Glutenvrij Kerstdessert Boomstammetje

Een leuk, lekker glutenvrij dessert helemaal in Kerststijl, dit boomstammetje. Met chocolade, slagroom en (optioneel) drank. Wat wil je nog meer???

Het boomstammetje, voor 8 tot 10 personen, maak je als volgt: Je bakt eerst een dunne plak cake. Na het bakken en afkoelen vul je deze met de slagroom. Je rolt hem op en decoreert hem daarna met botercrème. Niet al te ingewikkeld, maar ja, je moet het nog wel doen.

 

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 4 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 65 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram cacaopoeder

Voor de vulling:

  • 200 gram slagroom (Minus L slagroom voorlactosevrij, kokosroom voor melkvrij)
  • optioneel:1 shot likeur (let op: niet alle likeuren zijn glutenvrij!)

Voor de decoratie:

  • 200 gram roomboter (plantenmargarine voor melkvrij)
  • 350 gram poedersuiker
  • 50 gram cacaopoeder

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 210 ° C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Doe de eieren en de suiker in een kom en klop dit totdat het luchtig en romig is. Met een handmixer of staande mixer krijg je het beste resultaat.
  4. Zeef het meel en de cacao boven een kom. Spatel dit mengsel luchtig door de opgeklopte eieren.
  5. Schep het beslag op de bakplaat. Smeer het gelijkmatig uit over de gehele bakplaat. 20141215 kapsel boomstam bakken
  6. Bak de cake in ong. 10 minuten gaar. De cake moet terugveren als je er zachtjes met je hand op duwt.
  7. Leg een vel bakpapier, iets groter dan je cakeplak op je aanrechtblad, strooi wat kristalsuiker op het papier.
  8. Leg de nog hete cake op z’n kop op het met suiker bestrooide bakpapier. Trek het meegebakken bakpapier eraf. Snijd de cake aan één kant ong. 2 cm van de rand in en begin met het oprollen van de cake. boomstam oprollen
  9. Het bakpapier mag mee ingerold worden, is juist makkelijker straks.
  10. Laat de rol goed afkoelen.
  11. Maak ondertussen de botercrème. Klop de zachte (niet gesmolten) boter op met de poedersuiker en de cacao. Dit kun je gerust 20 – 30 minuten mixen, dan is het resultaat een mooi luchtige botercrème.
  12. Maak de vulling klaar. Klop de slagroom, met eventueel suiker naar wens, stijf. Spatel de likeur er door.
  13. Rol de cake open. Smeer de vulling in een dun laagje over de cake uit en rol de cake weer voorzichtig op. Leg de cake op een bord waarop je hem wilt opdienen. boomstam ingesmeerd
  14. Je hebt nu de basis voor de boomstam. Snijd een schuin stuk van de bovenkant af. Dit kun je gebruiken als een zijtak. Besprenkel de cake met koffielikeur (optioneel). boomstam kaal
  15. Bestrijk de boomstam met de chocoladebotercrème. Trek met een vork groeven in de botercrème, zo lijkt het al op een echte boomstam. boomstam nerf
  16. Met een beetje poedersuiker en een heel klein beetje water maak je glazuur. Daarmee kun je jaarringen garneren. Maak nog wat hulstblaadjes van marsepein of gebruik echte hulstblaadjes, wel even wassen, als decoratie. Bestrooi de boomstam met wat poedersuiker. boomstam

Nu nog een feestelijke setting en ik zou zeggen: doorzagen die boom!

 

Smakelijk eten!

 

Reacties “Glutenvrij Kerstdessert Boomstammetje

    • Je kunt ook nog de chocoladebotercrème een ander smaakje geven, bijvoorbeeld mokka. En ja, mag ook tijdens een andere gelegenheid gegeten worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *