zoetzat

Zoet zat

Laatst kreeg ik de vraag of ik macarons wilde maken, zoete hapjes die in allerlei kleuren en smaken te vinden zijn. Gezien de ingrediënten (voornamelijk eiwit, amandelen en suiker) is het een perfect glutenvrij hapje.

Nu doet het feit zich voor dat ik zelf niet echt gek ben op opgeklopt eiwit, zoals in merengue, schuimgebak en de macarons. Het mondgevoel van het gebakken eiwitschuim met de suiker vind ik niet prettig en dan het gevoel dat het glazuur van mijn tanden afspringt… nee, dank je.

Juist daarom vond ik het een uitdaging om aan de vraag van de klant te kunnen voldoen. Goed recept opgezocht, ingrediënten in huis gehaald en gezorgd dat er een proefpersoon aanwezig was. Uiteindelijk was ik blij met het resultaat, nog belangrijker, de klant was zeer tevreden met het resultaat. En, ik moet toegeven, de overgebleven macarons hebben toch de weg naar mijn mond gevonden 🙂

Minderen met suiker

Dit bakavontuur met heel veel zoetigheid heeft mij aan het denken gezet. Is het mogelijk om met minder/geen geraffineerde suiker lekker glutenvrij te bakken? Uit de reacties op diverse eerder geplaatste berichten heb ik al wat informatie opgedaan. Helaas ben ik nog te geconditioneerd in het gebruik van geraffineerde suiker (en het resultaat daarvan) dat ik snel naar de witte kristalsuiker grijp i.p.v. alternatieven uit te proberen. Een presentatie van Yvonne van den Burg over suikervrij eten liet mij zien wat de impact kan zijn op je algehele welzijn als je geen suiker eet.

Mijn plannen om minder suiker te gebruiken beginnen langzaamaan concreet te worden. Voor het maken van een biscuit taart grijp ik nog steeds naar de kristalsuiker en ook voor de mousse, banketbakkersroom en meeste koekjes pak ik de witte suiker. Wat ik wel heb gedaan is het bakken van een ´carré´(blokje), waar geen suiker in zit. De reacties van mijn proefpanel waren wisselend, over het algemeen vond het panel de carré lekker en een enkel proefpersoon vond het niet zoet genoeg. Ikzelf vond de carré zoet zat, een verademing van al het zoete banket wat ik normaal gesproken bak of eet. Het begin is er!

Proeven?

Mocht je deze carré willen proeven en mijn andere zoete hapjes, dat kan! Op 17 november 2013 van 14.00 tot 16.30 houdt de Gebaksjuwelier een high tea in Culemborg. Wil je hierbij zijn, stuur een mail naar paula@gebaksjuwelier.nl. Beperkt aantal personen kunnen deelnemen.

Heb je eigen ervaringen met glutenvrij èn suikervrij eten/bakken of heb je een andere reactie op bovenstaand artikel? Deel het met de lezers van dit blog. Als dank voor je reactie krijg je het recept van de ´carré´ toegestuurd per e-mail.

Schrijf je reactie in onderstaand commentaar veld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

19 reacties

 1. sandra op 30 oktober 2013 om 14:43

  Leuke blog Paula! Ook ik wil graag met minder suiker bakken, maar ben er nog niet uit hoe ik dat wil doen. Leuk dat je weer een high tea organiseert. Heel verleidelijk om me daar weer voor op te geven! Bij slecht weer kan ik. Bij goed weer gaan we met de Weimaraner vereniging wandelen met alle weimpies.

  • Barbara op 30 oktober 2013 om 15:39

   Kom nou gewoon gezellig! Ik en Annet komen ook 🙂

   • sandra op 30 oktober 2013 om 17:35

    Lijkt me erg gezellig en heel verleidelijk! Ik ga het hier even in de groep gooien en proberen oppas te regelen.

  • paula onink op 30 oktober 2013 om 17:51

   We hopen voor jou op slecht weer, of wil je liever wandelen 😉 ?

   • sandra op 30 oktober 2013 om 18:17

    haha probleem is dat ik het beiden leuk vind! De fokker van onze hond wandelt deze keer namelijk ook mee. Meestal doen er zo’n 60 a 70 weimaraners mee. Alleen vind ik het gebied waar nu gewandeld wordt wat minder en ja de high-tea van jou is gewoon super!!! dus ja daar wil ik wel bij zijn, maar dan heb ik nog wel een vervoers probleempje en een oppas nodig. Wordt vervolgd.

 2. Geri op 30 oktober 2013 om 15:05

  best wel goed om met suiker te minderen, ben wel benieuwd naar je resultaten, ik heb de 17e al in m’n agenda genoteerd. Als je het kant en klaar in de winkel koopt, heb je dat niet zo in de gaten maar nu ik zelf (noodgedwongen) aan het bakken ben geslagen merk ik pas hoe ongelooflijk veel suiker er in diverse baksels gaat. En wellicht in glutenvrije recepten meer dan in gewone? Maar omdat je toch graag wilt dat je kind een beetje lekkere dingen eet, neem je al die suiker maar voor lief. En zoet ís natuurlijk ook lekker. Want ik heb heel goede herinneringen aan merengues: op een fair in zo’n Engels dorpje uit Midsomer Murders (we keken al om ons heen waar het lijk zou liggen) met dames in gebloemde pasteljurken die eigengemaakte merengues serveerden, gevuld met veel verse frambozen en cream, mjammie!! Waarbij de cream dan natuurlijk (gelukkig) weer niet zo zoet was als onze hollandse slagroom, hield ik nog een beetje glazuur op m’n tanden over….

 3. Franca op 30 oktober 2013 om 15:12

  Hi Paula, Super goed dat je open staat voor de alternatieve zoet-mogelijkheden!
  En die macarons zijn echt prachtig geworden!

 4. Barbara op 30 oktober 2013 om 15:38

  Ik heb vorige week voor het eerst gv brownies gemaakt…. Zoooo ik schrok van hoe belachelijk veel suiker er in ging! 300!!! Gram pfff

  Ben benieuwd naar je baksels! Tot de 17e !

  • paula onink op 30 oktober 2013 om 17:50

   Hoi Barbara, je kan (een deel van) de suiker vervangen door dadels of dadelstroop. Het geeft een andere smaak, maar is wel lekker.

 5. Simone op 30 oktober 2013 om 16:23

  Hoi Paula,
  Ik ben inmiddels begonnen met een studie voedingsleer. Het stukje koolhydraten en dus suikers heb ik net gehad. Daar wordt Stevia in genoemd wat een gezonde en natuurlijke vervanger van suiker zou kunnen zijn. Ik heb verder geen idee in welke verhoudingen maar misschien kun je er iets mee.

  Groetjes Simone

  • paula onink op 30 oktober 2013 om 17:49

   Hoi Simone, ik ben benieuwd naar wat je leert. Ik zou graag meer theorie willen weten. Keertje afspreken om kennis uit te wisselen?

 6. Diori op 30 oktober 2013 om 17:18

  Hoi Paula,

  Met minder suiker bakken is ook een grote wens van mij!
  Ik ben van nature meer een kok dan een ( banket) bakker.
  Bij koken mag ik meer improviseren, wat bij bakken dus heel erg word afgestraft door ingezakt, als ik een hoogwerker wil, zacht als ik knapperig wil en nog vele variaties.
  Helaas durft er bij mij thuis nu niemand meer te proeven…
  Ik merk in mijn experimenten dat vooral het terugdringen of vervangen van suiker, de boosdoener is.
  Suiker maakt dingen knapperig en verbind dingen waardoor het rechtop staat!
  Waar vervang ik dat mee?
  Oersuiker, acaciasiroop, honing zijn vervangers die al eens heb gebruikt.
  Tip me maar! Oja een super kruidnoten receptje maakt me ook héél blij;-)
  De high tea weet ik nog niet, ik doe mijn best:-)!

  Groetjes Diori

 7. JoJ op 30 oktober 2013 om 19:10

  Ha Paula,

  Leuk om al die reacties te lezen. Ik zou ontzettend graag een keertje naar je gv high tea willen komen, maar op zondagen kan ik nooit… Helaas.

  Over het gebruik van minder suiker heb ik al vaker na gedacht. Ik zie dat er vaak dadels gebruikt worden, maar die vind ik helaas niet lekker 🙁 Dus gebruik ik nu weleens honing, maar volgens mij is dat ook nog niet zo gezond. Wel vind ik dat je minder honing kunt gebruiken in een recept dan dat je suiker zou gebruiken, omdat de smaak sterker is. Ik heb jaren geleden een jaar lang suikervrij gegeten (maar toen at ik nog niet glutenvrij), maar samen lijkt me wel heel lastig. Dus ja… Tips zijn altijd welkom 🙂

  Ben benieuwd naar je minder zoete recepten! Ik bak heel graag, dus zal het ook zeker uitproberen!

  Groetjes

 8. Gerda op 30 oktober 2013 om 22:21

  Hoi Paula, wat leuk dat je weer een proeverij houdt, als je dichter bij woonde kwam ik graag weer op je high tea, heb de laatste keer enorm genoten van alle lekker dingen die jij klaar kan maken, als ik er aan denk loopt het water me in de mond. Ik hoop dat we elkaar nog een keer ergens treffen. Heel veel succes enne blijven bakken he!
  Dikke knuffel, Gerda.

  • paula onink op 30 oktober 2013 om 22:23

   Bedankt Gerda! We komen elkaar vast nog wel eens tegen, dan neem ik een lekker gebakje voor je mee. x Paula

 9. Edwin op 31 oktober 2013 om 22:55

  Hoi Paula, wil toch ook even reageren! Moet immers niet helemaal een dames-aangelegenheid worden hier 😉
  Goed streven om minder (geraffineerde) suiker te gebruiken. Palmsuiker of Gula schijnt ook een gezondere en minder zoete suikersoort te zijn. Maar die ken je vast wel.
  Ik laat je nog weten of het me lukt om erbij te zijn de 17e. Zie dan wel of er nog plek is. Leuk initiatief overigens!
  Groetjes, Edwin

  • paula onink op 31 oktober 2013 om 22:59

   Hoi Edwin, ik moest gula even opzoeken, ik wist niet dat dat kokosbloesemsuiker is 🙂 Ik zal je op de hoogte houden over de high tea. Paula

Laat een reactie achter