gebaksjuwelierinamsterdam

Gebaksjuwelier in Amsterdam

Zaterdagochtend 9 uur. De oven bakt de laatste lading glutenvrije broden van die dag bruin. De deurbel van de winkel klingelt. Een vaste klant komt zijn brood halen, hij gluurt richting de oven en vraagt bedenkelijk of zijn brood al klaar ligt.

‘Ga je weg?’

Ik haal zijn brood, nog enigszins warm, uit het rek en vertel dat het brood uit de oven voor een proeverij in Amsterdam is. ‘Je (- de winkel -) gaat toch niet verhuizen naar Amsterdam?’ de klant kijkt mij bezorgd aan. Ik stel hem gerust: ‘Nee hoor, dat gaat niet gebeuren. Utrecht misschien, maar Amsterdam? Nee.’ Met dit antwoord op zak en verse glutenvrije broden in de fietstas wenst de klant mij een goed weekend en gaat zichtbaar opgelucht naar huis.

Op pad

Paar uur later laad ik de auto in: van alles gaat mee naar de proeverij bij de Glutenvrije Winkel Amsterdam. Glutenvrij brood, zoals gezegd, brownies, appeltaartjes, diverse soorten koek en een marsepeinen taart met zomerse citroenvulling. Ook gaat er een krat met broodmix mee, voor de thuisbakkers. Heb ik alles bij mij? Nog de allerlaatste check, telefoontje beantwoorden en dan kan ik gaan…. beetje later dan gepland, maar ach, ik zeg gewoon dat ik verdwaald was….. dat kan toch gebeuren?

Verdwalen is een kunst

En dat gebeurt ook. Met de routebeschrijving in mijn hoofd neem ik een verkeerde links en kom ik in een geheel ander stadsdeel. Dankzij de hulp van een aardige mevrouw, op haar fiets, met navigatie, kom ik in de juiste buurt. De tip van een man met een kaart: ‘ follow the tram’ is niet de beste tip van de dag. Waar die tram gaat, mag ik niet in. Dat vraagt om het betere keer- en draaiwerk. ‘Slechts’ een half uur later dan gepland, parkeer ik voor de Glutenvrije Winkel Amsterdam.

De proeverij in de Glutenvrije Winkel

De spreekwoordelijke rode loper ligt voor mij uitgerold, maar verder zijn er op dat moment geen klanten in de winkel. Snel zet ik de glutenvrije producten op de mooie tafel, hijs mijzelf in de bedrijfskleding en dan ben ik er helemaal klaar voor.

Ondanks de concurrentie van het mooie zomerweer komen er klanten kijken en proeven van wat de glutenvrije bakker uit Culemborg meegenomen heeft. Vooral het licht meerzaden brood valt in de smaak.

Wat heeft de Glutenvrije Winkel te bieden

Tussen de bezoekers van de winkel door kan ik mooi neuzen in het assortiment van de Glutenvrije Winkel. Bekende merken, onbekende merken. De geijkte producten, zoals meel en pasta, maar ook producten die voor mij nieuw zijn. Wat dacht je van glutenvrij gebakken uitjes, oestersaus en ketjap. Echt een bezoekje waard als je glutenvrij moet eten.

Zelf val ik voor de blauwe maïschips van ‘Way Better’. Geen basisproduct in je glutenvrije keuken, maar wel erg lekker!

Eigenaresse Nadia Bos vertelt dat de winkel langzaam aan van concept verandert. Er komt een koffiehoek waar je een glutenvrij taartje, gebakken in eigen keuken, met koffie of thee kunt nuttigen. Ook kan er binnenkort geluncht worden. Leuke plannen die al aardig concreet worden, als ik zo in de keuken kijk.

Ik maak kennis met Koosje. Ze helpt Nadia in de winkel en verzorgt onder andere prachtige foto’s op de website en de receptenkaarten in de winkel. Koosje eet zelf glutenvrij en houdt een blog bij. Klik op deze link voor het blog van Koosglutenloos.

Huiswaarts

De proeverij loopt ten einde. Lege kratten gaan in de auto. Ik neem afscheid van Nadia, Koosje en de Glutenvrije Winkel. Met een zeer korte duidelijke routebeschrijving van Nadia kom ik al snel de geruststellende borden ‘Utrecht’ tegen. Met Tom Jones uit de speakers, raampje open en de geur van gebakken brood die nog in de auto hangt, rijd ik de A2 op.

Terug naar Culemborg… waar mijn waarnemer van de dag de bakkerij en winkel spic en span heeft achter gelaten. Fijn om zo thuis te komen! En nee, beste klant, ik verhuis niet naar Amsterdam. De glutenvrije gebakjes en brood van de Gebaksjuwelier zijn (binnenkort) wel in Amsterdam te vinden … ze weten inmiddels de weg.

Ben je nog niet bij de Glutenvrije Winkel in Amsterdam geweest? Ga snel een keer kijken, proeven en inslaan. Een aanradervoor de glutenvrije eter, maar ook als je van blauwe mais chips houdt!

Schrijf je reactie in het onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

6 reacties

 1. Ria Beltman op 26 augustus 2015 om 08:17

  Hoi Paula, ook al eet ik alleen maar tarwe-vrij en niet gluten-vrij en kom ik dus maar heel weinig in jouw winkel: ik “smul” steeds wel van jouw verhalen.
  Wat schrijf jij toch verleidelijk: ik wil bijna glutenvrij worden!!
  Ook dit verhaal gaat weer richting mijn glutenvrije zusters in het Noorden des Lands, want die smullen er ook van mee.
  Trouwens: onze bijen hebben weer heerlijke honing geleverd. Als je er nog belangstelling voor hebt, kan ik je wat brengen. Echte Stadshoning uit Culemborg!
  Groetjes,
  Ria

  • Paula op 26 augustus 2015 om 09:37

   Dank je wel voor je mooie woorden, Ria. Als je Stadshoning uit Culemborg wil langsbrengen, ja graag! Heerlijk,ik heb nu al zin om er iets lekkers van te maken (do-vrij-za open).

   Fijne dag!

 2. Nico Boeren op 28 augustus 2015 om 16:26

  Ik heb 3x 2 kleine kersentaartjes geproefd. Heerlijk waren ze. Één opmerking : is het mogelijk dat er wat minder suiker in verwerkt kan worden?

  • Paula op 28 augustus 2015 om 20:52

   Beste Nico,

   bedankt voor je reactie. Ik snap je vraag, alleen is het mijns inziens niet wenselijk de hoeveelheid suiker in deze gebakjes te verminderen. Dat gaat ten koste van de bakaard en de kleuring. Daarmee verandert het product in iets wat ik niet voor ogen heb.
   Het blijft een interessant spanningsveld.

   Hartelijke groet, Paula

   • Nico Boeren op 28 augustus 2015 om 20:56

    Ok Paula ik begrijp je antwoord bedankt, blijven uitkijken naar jouw GV bakkunsten!

    • Paula op 28 augustus 2015 om 21:01

     Dank je wel!

     Af en toe speel ik wat met het suikergehalte in de koekjes en gebakjes, maar dan valt het resultaat zo tegen. Het blijft stoeien. Sommige mensen raden stevia aan, maar dan mis ik weer het volume dat suiker met zich mee brengt in een gebakje in tegenstelling tot het kleine beetje stevia. Zoals ik al schreef, het is interessant om er mee bezig te zijn en te kijken waar de grenzen liggen.

     Fijne avond!

Laat een reactie achter