star1

7 tips voor het starten van een glutenvrije bakkerij

Laatst vroeg iemand mij hoe je een glutenvrije bakkerij start. Daarover schreef ik een blog met praktische adviezen.

Eerst moet je jezelf de WAAROM vraag stellen. Waarom wil je een glutenvrije bakkerij starten (of wat voor onderneming dan ook)? Wat is je visie, wat is je missie? Waar gaat je hartje sneller van kloppen als je aan een eigen zaak denkt? Waar gaan je ogen van twinkelen als je met iemand praat over je droom, over je plan?  Waar doe je het voor? Als je dat helder hebt, als je weet waar je voor staat, dan kan je die missie en visie ten uitvoer brengen door te doen.

In dit blog geef ik je een aantal tips die je op weg helpen als starter. De tips gaan niet over hoe je het beste een oven kunt aanschaffen, waar je je doelgroep vindt of welke recepten succes gegarandeerd zijn. Nee, dit zijn meer de tips die je op persoonlijk vlak verder kunnen helpen tijden de start van een bedrijf. Deze tips (mijn leermomenten) komen voort uit mijn ervaring, met mijn referentiekader. Zie het als basisingrediënten voor een recept, waar jij zelf je eigen draai aan geeft. Laat wat weg, doe er iets anders bij. Kijk wat voor jou werkt.

 

Mijn tips voor een starter


1. Deel je plannen

Praat vooral veel over je plannen, dan krijg je geheid feedback waarmee je je doel duidelijker krijgt. Het blog en Facebookpagina vand e Gebaksjuwelier bestonden al voordat ik mijn plannen precies helder had. Laat het universum weten waar je mee bezig bent, wat je nodig hebt. Dat houdt in je je op één of andere manier moet blootgeven, vertellen waar je voor staat en gaat. Dan kan even slikken zijn als dat niet in je aard zit. Wees positief in je bewoording en gedachten (ook al kan het best tegenzitten).

Laatst sprak ik met een ondernemer over personeel. Ik vertelde haar dat ik een extra bakker nodig had. ‘Maar hoe vind je een goede, geschikte, ook nog aardige, parttime bakker?’ Dat vonden we allebei lastig. Toen ik thuis kwam en mijn mail opende was daar een bericht van een ‘bakfan die een bijbaan zocht’ . Als dit gebeurt (je hebt het er over en er wordt iets in je schoot geworpen), dan moet je daar wat mee, is mijn mening. Het is niet altijd in één keer raak, maar in dit geval wel. De ‘bakfan’ heeft inmiddels een bijbaan als assistent-bakker bij de Gebaksjuwelier.

 

2. Netwerk en vangnet

Bouw aan een goed netwerk en een vangnet. Wat mij zover heeft gebracht, zijn heel veel lieve, handige, behulpzame en betrokken mensen waar ik een beroep op kon doen. Inmiddels is er personeel in de zaak, maar nog altijd zijn er mensen onder de ‘speed dial’ die bereid zijn hun tijd en talenten bij mij in te zetten als ik ze vraag.  Het is niet wat je kent, maar wie je kent. Waarheid als een koe. Op zakelijk vlak en persoonlijk vlak is een goed netwerk essentieel. Wat ik hier onder schaar is het hebben van een mentor. Iemand die al verder is op het gebied van ondernemen en waarbij je terecht kan met je vragen en uitdagingen.

 

 

3. Vraag

Kom ik op het volgend punt: durf te vragen. Er is zelfs een hashtag voor. Ik vind het een sport om (gedoseerd) mensen om hulp te vragen en heb er geen enkele moeite mee. Het schijnt zo te zijn dat mensen het fijn vinden om ergens mee te kunnen helpen. Daarmee geef je tegelijkertijd iets terug aan de ander, zoals bijvoorbeeld een goed gevoel, gewaardeerd worden.

Vind je vragen om hulp eng/stom/raar/zwak/onbeleefd/… ? Dan heb je pech gehad, want als je niet vraagt, dan is het maar afwachten of er iets gebeurt. Dit haakt in op punt 1, praat over wat je wil bereiken.

