stand Gebaksjuwelier

De Gebaksjuwelier bij de Nederlandse Coeliakie Dag Vianen 2018

Op naar Vianen

Waar wij, als team Gebaksjuwelier, vorig jaar moesten afzeggen vanwege ziekte en andere perikelen, konden we dit jaar wel deelnemen aan de Coeliakie Dag van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bijna gooide ziekte weer roet in het eten, maar met dank aan alle hulptroepen was deelname gegarandeerd. We wilden heel graag op de markt staan, omdat dit aan de ene kant een gelegenheid bij uitstek is om mensen met een glutenvrij dieet tegen te komen (de doelgroep van het bedrijf de Gebaksjuwelier), aan de andere kant is het ook geweldig om iedereen zo vrij te zien proeven en eten van alles wat er aangeboden is. Echt op en top glutenvrij genieten.

 

De voorbereidingen

Na Pasen begonnen de echte voorbereidingen in de bakkerij. De planning zag er strak uit. De eerste dagen veel deeg maken, voor de ‘Best Grote Haverkoeken’ bijvoorbeeld. Dit deeg kun je lang goed houden in vriezer of koeling. Veel van de gebakken koekjes zijn zo’n twee maanden houdbaar, die bakten we als eerste. Zo liep de eerste week prima volgens schema. De tweede week werd het hectischer naar mate de eindstreep naderde. Bestellingen in de winkel liepen gewoon door, daar moest ook met aandacht aan gewerkt worden. De vrijdag voor de Coeliakie Dag werd deel van het brood gebakken. Alles op zaterdagochtend bakken was niet mogelijk, want dan kon het brood niet meer gesneden worden. De croissants werden wel op het laatste moment gebakken. Terwijl de auto’s ingepakt werden, kwamen de laatste croissants uit de oven. ‘Heet uit de oven!’

 

Coeliakiedag

Zaterdagochtend, bij aankomst bij Van der Valk, was het een drukste van jewelste met auto’s, bestelbusjes en vrachtwagens van de andere leveranciers. Iedereen wilde zijn stand zo vol en compleet mogelijk hebben voor de geschatte 2500 bezoekers aan het evenement. Na het lossen van de producten was het tijd voor het inrichten van de kraam. ‘Argh, zoveel spullen, waar te beginnen?’ Dan maar eerst de nieuwe banner van de Gebaksjuwelier ophangen, de rest volgt vanzelf. Zo gezegd, zo gedaan.

Altijd tijd voor glutenvrije en melkvrije gevulde speculaas

 

We waren supertrots met de kraam! Het was een kleine weergave van hoe de winkel in Culemborg er uit ziet. Met verse bloemen, houten kisten om de spullen in en op te etaleren, de glazen stolpen met al het lekkers en foto’s van bruidstaarten die we vorig jaar mochten maken.

Bruidstaarten

 

Natuurlijk mochten de proefschaaltjes niet ontbreken. Vlak voor het openen van de deuren vulden we de schaaltjes met stukjes van al het lekkers wat we bij ons hadden. Goodiebags stonden klaar om uitgedeeld te worden aan de eerste 100 – 130 betalende klanten. Tijd om rond te kijken bij de andere standhouders was er niet meer.

 

En toen, toen was het hek van de dam…

Ofwel, om 10.00 gingen de deuren van de zaal open en vanaf dat moment was het één grote mensenmassa die voor onze kraam stond. Zo gaaf om te zien, dat er zoveel mensen geïnteresseerd waren in de producten van de Gebaksjuwelier. Het was zo druk, dat de proefschaaltjes binnen no time leeg waren en wij geen tijd hadden/namen om die telkens bij te vullen. Op de hoek van de kraam stond een appelkist met kleine proefzakjes ‘haverkoekjes‘, ook deze was binnen een mum van tijd leeg.

Proef! Haverkoekjes

 

Een vaste klant van de bakkerij was zo vriendelijk om de kist met voorraad te vullen. Hoewel ik, als eigenaar van de Gebaksjuwelier, supertrots was, dat we zoveel aandacht kregen, vond ik het aan de andere kant jammer, dat er geen tijd en ruimte was voor een praatje of extra uitleg over een product. Bezoekers gaven aan dat ze het heel druk vonden. Wellicht een aandachtspunt voor de NCV in de evaluatie?

Drukte aan de kraam

 

In ieder geval, omdat we niet achter de stand weg konden, was een voorbijlopende klant zo lief om voor ons koffie te halen. Die dame hebben wij voor altijd in onze hartjes gesloten. Rond het middaguur werd het iets rustiger en konden we orde op zaken stellen. De proefschaaltjes bijvullen, de lege broodkratten stapelen. Al snel waren de croissants, petit fours, pecannotentaartjes en appeltaartjes uitverkocht. Het brood volgde daarna. Nu kregen we meer tijd om vragen van de bezoekers te beantwoorden, dat is toch het leukste van zo’n kraam: het directe contact met diegene die voor je staat.

Ruim een week voor de Coeliakie Dag vroegen we kinderen om hun taart ontwerp te maken en in te leveren. De winnende tekening zou in het echt nagemaakt worden, met de winnaar erbij natuurlijk, in de glutenvrije bakkerij. Geweldige leuke ontwerpen werden ingeleverd. Onderstaande tekening is het winnende ontwerp.

Winnend ontwerp van Deyenne, 6 jaar

 

Aan alles komt een einde

Opeens was het twee uur, sluiting van de markt. Wow, wat een dag! Leuk om bekende gezichten te zien, heel leuk om de nieuwe mensen te laten kennis maken met de Gebaksjuwelier en zeker heel leuk om bepaalde klanten te zien die je alleen online ziet. Extra leuk was het om de bruid van 4 jaar geleden te zien, waar we de bruidstaart voor mochten maken en in Zandvoort op locatie afleverden.

Wat mij nog meer is bijgebleven was een dame die zeer aandachtig de Best Grote Haverkoeken proefde. Ze was aangenaam verrast toen ik haar nog een stukje aanbood. Of wat dacht je van het meisje dat de hele schaal met chocoladehazelnootkoekjes vakkundig soldaat maakte. Daar kan ik met een glimlach op mijn gezicht genietend naar staan kijken.

Voor de Gebaksjuwelier was het een geslaagde dag!

 

Bedankt

Iedereen die de moeite nam en het geduld kon opbrengen om in de rij aan te schuiven bij de stand van de Gebaksjuwelier: BEDANKT! 

Ik wil hier graag de ruimte nemen om alle hulptroepen te bedanken die het mogelijk hebben gemaakt dat wij konden neerzetten wat we hebben neergezet: Annika, Kelly, Emma, Mirande, Melissa, Jennie, Eline, Hizkya, Sam, Debbie, Lejon, Charlotte, Meno en Merel. Zonder jullie hadden we een heel lege kraam gehad. Bedankt!

Speciaal bedankje voor Lisanne, bedankt voor het meedenken!

 

Was jij op de Coeliakie Dag? Wat waren jouw ervaringen? Was je verrast door een nieuw product? Heb je een lezing bijgewoond? Deel je ervaring met de lezer.

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

 

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. Simone op 24 april 2018 om 10:36

  We zijn er ook geweest. Uitje van t jaar met de heerlijke lunch! Jou kraam was idd zo druk, dat we m voorbij gelopen zijn. Gelukkig werkt manlief div zaterdagen in Culemborg en weten we je te vinden!! Genieten geblazen!!
  Denk idd als dit soort beurzen met meer regelmaat door t land heen georganiseerd worden, het minder druk word. Betere verdeling over t land. Overeenkomst aangaan met meerdere van de Valk lokaties? ? Goede reclame voor ze!

 2. Chantal op 25 april 2018 om 11:39

  Wat leuk om te lezen hoe voorbereidingen zijn voorafgaand aan zo’n dag! En dank dat jullie je zo inzetten voor de doelgroep! Groetjes van de moeder van het meisje van de chocoladehazelnootkoekjes 🙂

  • Paula op 26 april 2018 om 12:46

   Dank je wel Chantal. Doe je smulpaap de groetjes 🙂

Laat een reactie achter