Broodje kaas, … met broodje

Ken je het boek ´Een broodje kaas… zonder broodje!´ van Cobi de Jong over de ervaringen van mensen met coeliakie? Voor mij een zeer waardevolle bron van informatie, aangezien ik zelf geen coeliakie heb.

De titel refereert aan de obstakels die mensen met een glutenvrij dieet ondervinden als ze uit eten gaan. Een lekker broodje zit er vaak niet in, dan maar alleen de kaas.

Thuis zou het geen probleem hoeven zijn om lekker glutenvrij brood te eten, nu er de laatste jaren veel verbeterd is in het aanbod van brood en bakproducten. Geldt dat binnenkort ook in de horeca, komt er dan een boek met de titel ´Broodje kaas… met broodje?`

Als het aan mij ligt wel. Met de Gebaksjuwelier wil ik ook glutenvrije producten maken voor de horeca. Zo ver is het nog niet. Tot die tijd richt ik mij op de thuissituatie.

Ik zal je een aantal richtlijnen geven voor het smakelijk thuis bakken van glutenvrij brood.

Hoe bak je?

Allereerst is er de keuze om in een broodbakmachine (vanaf hier BBM) te bakken of in een cakeblik/broodblik.

Voordelen BBM:
– timerfunctie instellen en ´s ochtends bij het ontbijt vers brood eten.
– de BBM doet alles voor je, kneden, rijzen en bakken
Nadelen BBM:
– duurt in verhouding langer dan met de hand kneden en in de oven bakken. Het ligt aan het type BBM, varieert van 2 tot 3 uur.
– Je hebt zelf minder controle op het bakken
– Kost meer stroom
– Aanschafprijs kan je tegenstaan, hoewel je nu al voor 50 euro een BBM kan kopen.

Voordelen oven:
– je kunt de temperatuur en baktijd makkelijker bijstellen, je hebt zelf de controle
– meerdere (verschillende) broden tegelijk bakken.
Nadelen oven:
– je moet alert zijn op de rijstijd en baktijd, zelf in de gaten houden.
– meer werk, zelf kneden *
– meer schoonmaak (aanrecht, mengbakjes, eventueel mixer)

* zelf vind ik dit een voordeel, ik kan echt genieten van het kneden van deeg 🙂

Wat bak je?

Nadat je hebt besloten waarin je gaat bakken, is het van belang een goed recept te hebben. Tja, wat is een goed recept? Op internet staan veel recepten, maar de goede? Dat is heel persoonlijk, want wat vind je belangrijk qua smaak, kleur, grootte, structuur. Hoe werkt jouw BBM of je oven? Misschien heb je minder vocht nodig of juist meer, omdat je vezels hebt toegevoegd.

Als je bakken leuk vindt, dan is dit mijn tip:

Koop een glutenvrije bakmix en ga daarmee experimenteren. Bak in kleine cakeblikjes, als je die hebt en probeer het één en ander uit. Voeg eens gewelde chiazaadjes toe of wat rozijnen. Wissel gist af met wijnsteenbakpoeder. Doe eens wat crème fraiche er door voor de kleuring van je brood. Gebruik water in plaats van melk als je geen lactose mag. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En dan … eten

Heb je een lekker brood gebakken, dan kan je het (na het afkoelen) opeten. Langer dan een dag bewaren is niet aan te raden. Wat je dan kunt doen, is het brood in plakjes snijden en invriezen. Je haalt het aantal sneetjes dat je nodig hebt uit de vriezer en laat deze ontdooien. Op deze manier heb je een voorraad en daardoor hoef je niet elke dag te bakken.

Geen zin of tijd om te bakken?

Staat het bakken je niet aan, dan kun je voorverpakt brood pakken of binnenkort even langs de glutenvrije bakker.

Je kunt gaan genieten van een broodje kaas… met broodje! Wat zijn jouw ervaringen met het bakken van je eigen brood? Heb je ingrediënten die jouw brood extra lekker maken? Wil je je bakgeheimen delen ? Of heb je een andere opmerking over dit artikel? Laat het weten, jouw bijdrage is waardevol, want zo ontstaan er nieuwe lekkere producten.

Schrijf je reacties in het onderstaand commentaarveld.

Binnenkort zet ik een aantal recepten online. Hou dit blog in de gaten.

Smakelijke groet,

de gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

10 reacties

 1. Franca op 7 maart 2013 om 21:21

  Hoi Paula,
  Het boek wat je noemt, ken ik nog niet. De herkenning van de situatie is er echter wel!
  Een grote bron van irritatie is dat er binnen de Nederlandse horeca zoveel wordt “weggelaten” als je een allergie voor gluten meldt. Ik erger me enorm aan overdreven voorzichtigheid waarbij men voor het gemak de hele identiteit van een gerecht veranderd…tot een karig, smakeloos geheel…alleen maar omdat ze zelf niet op de hoogte zijn van de do’s &don’ts…
  Er zou, in mijn ogen, echt meer educatie gegeven moeten worden aan mensen die in horeca werken over voedselallergieën.
  Goed idee dat jij producten wilt gaan leveren aan de horeca. Belangrijk is dan nog wel dat zij hierin ook willen investeren.