 

 

4.  Laat je inspireren.

Als je iemand kan vinden die je inspireert en motiveert is dat een dubbele bonus. Zelf heb ik een muze waar ik altijd veel energie van krijg als ik met hem spar over de dingen des levens of specifiek over mijn bedrijf. Ik luister graag naar andere ondernemers over hoe zij de dingen aanpakken, of dat nu een glutenvrije bakker is, mijn kapper, de kaasboer, of een bekende Nederlandse banketbakker die zijn verhaal vertelt: iedereen heeft wat te vertellen en je kunt daar je inspiratie in vinden. Haal er uit waar jij blij van wordt.

Kijk om je heen naar wat er gaande is. Specifiek gericht op de glutenvrije bakkerij: volg glutenvrije blogs, bekijk plaatjes van gebakjes, ga bij bakkerijen langs, praat met mensen met coeliakie… om maar wat te noemen.

 

 

5. Grenzen stellen

Jij bent diegene die de regels maakt en aanpast al naar gelang de situatie daar om vraagt. Een voorbeeld: In de eerste jaren gaf ik workshops en kon men kinderfeestjes boeken. Dat kan nu niet meer, omdat het teveel tijd en energie kost die ik liever in andere projecten steek. Als je niet duidelijk krijgt wat je grenzen zijn en daar meerdere malen overheen gaat, dan krijg je daar zeker te weten last van. Hetzij op lichamelijk vlak, hetzij op mentaal vlak, vaak allebei tegelijk. En dit blijft, in mijn geval, een continuerend thema. Wat mij van dag één af aan al opviel, dat iedereen een stukje wil van je tijd, je aandacht en je geld. Anderen (klanten, leveranciers, familie etc.) hebben niet in de gaten wat je grenzen zijn of houden daar geen rekening mee. Dan is het heel verstandig om ‘nee’ te leren zeggen. Dat gaat mij steeds beter af, gelukkig.

 

6. Uitbesteden

Ga na wat je zelf wil doen, kan doen en wat je wil uitbesteden. Je kunt namelijk niet alles zelf doen. In de start van je bedrijf heb je misschien niet de middelen om taken uit te besteden, maar zodra er ruimte is, bedenk wat je uit handen kan geven. Voordat de deuren van de Gebaksjuwelier opengingen had ik al een boekhouder gevonden. Ik vind cijfers leuk, maar een boekhouding tot in de puntjes bijhouden besteed ik liever uit aan een specialist. Meer tijd voor mij om de onderneming te runnen.

 

 

6. ‘Go with the flow’

Ik heb het telkens over plannen, dat duidelijk moet zijn wat je wil. Geloof me, die plannen moeten een zekere mate van flexibiliteit hebben. Je kan niet alles van te voren vastleggen. ‘Dat zien we dan wel weer’ denk ik meer dan eens. In de aanloop naar de realisatie van de glutenvrije bakkerij toe kwam ik diverse leuke, interessante mensen tegen die allemaal leuke, interessante ideeën hadden waar ik een rol in kon spelen. Wat ik precies voor bedrijf wilde, was mij niet helder, maar door de gesprekken kon ik mijn plannen aanscherpen. Daar kwam het concept van een ‘glutenvrije bakkerij waar mensen die met een glutenvrij dieet zorgeloos kunnen genieten van lekker brood en banket’ uitrollen. Inmiddels vier jaar onderweg met nieuwe ideeën voor de toekomst op de rol.

 

7. Dankbaar

Wees dankbaar voor elke stap die je zet. Wees trots op elke stap die je zet. Geef jezelf een schouderklopje. Vier je successen, klein en groot.

 

 

 

Ik kan je nog veel meer tips geven over hoe ik het allemaal doe, een glutenvrije bakkerswinkel runnen waar de groei nog lang niet uit is. Ik denk echter dat je met deze tips een heel eind komt. Neem ze ter harte, doe er mee wat voor jou werkt. En onthoud: het is een kwestie van doen.

Heb jij aanvullende tips voor iemand die een glutenvrije bakkerij wil starten? 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

4 reacties

 1. Mirjam op 16 februari 2021 om 08:37

  Mooie blog Paula.
  En jouw tips zijn niet alleen waardevol voor ondernemers, maar voor iedereen! Ik denk dat het leven in het algemeen een stuk leuker en makkelijker is als je jouw tips op volgt.

 2. Bea op 16 februari 2021 om 09:05

  Dankjewel Paula, dit had ik net even nodig!

  • Paula op 16 februari 2021 om 11:34

   Alsjeblieft Bea x

 3. Tanja op 18 februari 2021 om 21:19

  Mooi gezegd Paula!!!

Laat een reactie achter