zeep uitgelicht

Teamuitje! – workshop zeep maken

Traditiegetrouw gingen we vlak voor de zomerstop met het team op pad. Dit uitje was tevens een mooie gelegenheid om nog één keer met z’n allen samen te zijn, voordat Hizkya afscheid neemt.

Een workshop ‘zeep maken’ stond op het programma. In een ruimte van de Coöperatie van Makers in Culemborg ontving instructrice Sarah het team.

Terwijl wij een kopje thee dronken, gaf Sarah uitleg over de middag. Eerst volgde een theoretisch stuk, met o.a. de geschiedenis van zeep. Daarna mochten we aan de slag!

Handig boekje met verdiepende informatie en recepten
Geurextracten en gedroogde kruiden/bloemen uitkiezen
Oliën afwegen en secuur registeren hoeveel van welke olie.
Natuurlijke verharder (bijenwas) afwegen. Niet teveel, dan wordt je zeep te hard, niet te weinig dan blijft je zeep zacht.
Online de Loogcalculator invullen om zo de juiste hoeveel loog te berekenen.
Loog afwegen
Loog met water mengen
Oliën en loogmengsel samenvoegen
Geurextract en gedroogde bloemen door je eigen zeep mengen.
Na 24 uur de zeep uit de mal halen en een maand laten drogen. Links zeep met eucalyptus en salie. Rechts sinaasappel en koolstof.

Tijdens het wegen en mengen vertelde Sarah nog meer over ingrediënten, werkwijze etc. Het wegen en samenstellen van producten was ons, als bakkers, niet vreemd. Maar het was heel leuk om op een andere manier, met andere ingrediënten aan de slag te gaan. En over een paar weken hebben we een lekker geurend zeepje, helemaal op eigen smaak afgestemd.

Sarah, bedankt voor een gezellige, leerzame middag! Team, het was gezellig!

Heb jij interesse in een leuke workshop zeep maken, waar je het geleerde daarna kan toepassen in je eigen keuken? Neem contact op met Sarah via sarah@allintuit.nl

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie

  1. Sarah op 19 juli 2023 om 15:28

    Dankjewel lieve Paula, voor je mooie verslag.
    Leuk voor mij om het eens van de andere kant te zien! Geniet van jullie zeepjes! Het is al bijna zover… euh ja bijna!
    Groetjes, Sarah

Laat een reactie achter