6feitenoverboekweit

6 feiten over boekweit

Boekweit komt met regelmaat voor in glutenvrije kook- en bakboeken, maar wat is boekweit eigenlijk?

 

Hier zijn 6 feiten over boekweit op een rij.

 

1. Boekweit is glutenvrij!

 

 

2. Boekweit is een struikvrucht, geen graan. Vanwege zijn uiterlijk en de toepassingen van boekweit wordt nogal eens gedacht dat het een graan is.

 

3. Boekweit bevat belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam: het essentiële aminozuur lysine, magnesium, kalium, het anti-oxydant rutine, proteïne, vitamine B1 en B6.

 

4. De aanwezige bouwstoffen in boekweit helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Tevens vermindert het risico op een te hoge bloeddruk.

 

5. Geroosterde boekweit ofwel ‘Kasha’ is een belangrijk ingrediënt in de Russisch keuken. De in olie geroosterde boekweit wordt tot brij gekookt als pap of geserveerd bij vlees- of visgerechten.

boekweit

Klik op de foto voor een recept van Kasha. Let wel: gv bouillonblokjes gebruiken!

 

6. Boekweit is veelzijdig toepasbaar: als broodmeel, in koekjes, door pannenkoekenbeslag, als pap, in de muesli, in sportrepen en nog veel meer producten.

 

Pure glutenvrij boekweitmeel is o.a. te verkrijgen bij reformzaken, natuurvoedingswinkels en online. Een aantal merken zijn: Peak’s Free From, Ma Vie Sans Gluten, Bio Culinair.

 

Heb jij nog lekkere, praktische tips voor het gebruik van boekweit? Laat je suggestie achter voor de lezers.

 

Schrijf je reactie in het onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

 

 

Bron: Trouw Buckwheat, Voedingscentrum, Gezondheidsnet

Inschrijven nieuwsbrief

6 reacties

 1. Jan-Willem op 9 september 2015 om 11:35

  Niet te vergeten: je kunt ook boekweit gebruiken door je havermout (half om half). Wel zo gezond!

  Thanks, Paula, wist niet dat het een struikvrucht was. (Beter!)

  Groet, JW  • Paula op 9 september 2015 om 11:52

   Hoi JW, bedankt voor je tip! Gebruik je boekweitgrutten of die geroosterde boekweitkorrels in je pap? 2. Thérèse Akkermans op 9 september 2015 om 12:25

  Mijn moeder maakte balkenbrij met boekweitmeel! 3. Monique Postma op 3 februari 2018 om 11:05

  Boekweit houdt de warmte in je lichaam vast, daarom ook een goed product om in de wintermaanden te nuttigen. 4. Mar op 19 april 2018 om 10:52

  Het is een aantrekkelijke plant voor bijen..ik ga het zaaien en kijken of dit lukt..kleigrond is niet het meest ideaal 5. Maureen op 27 januari 2021 om 18:11

  Een oud boerengerecht is boekweit grutten koken in karnemelk, dan op laten stijgen in de koelkast, plakken van snijden, bakken in de boter met stroop erop. Zooooo lekker!