p&p peak uitgelicht

Glutenvrije bakker op vakantie

Na een maand hard werken was het tijd voor een korte vakantie in midden Engeland. Even de glutenvrije bakkerij achter mij laten, loslaten en helemaal niks doen.

Dat verliep iets anders. Ik ging namelijk op bezoek bij mijn vriendin Paulina, die coeliakie heeft. (Ze is inmiddels al vaker in één van deze blogs 1, 2, 3 beland). Dan ben ik als glutenvrije bakker soort van verplicht om iets lekkers mee te nemen uit eigen bakkerij. Zo gezegd zo gedaan, een aantal gebakjes en wat koekjes mochten mee het vliegtuig in. Niet helemaal ongeschonden kon ik ze overdragen aan Paulina. Ze was al bekend met de grote haverkoeken, haar eerste kennismaking met mij en de producten van de Gebaksjuwelier. De sinaasappelbol met passievrucht en een beetje Cointreau viel heel goed in de smaak. Daar lustte ze wel meer van!

Glutenvrij in het echte leven

Vier dagen met iemand die glutenvrij eet, ja daar krijg je zeker iets van mee. We gingen regelmatig uit eten, de ene keer voor ontbijt, een andere keer stond avondeten op het menu. In elke zaak was er ruime keuze op de kaart. Bij sommige pubs/restaurants was Paulina al zo vaak geweest dat het vertrouwd was… maar toch: altijd even checken of wat de vorige keer op je bord belandde, nog steeds glutenvrij gemaakt wordt.

Koffie met gebak

In een koffietentje bestelde ik de cappuccino cake. Die zag er zoooo lekker uit, dat ik nog geeneens doorhad dat die glutenvrij was (een opmerking die ik heel vaak in _mijn_ winkel hoor 🙂 )

Maar toen ik mijn vork in het gebakje stak was het een grote teleurstelling. Heel droog. (Dat hoor ik gelukkig zelden in mijn winkel!) Als beschuit verkruimelde de cake onder mijn vork. Jammer. Om de boel te redden doopte ik de cake in de koffie. Toch nog een beetje ‘moisty’. Er volgde een gesprek tussen Paulina en mij over wel/niet een klacht indienen. Uiteindelijk heb ik het daar ter plekke niet gedaan. Waarom niet? Tja, normaal gesproken zou ik er echt wel iets van gezegd hebben, ook als het een gebakje mèt gluten is. Na het gesprek met Paulina en de vermoeidheid van de dag, had ik er de puf niet voor. Uiteindelijk heb ik, thuis in Nederland, toch een mail gestuurd. Mosterd na de maaltijd, maar als dat er voor zorgt dat het gebakje minder droog de volgende keer op jouw bordje terecht komt, dan is dat heel fijn!

Check ook dit blog over een klacht indienen.

Bodempje leggen

Tijdens een wandeling door de stad Buxton kwamen we een Vegan and Glutenfree Eatery, Vigour&Virtue tegen. Een perfecte plek voor ontbijt de volgende ochtend. Ik keek alvast op het menu in de etalage wat ik zou kiezen. Zo gezegd, zo gedaan. We schoven op een mooie maandagochtend aan voor een stevig ontbijt dat ons van energie zou voorzien voor een pittige ‘hike’ in The Peak District.

De taartjes onder de stolpen zagen er veel belovend uit:

Met het water in de mond bestelde ik de Granola, havermout met allerlei lekkers er in. Helaas kon de granola niet geserveerd worden door gebrek aan havermout. De haver was tijdelijk niet leverbaar. Oh, hoe herkenbaar is dit! Door o.a. Covid, energiecrisis, Brexit zijn sommige grondstoffen of producten niet te verkrijgen. Dus nee verkopen om die redenen begrijp ik jammer genoeg helemaal. De ene keer zijn de crackers niet te leveren, de andere keer is een bepaalde meel niet op voorraad. Geen peil op te trekken.

Het menu had genoeg andere opties. De bananenpannenkoekjes werden voor ons klaargemaakt. Wat een heerlijkheid! En de pannenkoekjes vulden enorm. De basis voor een hike van 12+ kilometer was gelegd. Van de gebakjes heb ik een ‘vanilla syrup slice’ geproefd. Een heerlijke cake ondergedompeld in siroop. In ieder geval niet droog!

Vier dagen met Paulina op pad was alles behalve ‘de bakkerij loslaten’ en ‘helemaal niks doen’. Nou ja, ik hoefde natuurlijk niet met mijn handen in het deeg of mails van klanten te beantwoorden, dus een beetje het touw laten vieren, dat ging prima. Elk eetmoment die niet zelfvoorzienend is, is een check moment. Is het glutenvrij, is het veilig om te eten? Precies de reden waarom de Gebaksjuwelier opgericht is. Zonder zorgen kunnen genieten van glutenvrij brood en banket.

Niet niks

En dat helemaal niks doen? Ha, ik wist van te voren dat het een actieve mini vakantie zou worden. Hiken door het Peak District, een 5 km hardloop ‘run’ door een lokaal parkje, een paar keer in de rivier zwemmen. Dat was meer dan helemaal niets doen! 🙂

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

  1. Evelien op 9 mei 2023 om 09:20

    Engeland is voor mij altijd een soort van walhalla geweest wat betreft glutenvrij (totdat ik in Italië kwam). Het is daar vaak beter geregeld dan bij ons.
    Leuk wandelen door het Peak District. Mijn man gaat daar over 6 weken fietsen.

    • Paula op 9 mei 2023 om 17:46

      Ik vond het ook goed geregeld, in elk restaurant, in elke pub waren meerdere opties. Oh wat gaaf dat je man daar gaat fietsen. Zo’n mooi landschap. Fijne dag!

Laat een reactie achter