Gebak Strik

Tweedaagse Netwerk Vrouwelijke Ondernemers, inspirerende dagen.

Sinds een aantal jaar ben ik lid van de NBOV, Nederlandse Brood-en Banketbakkers Ondernemers Vereniging. Met al mijn ondernemersvragen kan ik bij de NBOV terecht, of het nu gaat om personeelszaken of hoe je bepaalde financiële zaken regelt: de NBOV weet raad. De laatste maand(en) is de NBOV heel druk met lobbyen bij de overheid voor steun voor de bakkers in nood als gevolg van de energiecrisis.

Wat de NBOV ook doet is dagen organiseren speciaal voor vrouwelijke ondernemers in het bakkersvak. Soms zijn het educatieve middagen (bv. hoe zet je social media in) en 1 x per jaar is er een Tweedaagse.

Tweedaagse van Nijmegen

De Tweedaagse 2022 van het Netwerk voor Vrouwelijke Ondernemers vond plaats in Nijmegen. Doel van deze bijeenkomst was netwerken, verbinden en inspiratie opdoen.

Voordat het programma van start ging, liep ik bij het MuZIEum binnen. Wat een bijzondere plek is dat! In dit ‘museum’ ervaar je hoe het is om blind/slechtziend te zijn. Ik zou zeggen: ga dat ‘zien’! #aanrader

In ieder geval, de Tweedaagse.

Gedurende het gehele programma werden wij, de vrouwelijke ondernemers in wisselende groepen Nijmegen ingestuurd. Een digitale speurtocht leidden ons door de straten van de binnenstad. Wat een rijke geschiedenis heeft deze stad! We bezochten twee bakkerijen waar de ondernemers hun verhaal vertelden en hun mooie producten lieten zien en proeven.

Na een wandeling in de Millingerwaard nuttigden we een heerlijke high tea in de Millinger Theetuin. Ook al zo’n prachtige locatie, in de middle of nowhere.

Glutenvrij gezelschap

De groep verbleef tijdens de Tweedaags in een hotel in Nijmegen. Van te voren had ik samen met de andere glutenvrije bakker, Monique Rab Vandebakker (glutenvrij en lactosevrij) in Vlaardingen, gezorgd dat we op één kamer kwamen te liggen. Zo konden we mooi ideeën, verhalen en uitdagingen uitwisselen over het runnen van een glutenvrije bakkerij. Hoewel onze doelgroep grotendeels overlappen is er verschil tussen onze producten en werkwijze. Het was leerzaam en hartstikke gezellig met Monique!

Sowieso vond ik dat de meerwaarde van de Tweedaagse: vrouwelijke ondernemers uit dezelfde branche ontmoeten, vragen, tips en uitdagingen uitwisselen. Natuurlijk hadden we het over de energiecrisis, wat de oorzaak is dat bij menig ondernemer het water aan de lippen staat. Maar we hadden vooral een positieve stemming in de groep. Leuk om elkaar te leren kennen en gemeenschappelijke delers te ontdekken (los van de bakkerijwereld).

Bij de reguliere bakker

Ik plaatste een bericht op Instagram over de inspiratie tour bij andere bakkers. Deze vraag kreeg ik van een volger:

Mijn laatste antwoord op Instagram had ik nog niet afgerond, want we gingen verder met het programma. Wat ik wilde zeggen, is dat de meeste reguliere bakkers goed op de hoogte zijn en welwillend zijn, maar soms wordt er te makkelijk over gedacht (mijn mening). Een hazelino uit eigen bakkerij kun je echt niet glutenvrij noemen. In een reguliere bakkerij waar tarwe/gluten verwerkt worden bestaat ALTIJD kans op kruisbesmetting. Ik hoop door de gesprekken die Monique en ik met de andere deelnemers voerden, er een beter besef is van wat het inhoudt om glutenvrij te moeten eten en wat de gevolgen zijn van kruisbesmetting.

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie

  1. Irma op 4 oktober 2022 om 08:05

    Klinkt als een inspirerende bijeenkomst. En bedankt dat je aan andere bakkers duidelijk maakt wat echt gv inhoudt! Altijd zo erg als ik ergens op visite ga en dan de teleurstelling op de gezichten zie als ik zeg dat ik dat gebakje echt niet aan kan nemen. Maar de bakker zei dat het kon! Helaas.

Laat een reactie achter