  Ik ben net een week in Rome geweest…pasta/pizza city!
  Maar ik heb enorm veel restaurants gevonden die fantastisch inspeelden op glutenvrij eten. Ik kon dagelijks heerlijke pasta, pizza, bruchetta eten en nergens werd “moeilijk gekeken”…
  Ik heb zelfs in een gewone “gelateria” een heerlijk ijsje gegeten in een glutenvrij hoorntje!!!
  Op deze manier zorgeloos genieten, zou ook mooi zijn in Nederland 😉
  Voor jou een missie?

  Dank voor je tips over het broodbakken. Ik herken ze uit eigen “uitprobeersels”.
  Ben benieuwd naar je recepten!

  Groet, Franca

  • paula onink op 7 maart 2013 om 22:34

   Hoi Franca, de horeca schiet zo te horen in veel situaties nog te kort als het gaat om glutenvrij eten. Wat ik spijtig zou vinden is: De Gebaksjuwelier levert mooie glutenvrije desserts en dan wordt het door verkeerde aanpak toch ongeschikt voor mensen met een GV dieet. Zeker een missie om dat te voorkomen! Mooi wat je schrijft over Italië, een land wat bekend staat om haar glutenhoudende maaltijden. Heeft iemand goede ervaringen met ervaringen met Nederlandse horeca gelegenheden die een glutenvrij menu aanbieden?

   • Mirjam op 20 maart 2013 om 15:18

    Zijn er steeds meer!
    Kijk o.a. op Livaad – Horecaad.
    Maar kijk ook eens op mijn website: http://ikbenglutenvrij.nl/?cat=47

    Vraagje: Waarom ga jij glutenvrij bakken? Je hebt zelf geen coeliakie. Iemand in jouw omgeving wel?

    • paula onink op 20 maart 2013 om 16:26

     Hoi Mirjam,
     nee, tot voor kort kende ik niemand met coeliakie. Tijdens mijn werk in de zorg heb ik 3 jaar met een cliënt met diabetes gewerkt. Elke keer als er getrakteerd werd, 30 x per jaar of meer?, kreeg zij een suikervrije appelflap. In overleg heb ik voor haar en de rest suikervrije muffins gemaakt om de ´sleur´ te doorbreken. De reactie van deze cliënt was zo hartverwarmend dat die ervaring de basis was voor mijn gedrevenheid om ´iets met bakken en dieet´ te doen. Ik heb de banketbakkersopleiding gevolgd en daar werd gehamerd op het belang van gluten en de glutenontwikkeling in bv brood of bladerdeeg. Toen begonnen er bij mij allemaal belletjes te rinkelen. Wat als je geen gluten mag, hoe zit dat dan? Vanuit die fascinatie ben ik mij gaan verdiepen in coeliakie en glutenvrij bakken. De eerste taart die ik in september heb gemaakt voor een jongen met tarwe-intoleratie was een geweldige ervaring. Deze jongen werd 12 en had nog nooit een echt gebakje of stuk taart gegeten (i.v.m. notenallergie waren de Progress gebakjes uit den boze). Weer een stukje bevestigd dat ik op de goede weg zit, wat mij aangaat. Ja, nu ken ik een aantal mensen met coeliakie en, hoewel ik alle klachten niet aan den lijve ondervind en zo een broodje bij de bakker kan kopen, wil ik mij inzetten voor mooie, lekkere en ook gezonde verse producten. Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust. Smakelijke groet, Paula

     • Mirjam op 22 maart 2013 om 10:32

      Mooi!
      Ik ben ontroerd door je verhaal en jouw drijfveren om voor ons lekker bakwerk te maken.
      Helemaal super!     • paula onink op 22 maart 2013 om 19:06

      Dank je wel! 2. Mirjam op 22 maart 2013 om 10:34

  Vind je het goed als ik een link + blog plaats op mijn site?

  • paula onink op 22 maart 2013 om 19:10

   Ja graag. ´Spread the word´! Ik word erg enthousiast van alle reacties en dat ik steeds word aangescherpt in mijn ideeën, wensen en visie. Hoe meer mensen hun ideeën en tips delen, des te meer informatie en discussie hier te vinden is.

 3. Chantal op 23 maart 2013 om 16:30

  Even kleine opmerking; je zegt dat je het zo fijn vind om brood te kneden. Maar ik weet niet of je al eens glutenvrij brood hebt proberen te bakken? Maar dit brood is nauwelijks te kneden. Het is meer roeren en met deeghaken er door heen gaan. Op een aanrechtblad het heerlijk luchtig kneden is er niet bij helaas. Het glutenvrije brooddeeg is vaak meer een beslag, dan een compacte massa.
  Ik bedoel dit niet gemeen of iets, maar het viel me op. Ik vind het wat raar staan namelijk 🙂

  • paula onink op 23 maart 2013 om 17:07

   Oeps, *bloos* betrapt… ik had nl. een ander stukje geschreven, waar ik beschrijf hoe fijn ik het vind om deeg te kneden en dat kneden met de hand niet lukt met glutenvrij deeg. Zoals je zegt is het meer een nat deeg/beslag. Niet alles goed herschreven 🙂 Bedankt, oplettende lezer! Woensdag nog chocoladekoekjes gebakken, met een zanddeeg recept, ook daar gaat het kneden lastig met de hand. Heb jij nog lekkere recepten of tips?

Laat een reactie achter