Wat als glutenvrij niet genoeg is…

De diagnose is gesteld, het glutenvrije dieet is het antwoord. De keukenkastjes zijn gescand, alle glutenhoudende producten hebben plaatsgemaakt voor glutenvrije producten. Rijstewafel mee voor de lunch, fruit tussendoor, overal rekening mee houden en dan toch… klachten.

´When gluten-free isn´t enough´ is de titel van een blog die ik dit weekend onder ogen kreeg. De schrijfster, Becky, haalt aan dat soms het glutenvrije dieet niet genoeg is voor mensen met coeliakie. Ze stelt dat slechts 8% van de mensen met coeliakie helemaal klachtenvrij zijn vanwege het glutenvrije dieet. Voor de overige 92% (!) vindt er, door glutenvrij te eten, een verbetering van de klachten plaats, maar niet alle symptomen gaan weg. In het artikel beschrijft Becky dat het sprake is van cross-reactivity. Cross-reactivity is het vermogen van het immuunsysteem om overeenkomsten tussen verschillende allergenen te herkennen, zodat antilichamen geproduceerd tegen het ene allergeen ook reageren op andere, soortgelijke allergenen.

In relatie tot coeliakie beweert de schrijfster dat de antilichamen die de gluteneiwitten aanvallen, ook reageren op andere allergenen met bepaalde eiwitten. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. De antilichamen herkennen een deel van de volgorde van de aminozuurketens, waarop ze reageren. Nu is het zo dat het deel van die keten ook voorkomt in andere eiwitten. Zo doende reageren de antilichamen op andere allergenen, naast het gluten.

De vier belangrijkste stoffen waarop de antilichamen reageren zijn volgens het blog zuivel, haver, gist en koffie. De antilichamen denken dat ze de gluteneiwitten bestrijden, terwijl het in feite andere eiwitten zijn met een deel van dezelfde aminozuurketen. Daardoor blijven mensen met coeliakie klachten houden, hun antilichamen maken geen onderscheid tussen gluten en voedingsmiddelen die er qua aminozuurketen deels op lijken.

Nu blijkt uit de reacties onderaan haar blog, dat er niet echt bronnen zijn die de beweringen wetenschappelijk kunnen staven. Dat lactose voor een groot deel van de mensen met coeliakie problemen geeft, is bekend en onderbouwd. Wat de andere allergenen aangaat, is niet bewezen. Of het aan de herkenning van de aminozuurketen ligt, kon ik niet nagaan.

Als bakker van glutenvrije producten heb ik grote interesse in dergelijke discussies. Welke theorieën leven er, wat voor ingrediënten geven klachten, waarmee dien ik rekening te houden met het ontwikkelen van producten voor de Gebaksjuwelier. Hoe kan ik de wetenschap concreet gebruiken bij de totstandkoming van een smakelijk glutenvrij gebakje.

Bij mij rijst nu de vraag: hoe zie jij dit? Ik heb zelf geen coeliakie en kan dus niet uit eigen ervaring over klachten en het effect van glutenvrij eten praten. Wat is jouw ervaring of mening? Heb jij bronnen gevonden die het artikel ´When gluten-free isn´t enough´ wetenschappelijk kunnen bevestigen of juist tegenspreken? Laat het weten, door op dit blog te reageren. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Schrijf je reactie in het onderstaand commentaar veld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Als je dit artikel interessant vindt, deel het alsjeblieft met je netwerk.

Inschrijven nieuwsbrief

9 reacties

 1. Ivo Bleylevens op 20 maart 2013 om 12:59

  Interessante discussie !
  Ook ik heb verder moeten zoeken naar voedingsmiddelen die klachten veroorzaakten tijdens het glutenvrije dieet. Enkele hiervan zijn: de Imupro 300 test (http://www.prohealth.nl/imupro.htm inclusief wetenschappelijke artikelen in o.a. Gut), voedingstesten door mesoloog of kinesioloog en natuurlijk trial-and-error….

  Graag hoor ik anderen hun ervaringen !

  Grt.

 2. Mirjam op 20 maart 2013 om 15:27

  In het glutenvrij magazine stond een artikel over (het al dan niet) klachtenvrij zijn. Ik denk dat het de maart-editie was. Dit was naar aanleiding van een enquete onder de leden.
  Ik kan het artikel helaas even niet vinden. Maar ik kan me herinneren dat het percentage veel lager lag.

  • paula onink op 20 maart 2013 om 16:33

   Bedoel je dat nog minder dan 8% van de mensen met een glutenvrij dieet helemaal klachtenvrij is?

   • Mirjam op 22 maart 2013 om 10:30

    Nee, andersom. Ik geloof dat zo’n 25% niet klachtenvrij is.

 3. Tine op 21 maart 2013 om 12:16

  Veel mensen maken zich zorgen als “het glutenvrije dieet niet werkt” en ze klachten houden. Maar meestal is er wel een oorzaak voor te vinden. Kijk even op de site van het coeliakieforum, het is een richtlijn voor artsen wat ze moeten doen als een patient klachten houdt, voor ons ook heel nuttig om te begrijpen waardoor klachten kunnen ontstaan!

  http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=19780.msg560642;topicseen#msg560642

 4. Ingeborg op 21 maart 2013 om 16:12

  Ik denk dat het voor velen helaas heel juist is. Ik heb zelf door vallen en opstaan ondervonden dat, behalve gluten, ik ook niet tegen koemelkeiwit kan, rood vlees, citrus en een heleboel groenten die moeilijk verteren. Ofwel is het inderdaad zo dat de darm andere eiwitten ook als “gevaren” zien, of, dat je darm zo verzwakt en en kapot is, dat je moeilijk verteerbare dingen niet verdraagt? Maar waarom dat zo is?
  Wetenschappelijk onderbouwd is dit niet, wel een lange lijdensweg met veel gezondheidsproblemen. Ik weet dat er hier in Belgie op het moment een studie loopt over enzymdeficientie in mensen met zowel reuma-achtige klachten als zware darmproblemen, maar daar staan ze nog niet ver mee. En nog, ik heb officieel geen coeliakie, maar verdraag echt geen gluten – al heel lang niet meer.
  Ik ben benieuwd wat hier uit komt.
  Groetjes

 5. Lies op 21 maart 2013 om 23:37

  Aan de ene kant kan ik naar gluten ook slecht suiker verteren (lactose, fructose) en verdraag ik bonen slecht. Dit betekent dat ik streng glutenvrij eet, en suiker, zuivel en bonen vermijd. Aan de andere kant wil ik mijn dieet niet verder onnodig beperken. Op bepaalde momenten kies ik er bewust voor om wel (een beetje) lactose/suiker/cola/bonen te eten en daar ook van te genieten. Ik wil mijn dieet niet onnodig beperken. Als ik vrij van alles eet, is de smaak ook slechter en lust ik het niet. Ik wil daarom niet overdrijven en vindt het raar dat je een artikel aanhaalt waarin allerlei voedingsmiddelen verdacht worden gemaakt voor ALLE coeliakiepatienten. Ik denk dat het voor ieder op elk moment weer wat anders is.

  • paula onink op 22 maart 2013 om 06:32

   Hoi Lies,
   bedankt voor je reactie. Hoewel ik dus zelf geen coeliakie heb en onze situatie niet kan vergelijken, snap ik je beweegredenen wel om af en toe iets te eten wat minder goed voor je lijf is. Ik heb zelf meer moeite met bijvoorbeeld maïs en gist, maar brood zonder gist vind ik niet lekker. Daarom eet ik minder brood, maar als ik het eet geniet ik er wel van. Net wat jij schrijft. Gisteren een stuk gezien over o.a. geraffineerde suikers en de voedingsmiddelen industrie, wat een gif die suikers zijn voor je lijf en hersenen. Bijna alles wat verwerkt wordt, is ongezond (mijn zwart-wit interpretatie ) Als ik die informatie zou willen toepassen op de Gebaksjuwelier kan ik al stoppen voordat ik begonnen ben 😉

   Het is zeer waardevol om jouw reactie en die van de anderen te lezen, stof tot nadenken.

   Smakelijke groet, Paula

 6. jantineke op 15 mei 2013 om 19:38

  Mijn zoon heeft twee weken geen tarwe gegeten en dat ging super. Na het eten van een klein beetje glutenvrij tarwe ging het weer mis…Staat glutenvrij op etiket.. niet voor gevoelige mensen dus!

Laat een reactie achter