glutenvrijetentijdensdekerstdagen

Glutenvrij eten tijdens de kerstdagen

Kerst, hèt feest bij uitstek om culinair uit te pakken.

Maar als je glutenvrij eet, kan dat nogal een uitdaging zijn. Waar ga je eten? Maak jij of je gastheer/vrouw alles glutenvrij? Is er kans op kruisbesmetting? Neem je een risico of hou je alles in eigen hand?

 

Wat klanten in de winkel ook vaak zeggen: ‘Het is maar eten’.

Tja, enerzijds ben ik het er mee eens. Er kwam mij een online artikel voor ogen: ‘Make family and friends your focus, not food.’ Dus laat het samenzijn met diegene om wie je geeft, het belangrijkste zijn, niet het eten. Kan mij voorstellen dat je het qua eten liever op safe speelt, het houdt bij wat je kent en je aandacht besteedt aan dingen die er meer aan toe doen.

kerst blog

Aan de andere kant begint mijn bakkershart sneller te kloppen als er iets verrassends, iets nieuws, iets anders op tafel staat wat ook nog eens lekker is. Dan zou ik toch voor het onbekende gaan, in gedachten houdend, dat dit voor mij (als niet coeliaak) heel makkelijk te zeggen is.

 

Tips voor een glutenvrije kerst:

  • Bereid je eten zelf, dan weet je zeker dat je goed zit.
  • Laat kant- en klaar gerechten en sausjes achterwege (zitten vaak verborgen gluten in).
  • Hoewel Nederland een echt broodetend land is, je hoeft geen stokbrood of brood te serveren bij het kerstdiner.
  • Geen keukenprinses? Vraag iemand om te helpen.
  • Helemaal geen zin in gedoe? Bestel glutenvrije producten online, haal je glutenvrije producten bij een glutenvrije speciaalzaak of ga uit eten bij een restaurant met een glutenvrije kaart.
  • Ben je uitgenodigd voor een kerstdiner elders? Vraag hoe zij omgaan met glutenvrije gerechten of neem je eigen gerecht mee.

 

Laatste tip:

Mocht je je willen vergrijpen aan een kerstdessert, dat minder arbeidsintensief is – maar niet minder lekker – dan de heerlijke Zuccotto van vorig jaar, maak een heerlijk boomstammetje. Klik op de foto voor het recept.

 

Hoe pak jij de kerstdiners en nieuwjaarsborrels aan? Alles in eigen hand of met enig risico aanschuiven?

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Fijne feestdagen!

 

Paula

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter