glutenvrijepilopkomst

Glutenvrije pil op komst?

Deze zomer was de ‘glutenvrije pil’ in het nieuws. Was het vanwege de komkommertijd dat er zoveel aandacht voor was? Of is het echt groot nieuws?

Als je glutenvrij moet eten is het heel interessant de ontwikkelingen van een glutenvrije pil in de gaten te houden. Stel je eens voor, je neemt een pil in en je kunt gewoon gluten eten zonder klachten! Ik weet al wat mijn vrijwilliger met coeliakie als eerste zou nemen: een biertje met bitterballen! Ja, zou het zo kunnen zijn? Zou jij willen dat zo’n pil bestaat?

Dankzij de blogs van Stories of a Coeliac (bedankt Elize!) kwam ik op het spoor van de huidige ontwikkelingen op het gebied van de glutenvrije pil.

 

Pil uit Maastricht

De Volkskrant (4 augustus 2015) berichtte over onderzoek van de Universiteit Maastricht. In dit onderzoek werd er met succes een enzym getest die gluten grotendeels kan afbreken. De tests zijn tot nu toe alleen met gezonde mensen, die geen problemen hebben met gluten, gehouden. Via een sonde werden twaalf gezonde mensen sondevoeding toegediend met ongeveer 4 gram gluten. Een aantal kreeg het enzym AN-PEP via de sonde binnen, een aantal ontving een placebo. Het resultaat van dit onderzoek was dat het enzym AN-PEP wel degelijk gluten afbreekt. De volgende stap zou het testen op mensen met een glutenintolerantie of coeliakie kunnen zijn. Bron: Volkskrant

 

Ontwikkelingen in Canada

Iets eerder las ik over de resultaten van een onderzoek aan de Universiteit van Alberta, Canada. Hier ontwikkelt men een pil, of beter gezegd een ‘voedingssupplement’. Aan het product ‘pil’ hangen zwaardere wettelijke eisen dan aan een voedingssupplement.

Het voedingssupplement bestaat uit een enzym, uit eidooier gehaald, die voorkomt dat gliandine (het deel van gluten dat schade veroorzaakt in de dunne darm) een auto-immuunreactie uitlokt. De schade aan de darm blijft daardoor beperkt. Het in Canada ontwikkelde supplement is tot nu toe alleen op in laboratoria gekweekt menselijk weefsel getest. De onderzoeksresultaten waren dermate positief, dat er in 2016 vervolg onderzoek plaatsvindt.

De onderzoekers van de Universiteit van Alberta geven zelf al aan dat voor mensen met coeliakie het noodzaak blijft glutenvrij te eten. Het voedingssupplement is bedoeld voor die gelegenheden waarbij het soms niet te vermijden is om gluten te nuttigen, zoals bijvoorbeeld tijdens sociale gelegenheden. Dus bijvoorbeeld een biertje met bitterballen in de kroeg? Het zal nog enkele jaren duren, voordat dit supplement op de markt verkrijgbaar is. Bron: Glutenfree Gigi

 

Vergelijking in Leiden

Inmiddels zijn er andere voedingssupplementen op de (Amerikaanse) markt die claimen dat je na inname van het supplement gluten kan eten zonder klachten. Uitgebreid vergelijkend onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft uitgewezen dat deze supplementen wel gluten afbreken, maar absoluut niet geschikt zijn voor mensen met coeliakie. Bron: NCV

 

Conclusie:

Er zijn wel degelijk ontwikkelingen gaande op het gebied van een pil die klachtenvrij gluten eten voor mensen met glutenproblematiek. Tot nu toe zijn deze pillen of voedingssupplementen niet geschikt voor mensen met coeliakie. Niet alle gluten worden afgebroken, daardoor beschadigen je darmen. Verder onderzoek is nodig om een glutenvrije pil te ontwikkelen die echt geschikt is voor mensen met coeliakie.

 

En dan?

Stel: die pil komt op de markt. Zou jij die dan gaan gebruiken, om bijvoorbeeld toch dat biertje met bitterballen te nuttigen? Of hou je het bij de glutenvrije producten waar je nu aan gewend ben? Zelfs het biertje en bitterballen is glutenvrij te verkrijgen, alleen nog niet in de kroeg…

 

Wat zou jij doen? Deel je reactie met de lezers van dit blog. Ik ben benieuwd naar je reactie.

 

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet, Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. mirjam op 12 augustus 2015 om 07:44

  Ik zou h’m niet als vervanger van het dieet willen gebruiken. Liever geen pillen. Ben zo blij dat ik mijn ziekte met een ‘simpel’ dieet op kan lossen!
  Maar geen angst meer om ziek te worden tijdens een etentje of tijdens een dagje uit? Lijkt me heerlijk!

  Ik twijfel of deze pillen (bij mij) überhaupt gaan werken. Binnen een half uur krijg ik klachten. Dan zitten die gluten nog in de maag en nog niet in de darmen…

  • Paula op 12 augustus 2015 om 08:19

   Hoi Mirjam, bedankt voor je reactie. Kun je mij uitleggen hoe het komt dat je al klachten hebt als gluten nog in je maag zitten? Ik dacht dat gluten pas in de darmen de auto-immuunreactie triggerde? Zijn er meer mensen dergelijke klachten? Nieuwsgierig!

   • mirjam op 16 augustus 2015 om 17:35

    Daar ben ik ook erg benieuwd naar! Of de gluten zijn al eerder in darmen dan ik in de boeken lees. Meestal krijg ik na een half uur tot een uur last.

    • Mirjam op 17 augustus 2015 om 09:57

     Ah, ik zie dat ik mezelf tegen spreek.
     Ik krijg meestal na ca. een half uur tot een uur last.
     “Vloeibaar voedsel verlaat de maag veel sneller dan vast voedsel. Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm.” (http://www.spijsvertering.info/over-spijsvertering/maag/)

     • Paula op 18 augustus 2015 om 06:47

      Bedankt voor de verduidelijking! Heeft iemand anders hier een aanvulling op? 2. diana op 12 augustus 2015 om 08:44

  Denk dat het voor bv uit eten een uitkomst kan bieden als die pil/suplement het wel 100% kan afbreken. De artikelen die ik tot nu tot heb gelezen doen dit niet. Je kan tegenwoordig redelijk goed glutenvrij uit eten. Maar als je het niet vertrouwd is die pil een uitkomst. Het is zo 2 strijd waar doe je goed aan??

 3. Corien de Vries op 12 augustus 2015 om 09:35

  Mocht een pil in de handel komen dat er gluten verdwijnen in mijn lichaam dan zal ik die in nemen tijdens de vakanties die ik altijd gedaan heb – huttentochten in de bergen, reizen in afgelegen gebieden, lange fietstochten maken – dit alles kan ik nu niet meer doen.

  Onlangs heb ik nog gemerkt op mijn kampeer vakantie hoe moeilijk het is om in Duitsland aan glutenvrije producten te komen in winkels. En niet alleen in Duitsland maar in het voorjaar was het op Terschelling ook een ramp om aan eten te komen in de winkels.

  Ik moet nu mijn vakantie aanpassen aan mijn glutenvrije eten en dat vind ik nogal een trieste aangelegenheid. Ga met een halve koffer aan eten op stap.

  Uit eten gaan heb ik twee keer gedaan bij Hotel-Restaurant Post in Altenahr. Daar hielden zij goed rekening met het eten en hadden zelfs een alergenenlijst. Kreeg ook veel te horen dat het niet mogelijk was.

  Ik heb veel meegenomen aan eten en dat was voor mij de enige oplossing om een aantal dagen in mijn tent op een plaats te logeren, maar een trektocht met de fiets of met de wandelschoenen aan zit er nog niet in op dit moment. Zie me niet met tienbroden en een lichtgewicht tentje op pad gaan.

  Dus mocht de pil er komen met garantie dan ga ik weer de vakanties doen zoals ik die altijd gedaan heb. Joepie dan wordt mijn tocht op de fiets naar Sint Petersburg toch echt werkelijkheid.

  • Paula op 12 augustus 2015 om 09:38

   Oh dat zou echt een uitkomst zijn voor je fietstocht naar St. Petersburg! Ik hoop voor je dat die pil er snel komt.

Laat een reactie achter