Wat is glutenvrij gemaakt tarwezetmeel?

In de supermarkt lees je eerst het etiket, voordat je het product in je winkelwagentje legt. Je wilt immers weten of er gluten in de producten zit. Op de verpakking staat ‘glutenvrij gemaakt tarwezetmeel’. Mooi, dit kun je dus eten, als je geen gluten kunt verdragen, toch? Alle schadelijke gluten zijn uit de tarwe verwijderd en het glutenvrije logo staat op de verpakking. Klinkt goed, lijkt mij. Maar hoe glutenvrij is glutenvrij gemaakt tarwezetmeel?

En wat is het voordeel van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel boven melen die van nature glutenvrij zijn? Heeft glutenvrij gemaakt tarwezetmeel ook nadelen?

Allereerst, wat is glutenvrij gemaakt tarwezetmeel?

Het wassen van tarwebloem met water levert gluten en tarwezetmeel op. Als dit tarwezetmeel vele malen gewassen wordt, is het schoon van gluten. Het zware zetmeel scheidt zich van de lichte gluten. Volgens de Codex (Europese wetgeving) is gewassen tarwezetmeel ‘glutenvrij’ als het minder dan 20 mg gluten per 1 kilo product bevat ofwel 20 ppm, parts per million. Bron: NCV Er kan dus nog een minuscuul beetje gluten aanwezig zijn in glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. De Glutenvrije Podcast van de NCV behandelt onder andere dit onderwerp in de podcast van 11 april 2023. 

Voordelen van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel:

 • de producten hebben de smaak van tarwe, die is wezenlijk anders dan de smaak van de glutenvrije melen rijst of maïs bijvoorbeeld.
 • ondanks het verwijderen van gluten, geeft tarwezetmeel een zekere elasticiteit aan het deeg. Bron: www.glutenfreeliving.com
 • het geeft meer luchtigheid dan andere glutenvrije melen

wit brood gv tarwezetmeel
Het wit brood op deze afbeelding is gemaakt met glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. Het is een zacht, wit brood, niet van tarwebrood te onderscheiden.

Nadelen van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel:

 • het wassen van de tarwebloem verwijdert niet alle glutendeeltjes. De norm is minder dan 20 mg per kilo product. Er kunnen dus nog steeds deeltjes gluten aanwezig zijn in het product. Voor de mensen die hier gevoelig voor zijn, kan dit gezondheidsproblemen geven.
 • er kan sprake zijn van glutenstapeling: doordat je toch een minieme hoeveelheid gluten binnenkrijgt per maaltijd of snack kan dit in de loop van de dag ‘opstapelen’ en dit geeft gezondheidsproblemen.
 • in beide gevallen wordt de darmwand beschadigt, of je nu wel of niet direct klachten ervaart.
 • het is een lege zetmeel, er zitten geen voedingswaarden in.

Bij de Gebaksjuwelier

Een manier om met glutenvrij bakken de tarweproducten te evenaren is het gebruik van glutenvrij gemaakt zetmeel. Voor mij wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen, daarom wordt er in de producten van de Gebaksjuwelier geen glutenvrij gemaakt tarwezetmeel gebruikt.

Wat doe jij? Eet je wel eens glutenvrij gemaakt tarwezetmeel? waarom wel/niet? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet, Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

19 reacties

 1. Jeandrine op 20 mei 2015 om 09:26

  Ik gebruik wel broodmixen waar glutenvrij tarwezetmeel in zit.
  Vooral omdat de elasticiteit en houdbaarheid veel beter is van het brood.
  Ook groot voordeel is dat je brood uit de vriezer niet hoeft “op te piepen”.
  Ik bak al 20 jaar glutenvrij en toen ik begon had je voornamelijk Glutafin en Wheatex, die moesten onder de 200 ppm zitten….
  Dit gaf bij verreweg de meeste mensen geen problemen maar het is natuurlijk veel beter dat de norm zo verlaagd is.
  Ik gebruik de broodmix met tarwezetmeel meestal gemengd met eentje zonder, zo verlaag je het gehalte nog meer.
  Ben je bang voor stapeling, dan zou je brood met tarwezetmeel alleen buitenshuis kunnen eten.
  Thuis kun je brood nml altijd even oppiepen.
  Gr. Jeandrine

  • Paula op 20 mei 2015 om 13:10

   Hoi Jeandrine, bedankt voor je reactie.

   Laatst at ik glutenvrij suikerbrood met glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. Super lekker! Dan weet ik wel waarom je voor gv tarwezetmeel kiest. Structuur en smaak gaan er echt op vooruit. Moet ik er wel bij zeggen dat het brood van de Gebaksjuwelier ook zeer smakelijk is, zonder gv tarwezetmeel, en niet opgepiept hoeft te worden de volgende dag.

   Ik ga toch voor het veilige (geen gv tarwezetmeel) en kan daarmee ook de mensen bedienen die zeer gevoelig zijn voor gluten of tarwevrij moeten eten.

   Groetjes, Paula

 2. Yannick op 20 mei 2015 om 09:28

  Ik gebruik ook zeker geen glutenvrij gemaakt tarwezetmeelproducten. Ben blij dat de gebaksjuwelier dat ook niet doet. Zou voor mij nl een reden zijn om de producten niet te vertrouwen.

 3. Diana op 20 mei 2015 om 15:59

  Bij ons komt het in huis. Bv met filet american. Of het brood wat ik bestel voor mijn man van allergento. Dat word ook gemaakt van glutenvrij tarwe. Dit omdat hij dat lekkerder vind smaken. Hij is niet anders gewent omdat hij op latere leeftijd is gediagnosticeerd. En het andere brood niet lekker vind.

