glutenvrijuiteteneenervaringrijker

Waarom eet men glutenvrij? Een praktijkvoorbeeld

Bij het ontstaan van de Gebaksjuwelier heb ik nooit bij stilgestaan dat er ook andere aandoeningen dan coeliakie baat hebben bij een glutenvrij dieet. Inmiddels weet ik beter, bijvoorbeeld door het verhaal van Loes. Ik voel mij bevoorrecht dat wij, het team van de Gebaksjuwelier, door het maken van glutenvrije producten een positieve bijdrage kunnen leveren aan iemands’ welbevinden. Of dat nu is vanwege de voornaamste reden van het glutenvrij dieet (coeliakie) of alle andere aandoeningen, kwalen of stoornissen waarbij iemand opknapt door glutenvrij te eten zoals reumatische klachten, opgeblazen gevoel, histamine intolerantie, gluten intolerantie, etc., etc.

 

Een praktijkvoorbeeld:

 

Een gewone, gezellig drukke zaterdag in de winkel.

Aan de tafel drinken wat bezoekers koffie met een lekker glutenvrij gebakje erbij. Ze hebben een eind gereden om hun bestelling op te halen en combineren dit met een ander uitje in de buurt. De winkelbel gaat, een nieuwe klant komt binnen, een mevrouw met een tiener. Zo te zien zijn ze nog niet eerder in de winkel geweest. De vrouw vraagt of er croissants zijn. Daarvan hebben we er nog één liggen. Die pak ik voor haar in. ‘En witbrood?’ Ik leg uit dat we altijd extra producten bakken, juist voor de mensen die op de bonnefooi naar de Gebaksjuwelier gaan, maar ook die producten zijn al verkocht.

 

 

Eén van de bezoekers aan tafel, Chantal, biedt haar brood aan. ‘Ze mag de mijne wel hebben.’ Nou ja zeg, wat aardig van Chantal om haar brood af te staan. Ik weet dat ze meer dan een half uur moet rijden naar de Gebaksjuwelier en dat doet ze echt niet elke week. De moeder met haar zoon is blij dat ze kan meenemen wat ze graag wilde halen.

 

Het verhaal van Bas

Niet veel dagen later bestelt ene Marieke een aantal witte broden en croissants. Bij het afhalen herken ik de klant, terwijl ze mij bedankt voor ‘het ene croissantje en dat witbrood’ voor haar zoon Bas. Marieke vond het zo lief dat die andere klant haar witbrood weggaf toen ze voor het eerst bij de Gebaksjuwelier kwam. We raken aan de praat en ze vertelt hoe blij ze is dat ze iets lekkers heeft gevonden wat haar kind lust en eet.

“Vorig jaar zomer werd Bas zwaar depressief. Met een doorverwijzing zijn we bij de psycholoog terecht gekomen. In januari 2017 is de diagnose PDD-NOS gesteld. Ik ben veel daarover gaan lezen en las dat mensen met  autistische aandoeningen last kunnen hebben van verstoppingen in de darmen. Dat was ook zo bij mijn kind. Heel pijnlijk. De huisarts schrijft dan laxerende zakjes voor en die helpen maar lijkt mij niet goed voor langer gebruik. Het voedingspatroon van Bas is omgegooid en hij eet geen gluten meer. Dit werkt heel goed. Geen last meer van verstopping en niet meer zo moe. De zoektocht begon.

Er is veel glutenvrij brood te koop en bij de plaatselijke supermarkt en bakkers zijn we begonnen. Het brood is droog en erg zwaar en niet lekker. Bas gaf de moed bijna op en weigerde om te ontbijten en lunchen. Dat ging niet goed. Ikzelf was bang dat hij anorexia zou ontwikkelen.

Via een natuurwinkel kwamen we uit bij een afbakbrood wat redelijk te eten is. Dat gebruikte mijn zoon tot afgelopen week iedere dag. Bij deze internetwinkel (de glutenvrije webshop) bestellen wij regelmatig ook andere dingen zoals pasta, vermicelli, etc.

Alleen de zondagen waren voor Bas niet leuk. Al heel lang eten wij op zondagochtend croissantjes. Daar is, tot nu, geen goede glutenvrije croissant te vinden. Lang leve internet en een forum waar iemand de Gebaksjuwelier aan prees.

Wij zijn geweest en hebben een croissantje mee gekregen en brood gekocht. Onderweg naar de auto werd er een hap uit de croissant genomen. Het gezicht van onze zoon fleurde zo op, dat ik ter plekke besloot dat het de rit van een uur meer dan waard was. Het brood vond Bas ook verrukkelijk. Daarom afgelopen week een flinke bestelling gedaan en de voorraad in de vriezer gedaan. De croissantjes en chocolade broodje vanmorgen even in de oven gedaan en er werd gesmuld. “

 

Glutenvrij eten als medicijn

Wat een bijzonder verhaal van Marieke en Bas. Dat het glutenvrij dieet zijn klachten vermindert en dat Bas met het gezin kan meedoen aan het ochtendritueel op zondag. Voor een buitenstaander lijkt het misschien een kleinigheidje, maar voor anderen maakt het een wereld van verschil.

En dan zit daar een klant, Chantal, die haar eigen bestelling afstaat aan een ander. Ze kon zich haar eigen zoektocht in de wereld van glutenvrij leven zo goed voor de geest kan halen. Te bedenken dat die jonge knul in de winkel vaak in situaties zal verkeren waar hij niet kan meedoen met de anderen, maakte dat zij haar brood aan hem gaf.

 

 

Missie

Deze ervaringen zijn wat mij betreft de kern van waarom glutenvrije bakkerswinkel de Gebaksjuwelier bestaat: ‘mensen met een glutenvrij dieet zorgeloos laten genieten van lekker glutenvrij brood en banket’.

 

Heb je een reactie op bovenstaand verhaal? Deel het met de andere lezers

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

 

— de namen in dit blog zijn veranderd in het belang van de privacy —

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

  1. Saskia op 5 december 2017 om 08:46

    Hoi Paula,
    Wat een mooi verhaal. Een vriendin van mij heeft endometriose en sinds zij glutenvrij eet, heeft ze veel minder pijn. Nog iets waar glutenvrij eten dus bij helpt.
    Groetjes Saskia

  2. Marieke Wouterse op 3 september 2019 om 08:32

    Wat een mooi verhaal! En zo waar…, met jouw brood en banket zorg je niet alleen voor eten.., maar vooral dat iedereen mee kan doen. Wij zijn zo blij dat jij er bent met je mooie winkel!

Laat een reactie achter