Broodje koekenpan

Handig voor op de camping of gewoon voor thuis

Ingrediënten:

  • 100 gram rijstmeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram maismeel
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 50 ml warm water
  • 1 eetlepel sesam
  • 1 kleine thee lepel jozo zout
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 1/2 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 100 – 150 ml water

Tip: weeg alle droge ingrediënten af en neem dit mee in een hersluitbaar zakje of een potje. Scheelt afwegen op plaats van bestemming.


Werkwijze:

  • Laat het gebroken lijnzaad in een bakje met 50 ml warm water wellen.
  • Meng daarna alle ingrediënten door elkaar in een grote mengkom.
  • Voeg in eerste instantie 100 ml water toe, het moet een glad dik beslag zijn. Voeg meer water toe indien nodig.Beslag voor broodje koekenpan
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Zet het vuur laag.
  • Schep het beslag in de pan, bak het brood ongeveer 10 minuten op de ene kant.

Giet het beslag in de koekenpan en bak het aan beide kanten goudbruin.

  • Pak een bord of deksel. Schuif het brood op het bord of de deksel en keer het om in de pan. Bak nu de andere kant, ongeveer 5 minuten.
  • Het brood moet verkleurd zijn, enigszins meegeven als je er op drukt.

En klaar is het brood uit de koekenpan.

  • Laat het brood afkoelen.
  • Snijd het horizontaal doormidden. Beleg het naar keuze, bijvoorbeeld met kaas, tomaat en veldsla.


Variaties:

Voor een zoet broodje vervang je de Italiaanse kruiden door een theelepel kaneel of kardemom. Stop er rozijnen of hazelnoten in.

Eet smakelijk!


Reacties “Broodje koekenpan

  1. Beste Paula,

    Welke diameter gebruik je als koekenpan, want als je te veel hebt aan een zo’n brood kan je het wel invriezen, maar dan is de smaak toch minder.
    Als je alleen bent dan heb je misschien ook wel genoeg aan de helft van het recept.
    Weet jij dat, anders moet ik het gewoon een keer uitproberen.

    Met vriendelijke groet,
    Willy

  2. Mmmm net gebakken, wat eenvoudig en wat lekker, daar kan menig fabrieksbrood niet tegenop.
    Hij valt bij mij wel gemakkelijk uit elkaar. Heb je daar nog een tip voor?
    Dank voor dit recept 🙂

  3. Ik ben het nu aan het uitproberen, het moet hier wel veel langer dan in het recept staat trouwens,
    een half uur per kant zit ik nu op, heb hem net omgedraaid… Misschien heb ik er net iets teveel water ingedaan?
    Ben benieuwd! 🙂

  4. Bedankt voor het recept.
    Ik wil het recept vanmiddag uitproberen maar mijn dochter houdt niet van Boekweit kan ik wat anders gebruiken ipv Boekweitmeel?
    Ik heb alleen hele lijnzaad kan ik dit zelf “breken” of zou het recept ook met hele lijnzaad gebruikt kunnen worden?

    • Beste Coby,
      ik zie je reactie nu pas. Boekweitmeel is te vervangen door bv havermeel of maismeel. Het breken van lijnzaad zorgt ervoor dat de geleiachtige substantie vrijkomt. Daardoor ‘plakt’ het deeg beter aan elkaar. Met hele lijnzaad heb je dit effect niet. Dus toch voor de gebroken lijnzaad gaan, zou ik zeggen. Zelf een keer hele lijnzaad geprobeerd fijn te maken, dat is een vervelende klus 🙁

      Succes!

  5. Hallo Paula, dit recept is precies wat ik zoek voor mijn as vakantie.
    Is het mogelijk om het lijnzaad te vervangen door fiberhusk?!?
    Groetjes Heidi

    • Hoi Heidi, dat zou je kunnen testen. Beide ingrediënten geven binding. 1 eetlepel psyllium zou ik dan doen. Ik hoor graag of het gelukt is. Succes! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *