somsgaathetnietzoalsjewilt

Soms gaat het niet zoals je wil

Komt bekend voor???

Als je zelf (glutenvrij) bakt, dan kan ik mij niet anders indenken dan dat er een keer een ingezakt brood op je aanrecht heeft staan uitdampen.

Ook bij mij, zoals deze foto van een jammerlijk mislukt haverbrood demonstreert, gaat er wel iets mis. Deze keer had het meer met mijn ´eigen wijsheid´ te maken dan met wat voor andere reden dan ook.
Had ik maar het recept gevolgd, dacht ik, toen mijn arbeid niet werd beloond met een prachtig zacht brood. Het was een lekker stukje gebakken deeg, het zag er alleen niet uit. En ja, dat telt echt mee!

Is het zo dat als je een recept helemaal tot in de details opvolgt, alles precies gaat zoals het moet?

Het antwoord daarop is een hartgrondig NEE.

Eigenlijk is dat best raar. Je mag er toch vanuit gaan dat een recept bedoeld is om een zelfde resultaat te bereiken als wat de bedenker voor ogen heeft.
Helaas werkt dat in de praktijk anders.
Hieronder volgen een aantal redenen waarom een recept soms niet uitpakt zoals jij wil.

1. Kwaliteit van de ingrediënten:

Hoe je het went of keert: de kwaliteit van de ingrediënten bepalen de smaak van het uiteindelijke product. Als je ingrediënten koopt die van goede kwaliteit zijn, dan ben je een heel eind op weg. Je hoeft absoluut niet alleen maar A-merken te kopen, maar probeer eens wat verschillende merken uit van bijvoorbeeld glutenvrij meel, roomboter of chocolade. Een voorbeeld uit eigen keuken:

De banketbakkersroom gemaakt met eieren die ik zelf onder een kip vandaan gehaald heb, heeft een mooie diepe kleur en de smaak is voller. Als ik eieren uit de supermarkt gebruik, dan krijg ik een lichtgele room. Lekker, maar niet zo lekker als die donkere.

glutenvrij-recepten-banketbakkersroom

 

2. Vervangen van het ingrediënt

Alles in huis gehaald, maar net dat ene ingrediënt vergeten. Dan pak je toch gewoon iets wat er op lijkt? Zo simpel is dat niet. Maismeel heeft meer vocht nodig dan rijstmeel. Droge gist vervangen door verse gist geeft een heel andere smaak. Gewone kristalsuiker lost minder snel op dan fijne kristalsuiker. Dus als je iets gaat vervangen, houd er dan rekening mee dat je misschien

 • meer vocht nodig hebt
 • een lagere of hogere baktemperatuur moet hanteren
 • een andere smaak krijgt

3. Temperatuur

Elke oven bakt verschillend. Wat in het recept op 180°C gebakken moet worden, wordt bij jou pas gaar op 190°. Het zou zo maar kunnen. Dit is een kwestie van uitproberen.

Niet alleen de temperatuur van de oven speelt een grote rol, ook de temperatuur van de ingrediënten. Tenzij in het recept specifiek aangegeven anders wordt, laat altijd alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je begint met bakken.

Wat nu?

Deze redenen zouden je zomaar kunnen tegenhouden om te gaan bakken. Maar met een beetje oefening, geduld en liefde gaat het vast lukken! Kijk hier voor een recept en ga aan de slag. In het blog Soms gaat het nog steeds niet zoals je wil geef ik nog een aantal redenen waarom het soms net effe anders gaat.

Heb jij een aanvulling op bovengenoemde redenen? Wat zijn jouw ervaringen op dit vlak? Bak je helemaal niet? Mooi zo, dan is al het bovenstaand leed je bespaard gebleven. Deel je ervaringen in dit blog, zo kunnen we elkaar tips geven. Dank!

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

17 reacties

 1. Gaia op 21 augustus 2013 om 15:03

  Ik had laatst een ingezakte mangocake omdat ik in de veronderstelling was dat meer bakpoeder altijd beter was. Achteraf eens opgezocht: van meer bakpoeder rijst de boel wel goed, maar het baksel stort vervolgens jammerlijk in als je het uit de oven haalt. Die fout maak ik dus niet nog een keer.

  • paula onink op 21 augustus 2013 om 15:07

   Mooi voorbeeld! Dank je wel. Met rijsmiddelen komt de afweging heel nauwkeurig.

 2. Gerda op 21 augustus 2013 om 15:26

  Als ik brood bak en het mislukt, dan laat ik het goed droog worden en gebruik het als paneermeel.
  Dus je bent de enigste niet waar een brood bij mislukt, schrale troost 😉

 3. Giselle op 21 augustus 2013 om 16:49

  Bij het bakken van een glutenvrije cake merk ik dat vaak de cake vrij droog proeft als ik het recept van Schar precies volg. Tegenwoordig wil ik nog wel een extra ei of wat extra boter (pas op dit laatste maakt het gerecht ook zwaarder) toevoegen, dan is de cake minder droog en smaakt beter. Misschien kan het ook door andere melkproducten te gebruiken (bijv. kwark toevoegen) maar daar heb ik geen ervaring mee omdat het dieet hier zowel gluten- als melkvrij is.
  Brood bakken met BBM gaat heel goed (in 2 jaar bakken pas 1 x mislukt) maar wel heel strikt alle ingrediënten afwegen/afmeten… die ene keer ging het daarom ook mis… sindsdien ben ik heel trouw aan het meten en wegen!

