Wat wil jij?

Als bakker is het belangrijk te weten wat je klant lekker vindt. Volgens mij kom je daar alleen achter als je specifiek vraagt wat iemand lekker vindt… of door iets te laten proeven.

Zo heb ik tijdens de laatste Koninginnedag sinaasappelmuffins en worteltjescupcakes verkocht. Er kwamen een aantal bekenden langs die glutenvrij eten. Leuk om hen iets lekkers aan te bieden!

Sinaasappelmuffins en worteltjescupcakes Koninginnedag 2013

Sinaasappelmuffins en worteltjescupcakes Koninginnedag 2013

Op de landelijke jaarmarkt van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) was van alles te bekijken en te proeven. Ook ik was op de jaarmarkt, als vrijwilliger bij de bakstand van de NCV, samen met 5 andere bakinstructrices. Ik heb genoten van alle mensen die onze baksels kwamen proeven en keuren. Interessante gesprekken gehad met een aantal bezoekers en kennisgemaakt met een paar lezers van mijn blog en Facebook pagina. Ik ging met een doos vol glutenvrij producten naar huis, maar het meest waardevolle vond ik het contact met de mensen. Fantastisch hoe de kinderen zich heerlijk te buiten konden gaan aan al het lekkers van de markt. Zonder problemen een koekje, kroket of stukje kibbeling eten, geweldig. Mooi om hun reacties te zien. Zo zou het vaker moeten zijn.

beslag mixen voor de wafels op de glutenvrij markt Vianen 19042013

beslag mixen voor de wafels op de glutenvrij markt Vianen 19042013

De jaarmarkt heeft mij veel interessante contacten en informatie opgeleverd om de glutenvrije bakkerij ´Gebaksjuwelier´ meer gestalte te geven. Ik krijg een duidelijker beeld van wat de Gebaksjuwelier voor bakkerij moet zijn door deze informatie, gecombineerd met de resultaten van mijn online enquête. De resultaten van de online enquête, die ik twee maanden geleden uitgezet heb en inmiddels gesloten is, zal ik hieronder kort weergeven.

Enquête

De doelstelling van de enquête was als volgt: de behoefte aan glutenvrij banket en brood in mijn regio (Rivierenland, omgeving Leerdam, Vianen, Houten) in kaart te brengen. Via mijn eigen netwerk, het coeliakie forum, Facebook en diëtisten van het regionale ziekenhuis heb ik de enquête bij de potentiële respondenten onder de aandacht gebracht. 53 mensen hebben de vragen beantwoord en hiermee mij duidelijke aandachtspunten gegeven.

Tweekamp

Wat mij direct opviel aan de antwoorden is een soort verdeeldheid in 2 groepen:

 • De ene groep vindt het glutenvrij zijn van de producten het allerbelangrijkste. Dat er dan suiker in een gebakje zit, is niet erg.
 • De andere groep hecht veel waarde aan suikervrij, lactosevrij, gistvrij, eivrij. Hoe minder toevoegingen, hoe beter.

Deze twee gegevens vind ik interessant om mee te werken. Als jij een thuisbakker bent, dan heb je misschien ervaren wat een uitdaging het is om met zo min mogelijk toevoegingen een lekker smakelijk koekje te bakken.

Smakelijk

De open vragen van de enquête nodigden uit tot het kritisch verwoorden van wensen, behoeften en ergernissen. Ruim 70% van de respondenten gaf aan: ´Mag het smakelijker?` Producten zijn vaak te droog, te zoet of er is te weinig variatie in het aanbod. De meeste glutenvrij producten worden met chocolade of kokos op smaak gemaakt, wat op zich lekker is, maar het is beperkt. Als het over brood gaat dan is de wens duidelijk: ´vers´, ´ luchtig´, ´normaal´ brood en kleinbrood, zoals krentenbollen en croissants .

Doe het zelf

Uit de enquête blijkt dat 75% van de ondervraagden thuis bakt. De redenen waarom men zelf bakt, lopen uiteen. Zelf bakken is veel lekkerder, producten in de winkel zijn te duur, de winkels zijn te ver weg of men wordt ziek van meerdere ingrediënten, waardoor de keuze nog beperkter is.

Hoewel driekwart van de respondenten thuis bakt, wordt een glutenvrije bakkerij in de buurt als een voordeel gezien. Het gemak van vers, lekker brood en banket in de buurt is de voornaamste pluspunt. De noodzaak om zelf te bakken wordt hiermee weggenomen.

En jij?

Tijdens het verkopen van de cakejes op Koninginnedag heb ik gevraagd wat men van de producten vond. Op de landelijke jaarmarkt gingen bezoekers met mij in gesprek over het bakken van glutenvrij producten. In de enquête was ruimte om wensen en behoeften met betrekking tot glutenvrij brood en banket op te schrijven. Nu kan jij jouw mening, vraag of suggestie kwijt. Mis je iets of ben je het ergens niet mee eens? Wat wil jij? Laat het hier weten, zodat we met elkaar in gesprek kunnen op dit blog.

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Reacties “Wat wil jij?

 1. Wat wil ik?..
  Eigenlijk ben ik best tevreden met het huidige assortiment, aangevuld met zelf bakken.
  Ik heb de afgelopen 6 jaar goed mijn weg gevonden in de glutenvrije wereld. En ik heb de mazzel dat er in mijn woon- en werkplaats veel te krijgen is.
  Nu mijn dochter ook glutenvrij moet, is er weer een uitdaging bij er ben ik op zoek naar brood dat zij eet, dat gezond is en dat er uit ziet als normaal brood. En niet alleen brood, ook (muesli) repen/ sultana oid.
  En wat ik echt mis? (Naast het gemak) roggebrood!
  Groet, mirjam

 2. Hoi, ik heb geen ervaring met glutenvrij eten (wel een tante die het moet) maar vraag me af, bestaan er glutenvrije pannenkoeken? Ik zat gisteren op de markt naast een pannenkoekenbakker vandaar…
  groetjes, Mariska

  • Je kunt gv pannenkoeken met boekweitmeel maken. Op mijn FB pagina gaf Annet de tip om boekweitmeel met rijstmeel te combineren. Niet iedereen vindt boekweit lekker. Heeft iemand nog een andere tip voor Mariska?

   • Er bestaan verschillende mixen voor glutenvrije pannenkoeken. Zelf gebruiken wij geen pannenkoekenmix, maar finax rood. Zo lekker, dat ook niet glutenvrijen het eten. De meeste pannekoekenrestaurants hebben ook glutenvrije pannekoeken.

 3. Super interessant, ik ben vooral benieuwd naar koekjes en cakejes zonder tarwe en met zo min mogelijk suiker, misschien honing?. Het hoeft niet perse glutenvrij te zijn,

 4. Hoi Mariella, bedankt voor je reactie. Alles wat de Gebaksjuwelier aanbiedt is glutenvrij. De nodige experimenten met (meer) gezonde zoetstoffen vinden al plaats. Ik blijf het lastig vinden, omdat ik de werking van suiker in de producten (kleur, hardheid en het uitvloeien van het deeg) zo mooi vind. Heeft iemand goede ervaringen met honing, agavesiroop of andere alternatieven?

  • Ik heb je eerder al het adres van de bakker in Baton Rouge (VS) gegeven die verrukkelijke dingen maakt. Hij zal echt zijn recepten niet zomaar weggeven, maar misschien kun je ze kopen of wil hij een tipje van de sluier oplichten. Zijn glutenvrije/zuivelvrije/suikervrije/zoetstofvrije/soyavrije muffins waren echt heel erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *