somsgaathetnogsteedsnietzoalsjewilt

Soms gaat het nog steeds niet zoals je wil

Heb je de hele middag geploeterd op een recept, dan ben je blij dat het product in de oven staat. Kan je even bijkomen en de ravage in de keuken opruimen. De kookwekker gaat en jawel …

al het harde werk wordt beloond met een ….. aangebrand brood, een pizzabodem met kartonsmaak of uitgelopen koekjes. Hoe kan dat nou toch?


In Soms gaat het niet zoals je wil kreeg je 3 redenen waarom het resultaat van een recept soms niet klopt met wat jij voor ogen had. In het kort kwam het op de volgende punten neer:

 • kwaliteit van de ingrediënten
 • verschil in eigenschappen van de ingrediënten
 • temperatuursverschillen in ovens

Deze drie redenen zijn niet de enige oorzaken van het mislukken van een baksel (ofwel het creëren van een misbaksel).

Heb je wel eens aan het volgende gedacht?

1. Weersomstandigheden

35 graden 2 augustus 2013

De meeste mensen kunnen een warme dag zeer op prijs stellen. Als bakker vind ik het vreselijk om een binnentemperatuur boven de 22 graden te hebben. Daarboven? Pfff, de botercrème wordt te zacht, slagroom is niet goed op te kloppen en marsepein is gewoon niet te verwerken.

Oplossingen hiervoor: heel vroeg in de ochtend beginnen met bakken of een airco aanschaffen 🙂

Neemt de luchtvochtigheid toe? Nou, dat is helemaal een ramp.

Daarentegen rijst brood stuk beter als het warmer en vochtiger is.

2. Alles precies volgens het recept, maar toch...

Wat doe je als er staat: ´Meng alles goed door elkaar´? Is dat met een spatel in je hand of de handmixer er snel doorheen draaien of op de hoogste snelheid in een staande mixer? Het geeft alle drie een heel ander bakresultaat. Los van welk gereedschap je gebruikt is er natuurlijk ook een verschil in spierkracht. Ben je iemand met supergespierde bovenarmen dan zul je een heel ander deeg in elkaar kneden, dan iemand die niet zoveel kracht heeft. Het telt allemaal mee.

Wat dacht je van deze: ´1 eetlepel bakpoeder´? Welke eetlepel gebruik jij? Heeft die dezelfde inhoud als die in het recept gebruikt wordt? Afgestreken? Een volle lepel? Met bakpoeder komt dat heel precies. In de reacties op ´Soms gaat het niet zoals je wil´ kun je lezen dat veel misbaksels voorkomen kunnen worden door goed af te wegen.

De laatste oorzaak die ik hier zal noemen, is misschien een beetje pijnlijk…

3. Jij

Ja, jij. Soms ben jij de oorzaak waarom iets niet lukt. Oei, dat klinkt hard.

Okee, soms ligt het aan mij, vooruit. Dan heb ik even mijn dag niet. Verkeerde been uit bed. Andere dingen aan het hoofd. Teveel afleidingen. Niet scherp genoeg. Te weinig liefde erin gestopt. Herkenbaar? In dit artikel Baking cookies is a lot like life (in het Engels) gaat het precies daar over.

Wat bij mij goed werkt op zo´n dag is het ingezakte brood, de pizza met kartonsmaak of de aangebrande koekjes in de groenbak gooien. (Stug opeten doe ik ook wel eens). Morgen weer een dag 🙂

Wat nu?

Deze redenen zouden je zomaar kunnen tegenhouden om te gaan bakken. Maar met een beetje oefening, geduld en liefde gaat het vast lukken! Klik hier voor een recept en ga aan de slag. Wil je onder begeleiding de kneepjes van het glutenvrij bakken onder de knie krijgen? Kijk dan eens op de activiteitenkalender van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, er worden in elke regio door enthousiaste vrijwilligers diverse baklessen gegeven.

 

Heb jij een aanvulling op bovengenoemde redenen? Wat zijn jouw ervaringen op dit vlak? Bak je helemaal niet? Mooi zo, dan is al het bovenstaand leed je bespaard gebleven. Deel je ervaringen in dit blog, zo kunnen we elkaar tips geven. Dank!

 

Schrijf je reactie in het onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

6 reacties

 1. Gea op 4 september 2013 om 13:28

  Tja… soms lukt t niet. En als je inderdaad je dag niet hebt, kan je beter niet bakken. De producten ‘voelen’ het… als bij mij iets niet lukt, gooi ik de vraag in de groep voor tips van mede bakkers. En nagaan of je iets anders gedaan hebt ten opzichte van eerdere keer.
  Latst kwarkbroodjes gebakken.. niet lekker – teveel bloem aan buitenkant tegen plakken, te hard en te zout. Had dus andere manier van bereiden gebruikt, nieuwe oven en ander zout… dus binnenkort weer een x proberen. We geven niet op 🙂

  • paula onink op 4 september 2013 om 13:47

   Waar haal jij je info vandaan, het coeliakie forum op Facebook? Zijn de soezen nog gelukt?

 2. Jeandr op 5 september 2013 om 09:41

  Hoi Paula

  Leuke discussie, kan inderdaad aan verschillende dingen liggen waarom iets mislukt.
  Mis wel de tip om baklessen via de NCV te volgen, jammer want die worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers met veel bakervaring!

  • paula onink op 5 september 2013 om 09:56

   Hoi Jeandrine, het was mij geheel ontschoten, bedankt voor de tip! Ik zal de link naar baklessen er vandaag of morgen in zetten. En nu, met de voorspelling van 30 graden, waag ik een poging aan het werken met marsepein.

 3. […] geduld en liefde gaat het vast lukken! Kijk hier voor een recept en ga aan de slag. In het blog Soms gaat het nog steeds niet zoals je wil geef ik nog een aantal redenen waarom het soms net effe anders […]

Laat een reactie achter