freefromfoodexpo

Bezoek aan Free From Food Expo Amsterdam 2016

Donderdag 9 juni en vrijdag 10 juni vond er in de Amsterdam RAI de Free From Food Expo plaats. Dit is een beurs vol standhouders die die bezig houden met allergeenvrije producten. Van glutenvrije visstick tot ‘raw’dadelreep, van suikervrij koekje tot ingrediënten die van nature glutenvrij zijn, zoals bakbananenmeel.

Vorig jaar deed ik verslag van het beursbezoek in Barcelona, mijn voorbereidingen waren dit jaar hetzelfde (behalve het regelen van een hotel, vlucht en een geldig paspoort). Op de site van de Expo bekeek ik welke exposanten mij interessant leken. Met het lijstje in mijn tas, opgeladen OV-kaart en een stapeltje visitekaartjes (je weet maar nooit wie je tegenkomt) ging ik naar Amsterdam.

Lezing European Food Blog Convention

Het eerste wat ik wilde doen was het volgen van een lezing over marketing en foodbloggen van Braziliaan Rodrigo Del Rio Marsilli. Niet dat ik mijzelf een foodblogger noem, maar wat extra informatie kan geen kwaad. Daarbij, de spreker en zijn vrouw zijn goede bekenden van mij, die vanuit Brazilië de kans grepen om rond te kijken op de beurs en om hun glutenvrij bedrijf Chef Bruna Pavão een zet in de goede richting te geven.

bruna

Doordat ik mij naar de lezing haastte heb ik de stands met lactosevrije kaas, glutenvrije vissticks en heerlijke Israëlische bladerdeeg hapjes gemist, bleek achteraf. Gelukkig was er meer dan genoeg ander interessants te proeven en te bekijken.

Ierse glutenvrije bakkerij

Denise’ Delicious Gluten free Bakery, uit Cork, Ierland, was mijn volgende stop. Ik had het bedrijf op internet bekeken, mijn interesse voor de bakkerij was voornamelijk uit ‘collegialiteit’, ‘gluren bij de buren’. In prachtige verpakkingen stonden de producten van Denise klaar om zo in een schap bij een supermarkt of tankstation te zetten. Brownies, koekjes, taartjes… alles glutenvrij. Het kookboek van Denise heb ik doorgebladerd. Mooie foto’s van de lekkere recepten en, heel handig, recepten waarmee je zelf glutenvrij meel kan samenstellen.

Pasta van groene erwten?

Verder heb ik geproefd en gepraat bij Pedon glutenvrije pasta. Deze pasta’s gemaakt van groene erwtenmeel en rode linzen vielen bij mij goed in de smaak. Op Facebook kreeg ik uiteenlopende reacties toen ik deze pasta vermeldde. Ik zou zeggen: ‘Proef het zelf!’ Verkrijgbaar bij Albert Heijn.

pedon pasta1

Naakt

Niet zo fan van dadels, wilde ik eigenlijk de stand van Nakd overslaan. Die repen van Nakd zijn ‘raw’, veganistisch en worden voornamelijk gezoet met dadels. Maar, oh oh, wat zagen die proefschaaltjes er verleidelijk uit! Dus heb ik mijzelf laten gaan en alle (!) smaken geprobeerd. Nu weet ik weer wat mij tegenstond van de repen… een hele reep is voor mij te veel, maar al die smaken in verschillende kleine stukjes, ja dat prima! Waar ik normaal gesproken lyrisch ben over pecannoten, is de pecannotenreep van Nakd niet mijn favoriet. De Banana Crunch daarentegen… mmm.

nakd repen

Al dat lekkers in de winkel?

Zo waren er nog talloze stands met voorverpakte producten, klaar om zo in de winkel te leggen. Het aanbod is enorm, maar waarom valt dat in de reguliere supermarkt of bij een tankstation dan zo tegen? Antwoord op die vraag is eigenlijk vrij logisch. Als ondernemer heb je met de omloopsnelheid (houdbaarheid) van het product te maken. Producten die een langere houdbaarheid hebben daar kun je wat meer op voorraad van hebben, maar om dan gelijk bijvoorbeeld alle 10 smaken Nakd in je schappen te leggen, daar is de vraag te klein voor. Van veel producten moet je als ondernemer een hele pallet tegelijk afnemen. Als je de ruimte in je magazijn hebt, is dat misschien te overwegen, maar ja… hoe snel raak je die hoeveelheid producten kwijt? Dit zijn slechts een paar afwegingen waardoor het beschikbare aanbod niet altijd voor de consument zichtbaar is. Veel merken op de beurs zijn dan ook op zoek naar distributeurs in Nederland. Bedrijven die de producten makkelijk per pallet kunnen inkopen en vanuit hun eigen magazijn verkopen aan de detailhandel. Soms werkt het door bij distributeurs te vragen naar bepaalde producten, die je elders hebt gezien. Het principe van vraag en aanbod, zal ik maar zeggen.

Glutenvrije ingrediënten

Behalve de ‘leg maar in de schappen’ producten werden er ook ingrediënten gepromoot. Femke’sFoodies liet de bezoekers kennismaken met bakbananenmeel. Zelfs als je geen fan bent van bananen is dit een goed alternatief voor glutenvrij meel. De smaak van bananen is nagenoeg niet aanwezig. Op de website van Femke’s Foodies vind je recepten en kun je bakbananenmeel bestellen. Chef Bruna Pavão vertelde mij dat ze in haar glutenvrije producten vaak ‘biomassa’ gebruikt, een mengsel gemaakt van groene bakbananen, maar niet gedroogd zoals het bakbananenmeel.

?????????????

Een gewaarschuwd mens…

Oh ja, en dan de instinker van deze beurs. Ik had iets geleerd moeten hebben van mijn bezoek aan de expo in Barcelona. Free From Food Expo is de officiële titel van de beurs. Dat houdt niet in dat alles glutenvrij is. Dus toen ik hoopvol bij Diablo een suikervrij koekje nam en dit prima vond smaken, las ik thuis op de verpakking dat het niet glutenvrij is. Oeps! Zo zie je maar weer, ALTIJD lezen en vragen! Ik las ook dat de zoete smaak van het koekje van de toevoeging maltitol komt. Die manier van suiker vervangen is niet waar ik naar op zoek ben.

Hoofd vol, buikje rond.

Weer een leuke, inspirerende dag gehad waar ik heel veel gezien heb en nog meer geproefd heb! Eigenlijk was ik nog niet klaar met kijken, proeven en praten. Op een gegeven moment was het hoofd vol (en het buikje ook) en kwam de tijd om alles te laten bezinken. En weet je wat ik eigenlijk echt heel leuk vond, behalve de ontmoeting met mijn Braziliaanse vrienden en het rondlopen met de eigenaresse van Mangia Bene? Het nieuws dat volgend jaar de beurs weer in Barcelona is!!! Dat wordt weer hotel en vlucht boeken en checken of mijn paspoort verlengd moet worden 🙂

Stel: je bent op zo’n beurs en ziet/proeft al die lekkere dingen. Wat wil je heel graag in de winkel kunnen kopen?

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. Anouk op 15 juni 2016 om 06:34

  Het israelische bladerdeeg schijnt geweldig te zijn… dus die?

  • Paula op 15 juni 2016 om 08:08

   Dus die. Die heb ik gemist. De glutenvrije man heeft ze wel geproefd. Misschien kan hij een uitgebreide recensie schrijven?

 2. Gerda op 15 juni 2016 om 09:00

  Je croissants waren over heerlijk, had ik bijna 15 jaar niet meer gegeten.

Laat een reactie achter