glutenvrijverpakkingsvrij

Glutenvrij verpakkingsvrij?

‘Doe hier maar in’ zegt de klant, terwijl ze haar broodtrommel (Bob de Bouwer, als ik het mij goed herinner) op de toonbank zet. Het uitgekozen gebakje mag in haar eigen bakje mee naar huis. Ik vind het geweldig!

De klant hoeft geen plastic of kartonnetje weg te gooien. Dat is wel zo fijn voor het milieu. En ja, het scheelt mij de kosten van de ingekochte verpakking.

 

Plan van aanpak/inpak?

Toen de plannen voor de Gebaksjuwelier nog in de steigers stonden, was de verpakking van de producten een belangrijk vraagstuk. Hoe kunnen de koekjes, broden, gebakjes en taarten een veilig thuis vinden zonder (al te veel) plastic? Hoe kunnen we de afvalberg niet groter maken dan die al is? Wat is verantwoord als het om voedselveiligheid gaat? Zeker als je nagaat dat al het lekkers bij de Gebaksjuwelier glutenvrij gemaakt wordt en glutenvrij moet blijven. Daarbij kwam ook nog het esthetisch aspect: de producten moeten er mooi uitzien en zichtbaar zijn. Veel aspecten om rekening mee te houden.

 

Verpakkingsvrije winkel

Wat ik zelf een prettige ontwikkeling vind, is de komst van verpakkingsvrije winkels. Zo is ‘Opgeweckt Noord’ dit jaar gestart, de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Met je eigen bakje of zakje koop je daar uit bulkvoorraad rijst, meel, noten etc. De regionaal geteelde groente en het fruit vind je in kratten en kisten waaruit je je keuze kunt maken. ‘Plastic is bij ons een no-go’, aldus Dorothea, één van de eigenaren van Opgeweckt Noord. Helaas heeft ‘Opgeweckt’, net als de verpakkingsvrije winkel in Utrecht, een jaar na de start de deuren moeten sluiten (EVMI, 2016).

 

 

Glutenvrij zonder verpakking?

Niet iedereen die glutenvrije producten koopt, weet hoe belangrijk is om kruisbesmetting te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een klant die voor zijn glutenvrije familielid een brood komt halen. Het kan zo maar zijn dat hij helemaal niet weet dat het brood absoluut niet in een gebruikte tarwe broodzak kan.

Wat mij betreft blijft het voor de Gebaksjuwelier  schipperen, want de glutenvrije producten moeten toch veilig en hygiënisch verpakt zijn. De herbruikbare katoenen broodzakken in het filmpje van Opgeweckt zien er in ieder geval interessant uit. Daar ga ik zeker iets mee doen.

 

2019

Dit blog heb ik in 2015 geschreven. Inmiddels bekruipt mij het gevoel dat ik meer kan en wil doen om het verpakkingsprobleem en de plastic afvalberg niet te vergroten. Thuis nemen we kleine stapjes, zoals de aanschaf van een bamboe tandenborstel en we zijn nog scherper in het kopen van onverpakte producten. Zou het mogelijk zijn bij de Gebaksjuwelier ook stappen te maken? We proberen zoveel mogelijk ingrediënten in bulk te kopen, dat scheelt verpakkingen. Als we alleen maar bakken op bestelling hoeven we het extra brood wat over blijft niet in te pakken en in de vriezer te leggen. Het verzenden van de pakketten voor de webshop gebeurt in de dozen van onze ingrediënten en in dozen van restpartijen. Terwijl ik typ, komen er nog meer ideeën naar boven. Het plastic tape waar we de verzenddozen mee verpakken, kan makkelijk vervangen worden door papieren plakband. Alle beetjes helpen.

 

Wat zou jouw bijdrage zijn om verpakkingsafval te reduceren? Heb je tips voor de lezer? Of misschien een goede tip voor deze ondernemer? Ik lees het graag!

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. Corein de Vries op 23 september 2015 om 09:43

  Moeilijk vraagstuk! Wil plastic best reduceren daarom weiger ik ook alle plastic draagtasjes bij een aankoop in een winkel. Je hebt mooie opvouwbare tasje die je mee kan nemen in een handtas en kan uitvouwen als je iets koopt. Denk dat dit een begin is. Vind de gedachte dat ik met allerlei plastic bakjes en zakjes naar de bakker, slager en supermarkt moet gaan nog net een brug te ver. Als ik wel plastic en papier gebruikt dan wordt dit afval ook goed gescheiden in mijn eenpersoons huishouden en heb daardoor een bak met restafval die ik maar een keer per jaar aan de straat zet.

 2. Wendeline op 22 januari 2019 om 08:39

  Toen ik in 2005 met mijn biologische lunchroom begon was her een hels karwei om aan biologisch afbreekbare disposables te komen. Ik moest naar een duistere loods achterop een industrieterrein. Tegenwoordig liggen bij elke groothandel fraai vormgegeven bordjes, bekers en bakjes. Voor plasticfolie is helaas nog steeds geen prettig alternatief. (er is wel een soort alternatief maar dat is ondoorzichtig en het plakt niet). Thuis ben ik aan het experimenteren met beewraps die ik zelf maak. Maar of dat op grote schaal handig is…. blijft een dilemma. Maar goed: we doen wat we kunnen!

 3. Ria Beltman op 25 januari 2019 om 14:34

  Voor op de deur een affiche met een tekst…… b.v.

  “Wij willen graag zo weinig mogelijk verpakkings-materiaal gebruiken. U ook?
  Breng dan uw eigen verpakkings materiaal mee: tas en papieren of plastic zakjes, doosjes enz.
  Als u toch graag nieuw verpakkingsmateriaal van ons wenst, vragen we daarvoor een kleine vergoeding.
  Zo helpen we elkaar wakker en gezond te blijven!”

Laat een reactie achter