  • paula onink op 21 augustus 2013 om 16:58

   Bedankt voor je reactie! Correct afwegen en afmeten van de ingrediënten is heel belangrijk om een goed resultaat te krijgen. Hoewel ik ook heb gelezen dat er mensen zijn die op gevoel wat bij elkaar doen en daar ook een prima resultaat mee behalen. Ik niet 😉

  • Annie Henstra op 22 augustus 2013 om 09:28

   Ik ben afgestapt van een hele cake bakken. Mislukte vrijwel altijd. Bak tegenwoordig alleen nog cupcakes. Door het standaard beslag doe ik twee appeltjes (heel fijn gesneden); ongeacht de smaak van de cupcakes. Bovenop doe ik ook gesnipperde appel (vocht trekt in de cupcake). Wanneer ze gebakken zijn, besprenkel ik ze met verdunde abrikozen”jam” (jam tussen aanhalingstekens, omdat ik altijd spul zonder suiker gebruik – dan mag het geen “jam” heten). Soms doe ik ook 2 of 3 overrijpe bananen door het beslag. Heerlijk (vinden zelfs gasten, die altijd glutenvol eten).

   • paula onink op 22 augustus 2013 om 10:14

    Klinkt erg lekker en het is een goede manier om de cakejes vochtig te houden. Bedankt voor de tips!

  • Anna op 19 april 2017 om 09:16

   Mijn glutenvrije cakes lukken juist altijd heel goed en vallen ook zeer in de smaak bij de niet-glutenvrije gezinsleden.
   Ik gebruik hiervoor het zelfrijzende bakmeel wat ik bij Paula koop(Doves Farm). Een deel van de boter vervang ik door een flinke scheut zonnebloemolie,daar wordt de cake wat smeuïger van.

 4. Marianne op 21 augustus 2013 om 17:31

  Bedankt voor je tips. Helaas mislukken glutenvrije baksels vaker dan de glutenvolle. Als ze wel smaken maar er niet mooi uitzien vinden we dat niet zo’n probleem, maar ja, voor een gebaksjuwelier ligt dat natuurlijk anders.;-)

  • paula onink op 21 augustus 2013 om 17:40

   Inderdaad, bij mij moet het er ook nog representabel uitzien. Als ik voor mij thuis bak en het ziet er niet uit, maar heeft wel de goede smaak, dan schuif ik het gewoon op een bord. Zonde om weg te doen

 5. Simone op 21 augustus 2013 om 21:28

  Ik ben nog niet zo’n glutenvrije bakker zelf omdat dochterlief het voorverpakte brood liever heeft. Wel bakken we graag pannenkoeken en die smaken bijna zoals de “echte”. Laatst waren bij een bekend pannenkoekhuis hier in de buurt en helaas was de pannenkoek behalve enorm dik ook erg droog en smaakloos. Dus heb ik ter plekke de kok voorgesteld om er eens van ons te proberen. Ben benieuwd wat hij daarvan gaat vinden.

  • paula onink op 21 augustus 2013 om 21:34

   Goed idee om de lokale horeca bij te scholen!

  • Mirjam op 29 augustus 2013 om 22:10

   Wat een leuk idee! Ga ik ook doen. Ik heb nog nooit een lekkerder glutenvrije pannekoek gegeten dan die door manlief gemaakt <3

 6. Mirjam op 29 augustus 2013 om 22:12

  Wat leuk om de mislukkingen te melden! Daar leer je immers vaak ook veel van. Soms meer dan van de gelukte baksels. Maarja, dan moet je wel weten waarom het mis ging…

  Ik heb regelmatig dat een baksel mislukt als ik het te snel uit de oven haal. Zo is een heerlijke chocoladetaart al 2 van de 3 keer ingezakt. Nog steeds heerlijk, maar minder luchtig.

 7. […] en banketbakkersroom werd. Heel anders dan de supermarkteieren die ik gewend was. In het blog ´Soms gaat het niet zoals je wil´ laat ik het verschil in kleur zien. Marjan Thomassen, van Pluimveebedrijf Maatschap Thomassen, […]

 8. Glutenvrije baktips | Ik ben glutenvrij op 27 augustus 2014 om 19:00

  […] ook Gebaksjuwelier heeft regelmatig baktips op haar site staan. Zie Soms gaat het niet zoals je wil, Soms gaat het nog steeds niet zoals je wil en 10 tips voor een […]

 9. Marco op 11 februari 2016 om 13:00

  Voordat je gaat bakken is het vooral belangrijk je oven goed te leren kennen.
  Elke oven is anders zo ook in de werkelijke temperatuur die vaak te hoog of te laag staat met als gevolg dat hierdoor baksels ook kunnen mislukken. Vanuit de fabriek mogen oven temperaturen maximaal 10% afwijken wat inhoud stel je de oven in op 180 graden dat deze uiteindelijk een werkelijke temperatuur heeft van 150 graden of zelfs te hoog naar de 200 graden gaat.
  Het beste om dit grote deels te voorkomen is om allereerst een losse oven thermometer te kopen.
  Deze zijn vaak voor een paar euro tot 10 euro te koop bij kook winkels.
  Trek er rustig een middagje voor uit en pak er een notitie boekje bij haal alles uit je oven behalve de rooster en plaats daar in het midden van de oven je losse thermometer op. Zet je oven met de draaiknop of via display met boven onder warmte of hetelucht bijvoorbeeld op 180 graden en kijk zodra de oven aangeeft dat deze op temperatuur is wat de losse thermometer aangeeft. Dat is de werkelijke temperatuur van je oven. Volg deze stappen nogmaals voor de andere temperaturen die je het meest gebruikt. Op deze manier leer je voor de aankomende baksels je oven goed kennen. Nog een kleine tip als je brood in de oven bakt stel de oven dan 20 tot 30 graden hoger in dan aangeven. Zodra de brood in de oven staat zet je de temperatuur terug naar wat in het recept is aangegeven. Op deze manier voorkom je dat de oven teveel warmte verliest waardoor een brood zou kunnen mislukken.

Laat een reactie achter