Buikpijn-2-Coeliakiemaand.nl_-1024x684-2

Meimaand Coeliakiemaand 2016

Mei, sinds vorig jaar is deze maand uitgeroepen tot coeliakiemaand. Met als doelstelling de ziekte coeliakie bekender te maken onder het Nederlands publiek. Het is nog steeds de meest onbekende volksziekte in Nederland.

Opbrengsten naar Prevent CD

Daar moet verandering in komen, dacht Elize Vis toen ze vorig jaar de eerste keer Coeliakiemaand organiseerde. Dit jaar is er een stichting in het leven geroepen. De opbrengsten van de activiteiten van de Coeliakiemaand gaan naar Prevent CD, wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en prevaleren van Coeliakie.

Evenementen in mei

Tijdens de Coeliakiemaand zijn er diverse activiteiten om Coeliakie op de kaart te zetten, zoals Pannenkoeken eten, verkoop van t-shirts en meer.
Kijk op de evenementenlijst van Coeliakiemaand voor het volledige overzicht.
zwarttshirtvoorbeeldunisex_1

Dichter bij huis

Als ik aan coeliakie denk, kan ik – als niet glutenvrije persoon – haarfijn uitleggen wat die ziekte inhoudt. Voor de mensen in mijn omgeving, zonder coeliakie, blijft het toch een ver-van-mijn-bed show. Een vriendin hielp mij eens in de winkel toen er een groep kinderen met coeliakie kwam bakken. Tot die middag was mijn vriendin sceptisch geweest. ‘Waarom doe je alles glutenvrij? Dat is toch niet nodig.’ Ze zag er de noodzaak niet van in…. totdat ze die middag met één van de aanwezige moeders een praatje maakte. Toen kreeg ze een beter beeld van wat het inhoudt als je kind geen gluten mag eten. Zo’n bakfeestje in een gewone bakkerij is dan absoluut geen doen. Spontaan weggaan wordt een stuk lastiger. Los van het praatje met die moeder, was de aanblik van 10 kinderen die helemaal losgingen in de bakkerij (ALLES proeven, heel veel snoepen en vooral genieten!) al genoeg om te realiseren dat glutenvrij bakken wel degelijk nodig is. Het was fijn dat die kids lekker onbezorgd aan de gang konden, zonder ziek te worden. Ja, misschien van te veel eten 😉

De Gebaksjuwelier sponsort de coeliakiemaand

Vorig jaar bakte ik petit fours voor het goede doel (Stichting STICOON). Tegelijkertijd stond er op de toonbank een donatiepotje, hiermee haalde Tess geld op voor haar fietstocht Limburgs Mooiste. Het bijeengefietste geld werd gedoneerd aan onderzoek naar coeliakie. Lees hier haar verslag.

coeliakiemaand gebakjes1
Deze keer levert de Gebaksjuwelier een bijdrage aan het te winnen glutenvrij pakket op de Facebook pagina van Coeliakiemaand. Op de toonbank staat wederom een donatiepotje. Dit jaar gaat het via de stichting Coeliakiemaand naar PreventCD.
En, als klap op de vuurpijl, staat de Gebaksjuwelier op Frank en Vrij, het eerste volledig glutenvrije festival van Nederland. Op zondag 29 mei tussen 12.00 en 20.00 kun je op het terrein van de Undercurrent in Amsterdam je hart ophalen aan alles wat glutenvrij Nederland te bieden heeft.

In de nieuwsbrief van woensdag 18 mei lees je hoe je kans kan maken op 2 toegangskaartjes voor dit unieke festival.
frank en vrij

Hoe beleef jij deze Coeliakiemaand?

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter