hiz appels vast

De jaren met Hizkya bij de Gebaksjuwelier

16 juni 2023 is de laatste werkdag van Hizkya, medewerker bij de Gebaksjuwelier. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van deze man, maar ook vervuld met blijdschap dat hij ruim 7,5 jaar in mijn zaak heeft gewerkt.

Hoe het begon

Hizkya en ik leerden elkaar kennen op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik werd begeleider op de bakkersgroep waar Hizkya al enige tijd werkte. We kregen intensiever contact tijdens mijn training in het Eigen Initiatief Model, een methode om zelfstandig werken te bevorderen. Hizkya was de deelnemer met wie ik deze training in de praktijk oefende. Ik vond het heel waardevol om één op één bezig te zijn, met volle aandacht voor de persoon. Zou het maar altijd zo kunnen zijn in de zorg, dacht ik nog. Ik leerde al doende over, met en van Hizkya.

Hyzkia start bij de Gebaksjuwelier

Toen ik mijn plannen voor de bakkerij ontvouwde, had ik altijd een werkplek voor iemand met afstand tot de arbeidsmarkt in beeld. Of het nu iemand met Down, autisme, lichamelijke beperking, psychische aandoening of wat dan ook zou zijn, dat had ik niet helder.

Mijn eerste medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt kwam er achter dat de bakkerij niks voor hem was. De jobcoach van het dagcentrum kwam met sollicitant Hizkya op bezoek. Hizkya zag het wel zitten bij de Gebaksjuwelier. Ik was al om toen ik zijn naam hoorde 🙂

7,5 jaar aan de bak

Het is echt ontzettend gaaf om te zien hoe Hizkya zijn kwaliteiten in de bakkerij en winkel heeft ontwikkeld. De kassa had hij snel onder de knie. Daardoor kon hij klanten helpen. Als je wel eens aan de kassa bij Hizkya hebt gestaan, dan heb je ervaren dat hij altijd een praatje houdt. Even vragen hoe het met je gaat, of je voetbal hebt gekeken of misschien heeft hij het over iets heel anders met je gehad. Inmiddels weet hij goed te vertellen welke gebakjes glutenvrij en melkvrij zijn. In de bakkerij werkten we veel met foto’s, tekeningetjes en briefjes. Een grote G op het deeg is gemberdeeg, een H is het deeg voor de haverkoekjes. Zo kon hij zien wat hij nodig had. Zelfstandig werken.

Naast een grote betrokkenheid naar de klanten, was Hizkya ook nieuwsgierig naar het welzijn van collega’s en hun gezinnen. Altijd even iedereen langs bij binnenkomst. Hij wil ook graag weten wat je aan het maken bent. Samen de producten maken (wat niet altijd kon) vond hij super gezellig. En natuurlijk is hij onze ‘meester appelkruimeltaartjes‘.

Uitreiking van het appeltaartdiploma door de burgemeester.

Bestellingen wegbrengen naar Amsterdam.

5 jarig Jubilieum Gebaksjuwelier.

Picknick aan de Lek.

De Donderdagmiddag Michael Jacksonmiddag was altijd een feestje. De speellijst op Spotify aan en lekker meeswingen en zingen, terwijl we werken. Heb je op een donderdagmiddag de winkel bezocht, dan kan het je niet ontgaan zijn.

Vriendschap

In de ruim 7 jaar dat Hizkya bij de Gebaksjuwelier heeft gewerkt, is onze band alleen maar sterker geworden. Ik kan lezen en schrijven met hem. Soms is niet duidelijk wat hij wil zeggen, maar als je de context weet en een beetje inleeft en doorvraagt, dan kom je er wel. En dan is hij veel meer dan een man die van Ajax houdt, graag naar Michael Jackson luistert en goed appeltaartjes kan maken. Hizkya is voor mij een baken van rust in de drukte van de bakkerij. Zo nu en dan te rustig, dan mag hij wel wat doorwerken 🙂 Ik heb van hem geleerd om meer in het moment te zijn. Genieten van de kleine dingen. En gewoon lol maken waar kan. Mocht je de Gebaksjuwelier op social media volgen, dan heb je daar vast een beeld bij.

De volgende stap

En toen kwam hij binnen: “Wat heb ik gehoord? Ga je stoppen met de bakkerij?” Zijn hele houding, de manier waarop hij het zei… er brak een stukje van mijn hart af. Met de beslissing de bakkerij te verkopen kwam ook dit moment. Dat wist ik. Maar ai, het kwam toch even binnen, dat ik die jongen moest teleurstellen.

Samen met jobcoach en ouders is Hizkya op zoek naar een nieuwe plek, waar is nog onduidelijk. De laatste weken van Hizkya bij de Gebaksjuwelier zijn aangebroken. Hij is daar volop mee bezig. ‘Jij gaat mij missen, hè Paulaatje?’ roept hij met een grote glimlach door de bakkerij. Vanzelfsprekend ga ik hem missen (en waarschijnlijk veel klanten met mij). Vooral nu hij constant het contact zoekt. Een knuffel tussendoor, mijn hand beetpakken als we samen achter de toonbank staan. Maar we wonen dicht bij elkaar en we kunnen nog vaak zat samen een kopje koffie drinken en een potje dammen, hè Hizkyaatje?

PS je bent van harte welkom om a.s. vrijdag 21 juli 2023 langs te komen voor een kopje koffie of thee met appelgebak van Hizkya.

Inschrijven nieuwsbrief

5 reacties

 1. Norine Maniran op 6 juni 2023 om 08:09

  Ontzettend mooi, zoals je met dit verhaal een eerbetoon aan Hizkya maakt! Heel respectvol en liefdevol. Fijn dat hij een nieuwe werkplek heeft gevonden. De afgelopen jaren heb je hem in ieder geval een geweldig thuis geboden!
  Jullie beiden, heel veel succes en geluk gewenst!

 2. Carla op 6 juni 2023 om 08:18

  Paula,
  Wat mooi geschreven, je verhaal over Hizkya.
  Je bent een echte “warme bakker”❣️

 3. Hetty Mulder op 6 juni 2023 om 09:24

  Beste Hizkya,

  Heel veel succes gewenst in je nieuwe baan. We wonen ver weg en waren niet zo vaak in de winkel. Maar de appeltaart es waren heerlijk en alle andere glutenvrije dingen ook.
  Bedankt dat je erbij was.

  Hartelijke groeten van Hetty Mulder

 4. Arlette Vandeperre op 6 juni 2023 om 10:35

  Ik wens je alle goeds Hizkya!

 5. Bob en Eda Marlissa op 9 juni 2023 om 08:50

  Wij wonen niet in Culemborg, wat wij wel weten is dat Hiz met heel veel plezier bij Paula werkt. Hij is de gangmaker, en maakt gauw contact met mensen. Wij hopen dat hij straks bij zijn nieuwe werk ook naar zijn heeft net als bij Paula.
  Paula bedankt.
  Groetjes ome Bob en mama Ani❤️

Laat een reactie achter