de glutenvrije wereld
  ik heb coeliakie en een koemelkeiwitintolerantie
  en moet zeggen dat jou appelkruimeltaartjes heerlijk zijn
  jammer dat ik zo ver woon
  maar gelukkig worden er ook taartjes gelverd in mangia bene in mol
  ik wens je nog veel plezier de gebaksjuwelier

 5. Janet Goedhart op 14 oktober 2016 om 07:37

  Jammer jammer zo ver weg. Een juwelier die zich inzet voor gluten/lactose vrij.
  Wat een uitdaging. Ik vind het in 1 woord

  Schitterend.

  Succes en ik kom zeker eens langs.
  Gr. Janet

Laat een reactie achter