waarvindjelekkerversambachtelijkbereidglutenvrijbroodenbanket

Waar vind je lekker vers ambachtelijk bereid glutenvrij brood en banket?

Lekker vers, ambachtelijk bereide glutenvrije producten van de bakker… mmm. Dat is fijn!

Als je glutenvrij eet, zal je vast wel eens op internet hebben gezocht naar bakkers die vers en smakelijk glutenvrij brood maken. Hopelijk komt de Gebaksjuwelier dan voorbij in de zoekresultaten. Maar er zijn nog meer bakkers die glutenvrij lekkers maken…

Ambachtelijk glutenvrij brood en banket in Brabant

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan Bakkerij van Gils in Chaam, Noord-Brabant. Dat is een heel bijzonder bedrijf. Al 20 jaar runnen Léon en Yvonne van Gils een glutenvolle bakkerij, met tarwebrood, heerlijke glutenvolle koekjes, prachtige gebakjes en streekproducten. Wat het bedrijf bijzonder maakt, is dat er sinds een jaar ook glutenvrij gewerkt wordt bij Bakkerij van Gils.

Hoe dat zo gekomen is vertelt Yvonne van Gils:

yvonne_van_gils_lr

‘Bakkersvrouw zijn en de diagnose coeliakie te horen krijgen is geen goede match. Tenminste, die gedachte schoot meteen door m’n hoofd. Nooit meer een kerststol, geen slagroomtaart en natuurlijk dagelijks glutenvrij brood eten, wat een straf.

De eerste dagen en weken na het bericht waren moeilijk en allerlei grote beslissingen waren ineens gespreksstof: bakkerij verkopen, iets totaal anders gaan doen enz. Totdat mijn man zei dat ik ook lekker vers brood moet kunnen blijven eten en dat mijn dagelijkse eierkoek er zou komen!!

Super fanatiek ging hij aan het werk: thuis in onze keuken. En na heel wat mislukkingen en veel proeverijen genoot ik weer van onze eigen producten: glutenvrij, ambachtelijk en heerlijk van smaak! Natuurlijk gaan er heel wat maatregelen aan vooraf om als traditionele bakker glutenvrije producten veilig te kunnen maken (douchen, apart gereedschap en aparte oven in aparte ruimte) dus begrijp ik heel goed dat lang niet alle bakkers dit overwegen.

Gelukkig zijn nog meer mensen die de uitdaging zien om écht lekkere glutenvrije producten te bakken zoals Paula van ‘De Gebaksjuwelier’ in Culemborg! Een paar weken geleden hebben we elkaar ontmoet en meteen werden er recepten, tips en lekkernijen uitgewisseld. Bij Paula zie ik hetzelfde enthousiasme als bij ons: oprecht je goede glutenvrije producten willen aanbieden aan anderen. Inmiddels verkopen we dagelijks een gevarieerd assortiment glutenvrije producten, ambachtelijk en met liefde gemaakt, door mijn man…..blijken we toch een goede match!!’

Glutenvrije bakkerij Van Gils

Vanwege de diagnose van Yvonne heeft Léon een geheel aparte ruimte, los van de bakkerij met glutenproductie om het zo maar te noemen, ingericht en is daar glutenvrij gaan bakken.

gv-brood-2-tekst-fotos

In de glutenvrije bakkerij bakt Léon brood, koek en eierkoeken. Natuurlijk voor de eigen winkel in het centrum van Chaam, maar ook voor andere winkels zoals De Gastronoom, delicatessen en gezondheidswinkel in Breda.

oogappeltje-van-gils

Aan het werk

Ik mocht een ochtend meekijken in de glutenvrije bakkerij en merkte gelijk de gedrevenheid om iets moois, lekkers én glutenvrij neer te zetten. Net zo lang puzzelen totdat de eierkoek niet van glutenvol te onderscheiden is. Niet opgeven om een smakelijk spritskoekje uit de oven te toveren. Mooi om te zien hoe een vakman met zijn passie bezig is. Na het uitwisselen van tips en glutenvrije producten liet ik Léon snel verder gaan, want de productie moest door.

Wat ik bijna vergeet te melden: sinds haar diagnose schrijft Yvonne voor het vakblad ‘Bakkerswereld’ een blog. Over haar leven als bakkersvrouw met coeliakie, de glutenvrije bakkerij en alles wat daarbij komt kijken.

De winkel

Vanuit de bakkerij overgestoken naar winkel. Een strak ingericht pand met vriendelijke winkeldames. Uitgebreid glutenvol assortiment, maar ook het glutenvrije aanbod mag er zijn. De verpakkingen van de koeken zijn geseald, zodat kruisbesmetting geen kans krijgt. Goed voor elkaar, daar in Chaam!

(Het is een mooi gebied om je zomervakantie te vieren, heb ik mij laten vertellen.)

Nog meer ambachtelijk glutenvrij brood en banket?

Met de Welsh Bakestone  en Vandebakker in Zuid-Holland, Glutenvrije Winkel Amsterdam, G’in West, Craft Coffee and Pastry in Amsterdam, Bakkerij van Gils in Noord-Brabant, Craft Coffee and Pastry in Flevoland, bakkerij Petit Four en Gebaksjuwelier in Gelderland is er een leuk aanbod aan ambachtelijk gemaakte verse producten (zelfs met liefde, zoals Yvonne van Gils vertelde). Zijn er in het oosten en in de noordelijke provincies ook dergelijke bakkers???

Weet jij een bakkerij waar je vers, ambachtelijk bereid smakelijk glutenvrij brood en/of banket kan kopen? Laat je tip hier achter!

Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

7 reacties

 1. gea op 28 januari 2015 om 08:59

  Leuk verhaal en schitterende ontwikkeling.
  fantastisch ook het contact met andere glutenvrije bakkers!
  nog niet (veel) in t oosten, maar t komt dichterbij 🙂

 2. Paula op 28 januari 2015 om 11:30

  Van Mirjam Holleman:
  ‘Ja, ik ken nog een heleboel bakkers waar je glutenvrij gebak en brood kan krijgen! De meesten hebben helaas nog geen echte bakkerij, maar bakken vanuit huis. Fiona’s Baking Avenue bijvoorbeeld, of Zoete Bakselz. En denk ook eens aan Allergento? Geen winkel (voor zover ik weet), wel een volledig glutenvrije bakkerij.
  Gelukkig komen er steeds meer bij!’

  Dank voor je reactie!

 3. Gerda op 28 januari 2015 om 12:55

  Wat leuk al weer een nieuwe bakker met passie. Heel veel succes allemaal!
  Groetjes uit Overijseel.

 4. Monique Geertjes op 3 februari 2015 om 20:52

  Wat super dat jullie ook deze heerlijke producten maken, helaas in het oosten en verre noorden nog geen glutenvrije bakker maar wel een paar mensen die hele mooie glutenvrije taarten kunnen bakken op bestelling (waaronder mijn dochter)
  We hopen natuurlijk wel dat er steeds meer van dit soort bakerij/winkels komen ook in deze regio

 5. Ingrid op 30 mei 2015 om 12:25

  Hoi,
  In het zeeuwse is er ook nog niet veel bakkers die glutenvrij brood bakken. Dus dan doen we dan maar zelf!

  Groetjes Ingrid.
  Ps wil nog steeds naar jou winkel komen, hopelijk snel.. 🙂

 6. Wilma Halbersma op 20 december 2016 om 22:11

  Het zou heel fijn zijn als het glutenvrije brood van Van Gils in Limburg (omgeving Sittard-Maastricht-Heerlen) verkrijgbaar zou zijn!
  Het ziet er heerlijk uit op de foto, jammer dat Chaam zo ver weg is!!
  Is het mogelijk om dit bij jullie te bestellen en dan per post te laten bezorgen en wat is de prijs van de broden?
  M.vr.gr. Wilma Halbersma.

  • Paula op 21 december 2016 om 07:04

   Beste mevrouw Halbersma,
   Het brood van de Gebaksjuwelier is te bestellen, dan wordt het per post bij u bezorgd. In het nieuwe jaar komt de webshop online. Tot die tijd kunt u via mail bestellen, paula@gebaksjuwelier.nl . Zie hier het assortiment van de Gebaksjuwelier met de prijzen. https://www.glutenvrijgenieten.nl/assortiment/brood/ In de webshop komen ook producten zoals croissants en koffiebroodjes.
   Bedankt, Paula Onink

Laat een reactie achter