 4. Nique op 11 mei 2016 om 18:51

  Al gaat de smaak dan vooruit met glutenvrij tarwezetmeel, voor supergevoelige coeliaken (zoals ik) is dit tarwezetmeel geen optie, is mijn ervaring. Genieten en daarna klachten hebben vind ik geen genieten waard.
  Ik vind het dan ook een verademing om te ontdekken dat er (zeer) smakelijk gebak is dat dit zetmeel niet bevat.
  Ik kreeg de tip van een vriend en ben verheugd te kunnen melden dat ik al onbezorgd heb genoten van jullie heerlijke gebak (dat hij als verrassing maar meteen voor mij had meegenomen).

  • Paula op 11 mei 2016 om 20:00

   Beste Nannique, fijn dat je heerlijk onbezorgd hebt kunnen genieten van het glutenvrije gebak van de Gebaksjuwelier. Een paar weken geleden proefde ik witbrood, van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel, dat was erg lekker! Nu vraag ik mij dus af: zou jij iets uit mijn bakkerij kopen als er in dezelfde ruimte glutenvrij gemaakt tarwezetmeel gebruikt wordt? Dat is nu niet het geval. Ik hoor graag jouw kijk hier op. Dank je. Paula

   • Nique op 12 mei 2016 om 19:59

    Oh, dat vind ik best een risico. Ik denk dat ik het risico op sporen van (en dus kans op glutenstapeling boven de norm) te groot vind.

    Met vriendelijke groet, Nique

 5. Marianne op 20 mei 2016 om 10:30

  Ik eet nooit producten met glutenvrij tarwezetmeel. In het begin van mijn dieet periode, al 14 jaar geleden, werd ik er erg ziek van. Misschien ga ik het net als Jeandrine een keer proberen met een mengsel. Van bijv. Doves farm, en dan een mix van een ander merk. Ben eigenlijk wel benieuwd naar het resultaat en de smaak.
  groetjes, Marianne

 6. De Meurisse Jannie op 23 mei 2016 om 20:56

  Mijn dochtertje kreeg bijna 2 jaar geleden de diagnose. Eet sedert dan altijd brood die ik zelf bak met glutenvrij tarwemeel. (Nogluten)
  Ze is er heel goed mee maar eet dit wel niet elke dag, soms is het ook al eens een kant en klaar broodje die geen tarwe bevat. Ze voelt zich super nu dus zou niet weten waarom niet! ????

 7. Mieke op 27 mei 2016 om 10:58

  Heel soms eet ik glutenvrij gemaakt tarwezetmeel als het niet anders kan. Ik zal het nooit stelselmatig doen omdat het lekkerder is, veel te bang dat ik ben voor die stapeling. Liever eet ik dan geen brood meer omdat ik na drie jaar nog steeds de smaken van mais, rijst, aardappelmeel in brood niet lekker vind. Ik bak ook zelf brood van glutenvrije granen. Maar er zijn zoveel andere lekkere glutenvrije, verse en gezonde dingen dat brood geen probleem kan en mag zijn bij een glutenvrij dieet. Groet !

 8. willie op 19 oktober 2016 om 07:47

  Heerlijk ziet dat Glutenvrije brood eruit
  Het is een goed idee om er wat meer mee te doen
  er is weinig lekker brood wat niet zo droog wat te koop
  En wat maken jullie mooi gebak je kunt wel een fabriekje beginnen
  veel succes
  Groeten Willie

 9. Wanda Slaats op 28 november 2016 om 18:17

  Ik eet geen gv tarwezetmeel omdat ik daar erg ziek van word. Ik reageer heel erg op tarwe.

  • Paula op 28 november 2016 om 19:05

   Hoi Wanda, dat is dus precies de reden waarom er bij de Gebaksjuwelier geen glutenvrij gemaakt tarwezetmeel gebruikt wordt. Juist voor de mensen die niet tegen tarwe kunnen of snel last hebben van glutenstapeling. Fijne avond, Paula

 10. Daphne op 23 januari 2018 om 08:15

  Mijn dochter heeft eigenlijk altijd last van glutenvrij tarwezetmeel, ook zonder stapeling. Dus bij ons komt het niet in huis.

 11. Aat op 25 januari 2018 om 12:08

  ik gebruik ook een broodmix met glutenvrij tarwezetmeel, Finax vezelrijk. Ik kan er maximaal 2 sneetjes van eten anders krijg ik buikpijn. Na alle glutenvrije varianten van kant en klaar brood geprobeerd te hebben, is dit voor mij een goede oplossing. Jammergenoeg is de gebaksjuwelier voor mij te ver weg.

 12. Roel op 10 februari 2020 om 15:51

  Dag,
  In de webshop zie ik het bovenstaande brood niet. Hoe kan ik het wel bestellen? Ps. Mijn vrouw is zeer allergisch voor alles wat met mais begint. Zit dat er in?

  Ik hoor graag van u,
  Vg
  Roel

 13. Birgit op 5 april 2023 om 19:39

  Jullie producten zijn heerlijk, ik zou het niet prettig vinden als jullie glutenvrij tarwezetmeel gaan gebruiken.

  • Paula op 8 april 2023 om 12:26

   Hoi Birgit,

   Dat doen we niet hoor. Bij veel klanten speelt glutenstapeling een rol, dus we houden alles ook tarwezetmeel vrij.

Laat een reactie achter